Ce se va întâmpla dacă Regele Charles nu va mai putea să își exercite atribuțiile, după diagnosticul dur. Cine l-ar putea înlocui
Regele Charles al III-lea este „foarte optimist” în urma diagnosticului de cancer pe care l-a primit, însă în cazul în care nu își va mai putea exercita atribuțiile există mai multe variante, de la abdicare la Actul Regency. Ce spune legea.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 06 Februarie 2024, 15:27 | Actualizat: Marti, 06 Februarie 2024, 18:22- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În urma diagonistului dur primit de Regele Charles al III-lea și al anunțului că acesta se va retrage temporar din îndatoririle publice, au apărut întrebări cu privire la cine l-ar putea înlocui pe monarh în cazul în care va fi în incapacitate de a-și exercita îndatoririle.
Palatul Buckingham a anunțat luni că Regele Charles a fost diagnoticat cu cancer la scurt timp după ce a suferit o intervenție chirurgicală pentru prostată mărită, la finalul lunii ianuarie. Potrivit informațiilor, afecțiunea a fost descoperită în stadiu incipient și prognosticul este bun.
Cu toate acestea, întrebările și speculațiile cu privire la cine l-ar putea în locui au apărut. Iată ce spune legislația în vigoare.
Ce se va întâmpla dacă Regele Charles va fi în incapacitate să își exercite atribuțiile, după ce a fost diagnosticat cu cancer. Ce reprezintă Actul Regency
Deși reprezentanții lui au anunțat că monarhul se va retrage temporar din îndatoririle publice, el va continua audiența săptămânală cu prim-ministrul și se gestiona din culise de afacerile de stat și ziarele oficiale, transmite dailymail.co.uk.
Regele este „foarte optimist” în urma diagnosticului, însă în cazul în care nu își va mai putea exercita atribuțiile există mai multe variante, de la abdicare la Actul Regency.
Pe aceeași temăActul Regency, a cărui versiune din 2022 a actualizat-o pe cea din 1937, reglementează chiar acest tip de urgență. Actul Regency prevede procedura de înlocuire a regelui de către consilierii de stat. Astfel, Prințul William ar putea juca un rol extrem de important, de asemenea, și regina consoartă, Camilla.
Actul din 1937 a intrat în vigoare și în timpul domniei regelui George al VI-lea - bunicul regelui Charles al III-lea - pentru că moștenitorul său direct, regina Elisabeta a II-a, avea la acea vreme doar 10 ani.
Potrivit legii, în caz de incapacitate temporară sau absență din țară, monarhul poate delega „Consilieri de stat” în numele lui. Asta s-a întâmplat și când Elisabeta a II-a când i-a cerut prințului Charles și prințului William să participe la prima sesiune parlamentară din 2022.
Consilierii de stat sunt toți membri ai Familiei Regale și doi sau mai mulți membri pot îndeplini funcții regale în același timp. Iată cine sunt următorii patru în rând la tron care au împlinit vârsta de 21 de ani: Regina Camilla, William - Prințul de Wales, Harry - Ducele de Sussex, Andrew - Ducele de York și fiica lui, Prințesa Beatrice.
Cu toate acestea, în 2022, Casa Regală a spus că Regency Act s-ar aplica numai membrilor în activitate. Prin urmare, în cazul care Regele Charles al III-lea ar fi în incapacitate de a-și exercita atribuțiile, Regina Camilla, Prințul William, Prințesa Anne și Prințul Edward l-ar sprijini pe monarhul Marii Britanii.
Legislația acoperă, de asemenea, și un „regent” numit în cazul în care un monarh devine incapacitat permanent și nu mai este capabil să-și îndeplinească îndatoririle regale. Un „regent” este următorul în rândul la tron, în cazul acesta, Prințul William. El și-ar asumă majoritatea funcțiilor monarhului, cu excepția acordării avizului regal unui proiect de lege.