Alexandru Arşinel ar putea rămâne fără certificatul de revoluţionar. Câţi bani va trebui să returneze actorul statului
Lucrurile merg din rău în mai rău pentru celebrul actor. După ce a anuțat că își pregătește retragerea, problemele de sănătate ale lui Alexandru Arșinel s-au agravat și acum primește o nouă lovitură.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 12 Iulie 2022, 12:27 | Actualizat: Marti, 12 Iulie 2022, 13:40O nouă lovitură pentru Alexandru Arşinel! Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului actorului Alexandru Arșinel, pe motiv că nu și-ar fi riscat viața la Revoluție.
Celebrul actor, în vârstă de 83 de ani, se află printre „luptătorii cu rol determinant” şi încasa de la stat 33.730 de lei pe an, (2.810 lei pe lună) şi datorită acestui statut, nu plătea nici impozit pentru casa în care locuieşte. Ce se va întâmpla acum cu acesta.
Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului de revoluționar al lui Alexandru Arșinel
O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) – o instituție din cadrul Guvernului României – propune retragerea certificatului de revoluționar actorului Alexandru Arșinel, transmite G4media.ro.
Comisia a constatat că, la Revoluţie, Alexandru Arşinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor şi în Piaţa Universităţii ceea ce „nu reprezintă obiective cu o importanţă deosebită care au aparţinut regimului totalitar”.
„Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR, citat de G4Media.
Pe aceeași temăAlexandru Arșinel și-a obținut certificatul de revoluționar și în urma declarațiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu și Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluției din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune și Palatul Telefoanelor.
Actorul și-a obținut certificatul de revoluționar în urma unei declarații din care reise ca „în noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost prezent la manifestările antidictatoriale din Piața Universității – Facultatea de Artitectură când a început să se tragă cu trasoare în aer și gloanțe la picioarele manifestanților. Domnul Alexandru Arșinel declară că s-au constituit în grupuri cu alți colegi în echipe care au rămas în teatru până pe data de 8 ianuarie 1990. În paralel cu activitatea de la Palatul Telefoanelor în data de 22 decembrie 1989 când Ceaușescu se pregătea să fugă, domnul Arșinel a plecat la Radio împreună cu alți colegi, unde au constituit primul grup care s-a adresat mulțimii. Din relatările dânsului mai reiese că a fost prima persoană căreia i s-a adresat mulțimea să vorbească, fapt ce s-a și întâmplat”.
Câți bani ar trebui să returneze Alexandru Arșinel dacă i se retrage certificatul de revoluționar
Prin urmare, comisia propune Serviciului juridic anularea certificatului de revoluţionar al lui Alexandru Arşinel. Artistul va trebui să restituie toate sumele primite de la stat din 2015 până în prezent, adică în jur de 50.000 de euro.
Pe lângă suma pe care o datorează statului, dacă instanţa îi va retrage ceritificatul de revoluţionar, Alexandru Arşinel va pierde și alte multe privilegii. Printre acestea se numără: indemnizaţia de revoluţionar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe şi impozit.
Potrivit cele mai recente declarații de avere a lui Alexandru Arşinel, el a încasat 33.720 lei pensie de revoluţionar, 73.512 lei pensie, 74.772 lei indemnizaţie de merit de la Ministerul Culturii şi 10.800 de lei o indemnizaţie handicap gr. 2 pentru că o îngrijeşte pe soţia bolnavă, potrvit adevărul.ro.
Alături de Alexandru Arșinel, comisia SSPR a mai solicitat retragerea certificatului de revoluționar și pentru deputatul Nicolae Roman întrucât a constatat că, în decembrie 89, a fost comandantul unui batalion de infanterie care a apărat Consiliul Județean Timișoara de revoluționari.