Temperaturi record în Europa, pentru luna ianuarie 2023. Unde s-au resimțit 25 de grade Celsius
Temperaturile pentru luna ianuarie 2023 au atins maximul istoric în mai multe țări din Europa.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 04 Ianuarie 2023, 15:54 | Actualizat: Miercuri, 04 Ianuarie 2023, 16:00- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Recordurile naționale au fost doborâte în opt țări, iar cele regionale în alte trei state, notează BBC.com.
Pe aceeași temăTemperaturi record în Europa, pentru luna ianuarie 2023. Unde s-au resimțit 25 de grade Celsius
În Varșovia, capitala Poloniei, a fost înregistrată o temperatură de 18,9 grade Celsius duminică, în timp ce în Bilbao, Spania, locuitorii s-au bucurat de cele 25,1 grade Celsius, cu 10 grade peste medie.
Dacă europenii au parte de vreme blândă, America de Nord se confruntă cu furtuni puternice și o iarnă geroasă, în timp ce frigul a răpus peste 60 de oameni.
Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Cehia, Polonia, Danemarca și Belarus au doborât recordurile naționale.
Pe aceeași temăRecordurile stațiilor au fost doborâte și în Germania, Franța și Ucraina, mai arată sursa citată.
Temperatura înregistrată la Varșovia, la 1 ianuarie 2023, a fost cu patru grade Celsius mai mult decât recordul stabilit în luna anterioară, iar cel mai mare record al Belarusului a fost de 16,4 grade Celsius, cu aproximativ 4,5 grade Celsius peste recordul anterior.
În Spania, temperaturile de Anul Nou în Bilbao au fost echivalente cu media din luna iulie.
Recordurile se pot doborî oricând, însă este total neobișnuit ca diferența dintre ele să fie atât de mare.
În Elveția, temperaturile au ajuns la 20 de grade Celsius, iar vremea caldă a afectat stațiunile de schi din Alpi, care s-au confruntat cu lipsa zăpezilor.
Vremea călduroasă nu este peste tot în Europa. Totuși, sunt așteptate temperaturi mai reci și ninsoare în anumite părți ale Scandinaviei, iar în Moscova este de așteptat să scadă la -20 de grade Celsius până în weekend.
Recent, Regatul Unit, Irlanda, Franța și Spania au declarat că anul 2022 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice.
În Marea Britanie, în fiecare lună, cu excepția lunii decembrie, a fost mai cald decât media. În decembrie, localnicii au avut parte de ninsoare în unele zone, deși condițiile sunt în continuare blânde.
Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice induse de om, scrie BBC.
Cu toate acestea, evenimentele din această iarnă nu au același impact ca valurile de căldură din timpul verii, ceea ce poate duce la un număr mai mare de decese.