Antena

Viitorul alimentației la INOVALIMENT 2022. O cremă din jir, nutritivă și cu zero factori alergeni, alternativă la crema de alune

Cum ar suna un aliment care să suplimenteze perfect dieta celor care nu consumă zahăr sau grăsimi saturate? Și, mai ales, unul care poate fi consumat de către oricine, fără niciun fel de probleme.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 25 Noiembrie 2022, 16:46 | Actualizat: Vineri, 25 Noiembrie 2022, 16:53
Galerie de imagini
Descoperă tot ce trebuie să afli despre crema de jir
inovaliment 2022

În acest an Marele Premiu Științific „INOVALIMENT” i-a fost acordat unui proiect înscris în categoria alimentelor sustenabile, BEECHNUTELA – Crema tartinabilă din seminte de jir (semințe de fag).

Unul dintre cele mai importante lucruri referitoare la proiectul castigator, nutela din jir, este faptul că nu are factor alergen, ceea ce este important, mai ales pentru copii.

Invenţia se referă la o nouă compoziţie a unui produs de tip cremă tartinabilă, recomandat pentru persoanele care au o dietă săracă în grăsimi saturate, fără substanţe energizante, lactoză sau fără zahăr. Aceasta este formată din miez de seminţe de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminţe floarea soarelui, grăsime vegetală, zahăr sau substituenţi ai acestuia, lecitină, emulgatori de tipul mono şi digliceridelor şi substanţe cu rol antioxidant. Autori: Andreea Puscas si Prof Dr Vlad Muresan USAMV CLUJ. Produsul de află în curs de brevetare.

”Crema tartinabilă din jir este un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru cremele deja existente pe piață. Semințele de jir au fost alese datorită substanțelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar și pentru că reprezintă o materie primă ce se poate obține de pe teritoriul țării noastre, nefiind necesar importul care determină creșterea amprentei de carbon”, a declarat Ing. Andreea Pușcaș, autoarea acestei lucrări științifice, câștigătoarea ediției din acest an a Târgului INOVALIMENT.

Printre lucrările științifice premiate la INOVALIMENT 2022 se mai numără berea cu adaos de struguri roșii, apa îmbogățită cu proteine din insecte sau ambalajele inteligente din tescovină de mere, care ajută la eliminarea plasticului și la îmbunătățirea calităților nutriționale ale alimentelor.

Astăzi a avut loc ceremonia de închidere a primei ediții a Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT”, care s-a desfășurat online, în perioada 21-22 noiembrie.

În cadrul târgului de invenții și inovații au fost prezentate peste 40 de lucrări științifice, din categorii precum: Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente funcționale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentară, Aplicații tehnologice avansate.

Pe lângă Marele Premiu Științific INOVALIMENT, au mai fost acordate 4 premii I, înscrise în cele 4 categorii și Marele Premiu pentru INOVAȚIE:

Marele Premiu pentru INOVATIE

Valorificarea integrată a fructelor de măceșe (Rosa canina) în produse alimentare și bioingrediente cu funcționalitate demonstrate. Autor: Adina Teodorescu, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

Categoria ALIMENTELE VIITORULUI

Premiul I - Valorificarea sucului de struguri din soiul Băbească neagră la obținerea de produse gelificate (Jeleuri din suc de struguri din soiul Babeasca Neagra). Autor Oana Nistor, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

Recomandari A1

Categoria BIOTEHNOLOGII

Premiul I - Ingredient tribiotic obținut prin co-fermentare cu consorții de microorganisme din culturi artizanale (kombucha și granule de chefir de lapte). Autor: Marina Pihurov, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

Categorie TEHNOLOGII ALIMENTARE

Premiul I - Paine funcționala cu adaos de pudră obținută în urma valorificării subproduselor rezultate de la procesarea cătinei. Mona Popa, USAMV București.

Categoria INOVAȚIE

Premiul I - ActiFishPack-Sistem de ambalare activă a peștelui proaspăt, Autor Socaciu Maria Ioana, USAMV Cluj.

Toate lucrările premiate vor fi promovate și evaluate, în vederea transferului tehnologic, deoarece unul dintre obiectivele târgului este acela de a conecta cercetarea științifică cu mediul de business.

Criteriile de acordare a premiilor

Principalele criterii care au stat la baza acordarii premiilor au fost: gradul de inovație și de sustenabilitate, coeficientul de rentabilitate economică și potențialul pieții, utilizarea tehnologiilor emergente.

Comisia de evaluare a fost formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România.

În cadrul Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT” au avut loc și o serie de conferințe științifice, susținute de cercetători științifici și specialiști din România și din afara țării.

Principala concluzie a conferințelor științifice din cadrul târgului INOVALIMENT este aceea că, puterea transformării sistemului alimentar stă în cercetare și inovare. Ce vom mânca în viitor depinde de cât de deschiși vor fi oamenii spre nou și de o educație culinară, adaptată noilor cerințe ale alimentației viitorului.

”Concluziile cercetătorilor prezenți la Conferințele Științifice INOVALIMENT merg într-o singură direcție în care sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educația și inovarea”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu.

Cea de-a treia ediție a târgului a beneficiat și de încrederea și sprijinul instituțiilor statului, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurarel și Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Târgul Internațional de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT este primul și singurul târg din România dedicat cercetării alimentare și este organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Facultatea de Stiințele și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunarea de Jos, Galați, Facultatea de Stiința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj și Forumul Inventatorilor Români.

Alte lucrări valoroase, înscrise la INOVALIMENT 2022

Printre cele mai interesante și inovatoare lucrări științifice prezentate și premiate la INOVALIMENT 2022 se mai mai numără:

Paste făinoase scurte din făină spelta și adaos de făină de borhot de malț și procedeu de obținere a acestora, Autor: Prof. Dr. Dabija Adriana, Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava

Feed Me - Apă îmbogățită cu proteine din insecte, Carlos Bendezú, Francelina Carrero, Sabina Văleanu, Futura BSM C.A Venezuela

Bere cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii, Daniela Serea, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați

Oleogeluri cu aplicabilitate în preparate din carne îmbunătățite nutritional, Anda Tanislav și Vlad Muresan Cluj

Model experimental de obținere a unui ingredient inovator cu potențial antioxidant și antimicrobian cu aplicabilitate în dezvoltarea conceptului de “green food„ și în tratarea afecțiunilor gastrointestinale, Madalina Medeleanu, USAMV Cluj

Whatsapp LinkedIn
aliment targ
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Imola 2024 se văd LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 17 - 19 mai, urmărește toate etapele pe canalele dedicate.
Stirile zilei ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone interzise
Citește și
Preparatul culinar de pe masa de Paște care te face să ieși pozitiv la drugtest. La ce trebuie să fie...
Un copil în vârstă de 3 ani este atât de speriat de mâncare încât acesta nu a mai mâncat nimic de...
Alimentul pe care e interzis să-l consumi dacă eşti răcit sau ai gripă, conform medicilor. E unul...
Alimentul pe care Nea Marin nu l-a mai consumat de 25 de ani. Ce l-a ajutat să arate foarte bine la...
Video recomandate
Video
Citește și
Efectele secundare ale pierderii rapide în greutate. La ce poți să te aștepți atunci când slăbești brusc Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Ce făceau doi români pe un drum de țară din Anglia. Au fost blocați de localnici și apoi condamnați Libertatea.ro
Rareș Bogdan, despre alegerile pentru București: „Se vor câștiga cu sub 30%”. De ce nu exclude... Ziare.com
Revenire de senzaţie a unuia dintre „Rockefellerii României”! Decizia importantă luată de milionarul... AntenaSport
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:... Elle
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon HelloTaste.ro
Titi Aur, despre cel mai mare pericol pentru şoferii la volan: "E mai rău ca alcoolul. Ar trebui interzis" Antena3.ro
5 branduri de mașini cu cele mai fiabile motoare. Ce vehicule au impresionat useit
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu... Catine
Noi restricții de trafic în București weekendul acesta Wall-Street
Ben Affleck și Jennifer Lopez, la un pas de despărțire? Problemele conjugale ies la iveală Kudika
Motivul pentru care bagajele roşii au prioritate la urcarea în avion. Explicaţia te va da pe spate Playtech
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul Redactia.ro
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat... Observator
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume ProSport
Calcul complet. Ce pensie va primi un român, dacă are o vechime de 35 de ani de muncă Gandul
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde a fost găsit, acum, în mai 2024 CanCan
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune DeParinti
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile... ZUTV
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat UseIT
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Hello Taste