Un nou caz de variola maimuței a fost depistat în România. Câte cazuri au fost înregistrate până acum la noi în țară
Ministerul Sănătăţii a anunțat că în România a fost înregistrat al șaselea caz de variola maimuței.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 24 Iunie 2022, 13:44 | Actualizat: Vineri, 24 Iunie 2022, 14:00- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Până în prezent, în România au fost înregistrate 6 cazuri de variola maimuței. Ministerul Sănătății a anunțat cine este a șasea persoană depistată cu variola maimuței.
Pe aceeași temăMinisterul Sănătății a anunțat că a fost depistat al șaselea caz de variola maimuței în România
„Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti, iar investigaţiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuţei”, a transmis Ministerul Sănătăţii, potrivit news.ro.
Acestă persoană se află în izolare, iar Ministerul Sănătății a anunțat că a fost declanşată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi.
Alexandru Rafila, sfaturi pentru români, după apariția cazurilor de variola maimuței în România: „Este vorba de un comportament la risc”
Ministrul Sănătății a vorbit despre cazurile de vaiola maimuței de la noi din țară. Alexandu Rafila a declarat că în această perioadă trebuie să avem un „comportament de risc”.
Alexandru Rafia a explicat că variola maimuței este contagioasă în contextul contactului apropiat cu o persoană infectată. În condițiile în care 3 cazuri de variola maimuței au fost semnalate în România, Alexandru Rafila le-a recomandat românilor să evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute.
În același timp, Alexandru Rafila i-a sfătuit pe românii care constată că au de-a face cu „o persoană care prezintă leziuni” să se adreseze unui servicicu de boli infecțioase.
„Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui servicicu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila, potrivit obsevatornews.ro.
Pe aceeași temăÎntrebat dacă există o legătură între cazurile de variola maimuței depistate până acum în România, ministrul Sănătății a afirmat că nu vrea să facă astfel de speculații.
„Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila.
Pe aceeași temăLa începutul lunii iunie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că în România vor ajunge mai multe doze de vaccin împotriva variolei maimuței.