Antena

Vine iarna! Pregătirea autoturismului din timp este esențială. Ce este de făcut și ce nu trebuie să scapi din vedere

Sezonul rece se apropie, iar pregătirea autoturismului este principala activitate a celor mai mulți dintre șoferi. Există câteva aspecte esențiale pentru ca mașina să fie pregătită cu adevărat de noul anotimp, iar o mare parte dintre români uită de ele. Iată care sunt și ce importanță majoră au.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 24 Octombrie 2023, 13:34 | Actualizat: Marti, 24 Octombrie 2023, 15:58
Galerie de imagini
Sezonul rece se apropie, iar pregătirea autoturismului este principala activitate a celor mai mulți dintre șoferi
Shutterstock

În anotimpurile răcoroase mașinile au nevoie de îngrijiri speciale, deoarece trec prin schimbări bruște de temperatură, iar acest aspect dăunează pe termen îndelungat. Iarna este cel mai periculos sezon pentru fiecare autoturism și tocmai de aceea proprietarii acestora trebuie să țină cont de câteva metode eficiente prin care să le poată proteja.

Specialiștii susțin că există posibilitatea ca viața autoturismelor să fie prelungită atunci când sunt respectați anumiți pași simpli, dar eficienți. Iată ce trebuie să faci pentru autoturismul tău pe timpul iernii.

Pe aceeași temă

Verificarea stării autoturismului

Prima piesă care trebuie verificată la mașină înainte ca sezonul rece să își facă apariția este bateria. În cazul acesteia este indicată efectuarea unui test specific, iar în cazul în care nu mai are capacitatea optimă de funcționare, va trebui înlocuită.

În această perioadă motorul poate să pornească mai greu decât de obicei, iar nivelul energiei consumate va crește sesizabil. Cu toate acestea, o mașină care are pornirea mai grea nu reprezintă neapărat o problemă pentru baterie, tocmai de aceea este indicat un test specific, pentru a ști exact ce se întâmplă.

Pe aceeași temă

Următoarele lucruri care necesită o verificare atentă sunt anvelopele. În cazul în care mașina necesită schimbarea acestora de la sezonul cald la cel rece, este absolut necesar ca schimbul să se facă înainte ca vremea să se strice cu mult timp. Este important ca anvelopele să fie verificate să nu depășească mai mult de 4-5 ani pentru o funcționare cât mai sigură.

La fel este și în cazul anvelopelor de tipul „all season”. Vârsta lor nu trebuie să depășească 4-5 ani, iar dacă au apărut semne de uzură indiferent de model, acestea ar trebui verificate temeinic de către un specialist.

Pe aceeași temă

Presiunea din anvelope este, de asemenea, un aspect care necesită verificare pe tot parcursul anului. Iarna este posibil ca aceasta să scadă odată cu temperaturile reci. Este important ca recomandările fiecărui producător să corespundă cu presiunea reală din pneuri, deoarece la fiecare mașină diferă în funcție de tonaj, caroserie și mulți alți factori.

O presiune scăzută crește considerabil consumul de combustibil, iar o presiune mărită poate să crească semnificativ riscul de accidentare.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Lichidul de parbriz de iarnă te poate ajuta în cazul în care temperaturile ajung până la îngheț. Ceea ce nu mulți proprietari cunosc este faptul că există un anumit tip de lichid de parbriz împotriva înghețului. Pe lângă avantajele pe care le are în curățare, acesta are rolul și de a proteja vasul în care este depozitat acest lichid. În cazul în care este păstrat un lichid de vară, acesta poate îngheța și exploda recipientul specific.

Antigelul este și el un factor esențial în buna funcționare a autoturismelor. Acesta trebuie testat atât din punctul de vedere al vechimii, cât și al cantității.

Pe aceeași temă

Frânele sunt mult mai sensibile pe timpul sezonului rece, deoarece umezeala poate să afecteze calitatea produselor indiferent de marcă. Sistemul de frânare trebuie verificat foarte des, mai ales când există schimbări semnificative de temperatură.

Deși farurile trebuie verificate mult mai des decât cele menționate anterior, acestea pot suferi modificări bruște din cauza temperaturilor și a vizibilității scăzute. Este absolut necesar ca ele să fie verificate din punct de vedere funcțional, dar și dacă se conformează regulilor din legislație.

Pe aceeași temă

Instalația de căldură este un aspect de care majoritatea șoferilor uită. Este bine ca aceasta să fie verificată măcar o dată pe an, pentru a evita situațiile neplăcute din timpul iernii.

Facultativ, proprietarii autoturismelor pot apela la aplicarea unui strat de ceară care are rolul de a proteja caroseria și vopseaua acestora. Murdăria, lapovița, zăpada sunt factori care dăunează în mod direct asupra exteriorului și pot provoca pagube serioase.

Pașii menționați anterior pot crește perioada de bună funcționare a oricărui autoturism. Prin respectarea acestora, proprietarii pot evita situații care pot genera cheltuieli foarte mari.

Whatsapp LinkedIn
iarna autoturism mașină anvelope
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Citește și
De ce sforăi mai mult în timpul iernii. Trucul de 30 de secunde care te ajută să scapi de apnee
Singura regulă de aur pentru a scăpa de formarea condensului, chiar și la geamurile duble
(P) Cum să conduci corect o mașină iarna
Cum scapi de geamurile aburite ale mașinii când afară e frig și în mașină e foarte cald. Elimină...
Video recomandate
Video
Citește și
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic Catine.ro
De ce Thalía continuă să o sune pe mama sa, care a decedat în urmă cu 13 ani. Mărturisirile tulburătoare ale... Happy Channel
Câştigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă. Ce decizie au luat imediat organizatorii. VIDEO Libertatea.ro
Fotografia care a înduioșat internetul. "Te așteptam și mereu veneai, și mă grăbeam să cobor".... Ziare.com
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu... AntenaSport
Cum arată apartamentul de lux în care se va muta Carmen Grebenișan, după ce a anunțat despărțirea de Alex... Elle
Cu ce se ocupă Adina Miuleasa de la Mireasa, sezonul 6. Fosta concurentă este virală pe TikTok și a plecat... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă HelloTaste.ro
Rugăciune către Sfântul Apostol Toma. Se citește în prima duminică de după Paște Antena3.ro
Compania care vrea să întreacă Tesla în Europa până în 2030. Cine e cel mai mare rival al firmei lui Elon Musk useit
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 politici de sănătate și wellness pe care le poate implementa o companie Wall-Street
Andreea Marin, gânduri emoționante despre mama sa, în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani Kudika
Cum cureți rapid și ieftin încălțămintea din piele întoarsă. Este un produs pe care oricine îl are Playtech
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea Redactia.ro
Supărat că Poliţia i-a găsit mai multe defecţiuni la maşină, un şofer din Neamţ şi-a distrus singur... Observator
Proprietățile medicinale ale ceaiului din frunze de piersică. Efectele asupra sănătății organismului MediCOOL
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar ProSport
Meteorologii au actualizat prognoza METEO. Cum va fi vremea până la finalul lunii mai Gandul
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii Britanii CanCan
Cele mai bune alimente pentru sarcină DeParinti
Rihanna și-a făcut apariția în public la câteva zile după ce a lipsit la Met Gala 2024. Diva a arătat uluitor... ZUTV
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă UseIT
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, semifinala 14 mai 2024. Cum a reacționat Richard Abou Zaki când și-a văzut mama la degustare. Ce a zis Orlando
Chefi la cuțite, semifinala 14 mai 2024. Cu cine vor găti semifinaliștii și care este prima probă anunțată de Irina Fodor
Cum arată sora mai mare a Alexandrei Veber. Cele două seamănă foarte mult. Ce detaliu trist s-a aflat despre semifinalistă
Cum arată soțul și cei patru copii ai Raisei de la Chefi la cuțite sezonul 13. Concurenta se mândrește cu o familie superbă
Chefi la cuțite, semifinala 14 mai 2024. Concurenții au primit mesaje emoționante de la apropiați. Ce s-a aflat despre ei
Chefi la cuțite, semifinala 14 mai 2024. Irina Fodor a avut o apariție de senzație! Ce rochie demnă de Hollywood a purtat
Patru oi au fost înscrise la școală pentru ca instituția să nu se închidă. Cazul de necrezut a avut loc în Franța
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
Are deja 7 copii și 17 nepoți, însă se pregătește să devină mamă cu un bărbat cu 37 de ani mai tânăr decât ea
Lavinia Pîrva, primele declarația despre situația dintre ea și Ștefan Bănică, după zvonurile că ar divorța Ce a ținut să precizeze
Mai multe