Nicolai Tand nu ține un obicei vechi al românilor. După ce preparat tradițional se dă în vânt
Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar bade Nicolai Tand și-a pregătit pensiunea pentru a-i primi pe oaspeți. Iată ce obicei tradițional nu respectă maramureșeanul.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2024, 16:14 | Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2024, 17:03Nicolai Tand a copilărit în mediul rural, în zona Maramureșului. Acolo, vechile obiceiuri se respectă cu strictețe, mai ales când vine vorba de mâncare.
La acest aspect este în temă și Nicolai Tand. Fostul concurent Asia Express este unul dintre chefii autohtoni cunoscuți. În bucătăria sa se îmbină tradiționalul cu specialități din toată lumea.
Pe aceeași temăNicolai Tand nu ține un obicei vechi al românilor. După ce preparat tradițional se dă în vânt
Unul dintre obiceiurile specifice Crăciunului este tăiatul porcului. Tradiția de Ignat se păstrează încă în zonele rurale. Ritualul are loc pe 20 decembrie, de Sfântul Igntie al Antiohiei, iar atunci românii sacrifică porcul din a cărui carne se prepară bucatele de pe masa de Crăciun și chiar de peste an.
Pe aceeași temăPotrivit unei surse, Sfântul Ignatie era frate cu Moș Crăciun. Acesta este cel care, potrivit legendei, a bătut la ușa oamenilor pentru a-i anunța că va ajunge Moș Crăciun și că trebuie să sacrifice un porc pentru copiii lui. Se spune că Sfântul li se arată animalelor pentru a le anunța moartea.
Potrivit obiceiului, după sacrificarea porcului și tranșarea acestuia se face pomana porcului. Oamenii participă cu voie bună, gustând din țuică și din tochitura cu mămăligă. După Ignat se continuă postul Crăciunului până în Ajun.
Pe aceeași temăDeși Chef Nicolai Tand este un păstrător al tradițiilor, acesta a dezvăluit că nu va sacrifica porcul de aceste sărbători. Acesta a dezvăluit că va avea parte de carne proaspătă și alte delicatese de la frații săi sau de la socrii, de la Baia Mare.
Totodată, câștigătorul Asia Express spune că tradiția de pomana porcului este una încă respectată în zona în care locuiește.
Nicolai Tand a mărturisit că îi place foarte mult piftia, fiind unul dintre preparatele tradiționale pe care le mănâncă de drag.
„Noi facem acolo în Maramureș un Crăciun tradițional. Mie îmi place cel mai mult piftia.
Acum trei ani de zile am tăiat eu porcul, dar anul acesta nu-l mai tai. Am frații acasă și mă duc la ei și mă așteaptă cu de toate: unul îmi dă o bucată de slănină, altul una de carne, socrii din Baia Mare, la fel.
Pe aceeași temăAdică nu pot să mănânc eu câtă carne primesc de la ai mei. Am familie care-mi face de toate. Nu tai eu porcul, dar frații mei tot timpul mă așteaptă cu de toate.
La noi de mult, când se tăia porcul, se făcea pomana porcului imediat sau la câteva zile după. Așa e la noi și acum”, a declarat el.