În decursul lunii trecute a avut loc o acțiune de control la nivel național prin intermediul căreia au fost retrase de la vânzare peste 1,3 tone de pește și preparate din pește din perscăriile care nu respectă normele și procedurile impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.).
Iată ce nereguli au fost descoperite!
ANPC a retras de la vânzare peste o tonă de pește!
În perioada 22 - 26 aprilie, Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat mai multe activități de verificare a respectării prevederilor legale, a conformității, a modui de etichetare, dar și de prezentare și de comercializare a peștelui, a preparatelor din pește preambalate, dar și a conservelor din pește la nivelul întregii țări.
„În cadrul acțiunilor, au fost controlaţi 332 operatori economici, constatându-se abateri la 278 dintre aceștia. Au fost verificate circa 300 tone de pește, preparate și conserve din pește, la aproximativ 71 de tone înregistrându-se nereguli”, este informația regăsită într-un comunicat oferit de ANPC.
În urma abaterilor identificate au fost aplicate peste 230 de amenzi contravenționale care ajung la suma de 1,1 milioane lei, dar și 85 de avertismente.
Totodată, s-a decis oprirea temporară de la comercializare a produselor cu nereguli de etichetare și deinformare până când vor fi remediate toate neconformitățile identificate la fața locului, dar și oprirea definitivă și retragerea de la comericializare a 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește alterate care se ridică la o valoare de aproximativ 60 000 de lei.
„Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să țină cont de recomandările pe care le transmitem privind achiziționarea produselor, indiferent de natura acestora și locul de comercializare.
Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condițiile de depozitare și de comercializare și este esențial să citim cu mare atenție eticheta produselor, pentru a evita situații neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viața ”, a precizat președintele ANPC, Sebastian Hotca.
Problemele identificate în pescării
Printre cele mai comune probleme identificate în acest sens sunt:
- modificări de aspect și culoare
- consistența moal
- ochi retractați
- miros puternic neplăcut
- condens în interiorul caserolelor de plastic
- comercializare în afara datei durabilității minimale sau a datei limită e consum
- ambalaje deteriorate
- neconcordanță între cantitatea netă și cea reala a produselor
- produse congelate preambalate cu arsuri de congelare
- produse deshidratate
- aglomerări de gheață
Comisarii au descoperit și nereguli în privința condițiilor de depozitare și de expunere a produselor în vederea comercializării, precum:
- temperatura frigiderelor diferită de indicațiile producătorului
- vitrine frigorifice neigenizate
- resturi alimentare
- urme de rugină
- gheață în exces
- scurgeri de conținut
- chedere rupte
- grătare ruginite
- nerespectarea vecinităților produselor
- lipsa graficelor pentru monitorizarea temperaturii
- pardoseli neigienizate
- tavan exfoliat
- faianță spartă
- lăzi murdare
- praguri murdare