Vine iarna! Pregătirea autoturismului din timp este esențială. Ce este de făcut și ce nu trebuie să scapi din vedere
Sezonul rece se apropie, iar pregătirea autoturismului este principala activitate a celor mai mulți dintre șoferi. Există câteva aspecte esențiale pentru ca mașina să fie pregătită cu adevărat de noul anotimp, iar o mare parte dintre români uită de ele. Iată care sunt și ce importanță majoră au.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 24 Octombrie 2023, 13:34 | Actualizat: Marti, 24 Octombrie 2023, 15:58- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În anotimpurile răcoroase mașinile au nevoie de îngrijiri speciale, deoarece trec prin schimbări bruște de temperatură, iar acest aspect dăunează pe termen îndelungat. Iarna este cel mai periculos sezon pentru fiecare autoturism și tocmai de aceea proprietarii acestora trebuie să țină cont de câteva metode eficiente prin care să le poată proteja.
Specialiștii susțin că există posibilitatea ca viața autoturismelor să fie prelungită atunci când sunt respectați anumiți pași simpli, dar eficienți. Iată ce trebuie să faci pentru autoturismul tău pe timpul iernii.
Pe aceeași temăVerificarea stării autoturismului
Prima piesă care trebuie verificată la mașină înainte ca sezonul rece să își facă apariția este bateria. În cazul acesteia este indicată efectuarea unui test specific, iar în cazul în care nu mai are capacitatea optimă de funcționare, va trebui înlocuită.
În această perioadă motorul poate să pornească mai greu decât de obicei, iar nivelul energiei consumate va crește sesizabil. Cu toate acestea, o mașină care are pornirea mai grea nu reprezintă neapărat o problemă pentru baterie, tocmai de aceea este indicat un test specific, pentru a ști exact ce se întâmplă.
Pe aceeași temăUrmătoarele lucruri care necesită o verificare atentă sunt anvelopele. În cazul în care mașina necesită schimbarea acestora de la sezonul cald la cel rece, este absolut necesar ca schimbul să se facă înainte ca vremea să se strice cu mult timp. Este important ca anvelopele să fie verificate să nu depășească mai mult de 4-5 ani pentru o funcționare cât mai sigură.
La fel este și în cazul anvelopelor de tipul „all season”. Vârsta lor nu trebuie să depășească 4-5 ani, iar dacă au apărut semne de uzură indiferent de model, acestea ar trebui verificate temeinic de către un specialist.
Pe aceeași temăPresiunea din anvelope este, de asemenea, un aspect care necesită verificare pe tot parcursul anului. Iarna este posibil ca aceasta să scadă odată cu temperaturile reci. Este important ca recomandările fiecărui producător să corespundă cu presiunea reală din pneuri, deoarece la fiecare mașină diferă în funcție de tonaj, caroserie și mulți alți factori.
O presiune scăzută crește considerabil consumul de combustibil, iar o presiune mărită poate să crească semnificativ riscul de accidentare.
Lichidul de parbriz de iarnă te poate ajuta în cazul în care temperaturile ajung până la îngheț. Ceea ce nu mulți proprietari cunosc este faptul că există un anumit tip de lichid de parbriz împotriva înghețului. Pe lângă avantajele pe care le are în curățare, acesta are rolul și de a proteja vasul în care este depozitat acest lichid. În cazul în care este păstrat un lichid de vară, acesta poate îngheța și exploda recipientul specific.
Antigelul este și el un factor esențial în buna funcționare a autoturismelor. Acesta trebuie testat atât din punctul de vedere al vechimii, cât și al cantității.
Pe aceeași temăFrânele sunt mult mai sensibile pe timpul sezonului rece, deoarece umezeala poate să afecteze calitatea produselor indiferent de marcă. Sistemul de frânare trebuie verificat foarte des, mai ales când există schimbări semnificative de temperatură.
Deși farurile trebuie verificate mult mai des decât cele menționate anterior, acestea pot suferi modificări bruște din cauza temperaturilor și a vizibilității scăzute. Este absolut necesar ca ele să fie verificate din punct de vedere funcțional, dar și dacă se conformează regulilor din legislație.
Pe aceeași temăInstalația de căldură este un aspect de care majoritatea șoferilor uită. Este bine ca aceasta să fie verificată măcar o dată pe an, pentru a evita situațiile neplăcute din timpul iernii.
Facultativ, proprietarii autoturismelor pot apela la aplicarea unui strat de ceară care are rolul de a proteja caroseria și vopseaua acestora. Murdăria, lapovița, zăpada sunt factori care dăunează în mod direct asupra exteriorului și pot provoca pagube serioase.
Pașii menționați anterior pot crește perioada de bună funcționare a oricărui autoturism. Prin respectarea acestora, proprietarii pot evita situații care pot genera cheltuieli foarte mari.