Ingrediente
- – 1 kg de făină
- – 300 grame de zahăr
- – 5 ouă
- – jumătate de pachet de unt cu grăsime de 80%
- – 200 ml de lapte
- – 5 linguri ulei
- – 4 linguri cacao
- – 400 de grame de nucă
- – coaja de la o lămâie
- – 1 esenţă de rom
- – 2 portocale
- – 42 grame de drojdie proaspătă
- – zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare
De Paşte, fiecare gospodină are pe masă un cozonac făcut în casă. Tuturor le place să-l mănânce, însă cel mai greu lucru la el este frământatul.
Gospodinelor, iată că se poate să faceţi cozonac fără pic de efort, fără frământare.
Mod de preparare:
Se pune făina într-un lighean mare.
Se face o gaură mare în mijloc unde se pune drojdia, puţin lapte cald şi 2 linguri de zahăr.
Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenuşurile şi jumătate din cantitatea de zahăr.
Restul de zahăr se bate cu albuşurile, cacao şi nuca.
Peste aluat se adaugă laptele cald, uleiul, untul topit călduț, apoi se încorporează toate în făină, până se obține un aluat nelipicios și elastic. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu folie și se ține timp de o oră la cald.
Se ung mâinile cu ulei, se împarte compoziţia în două părţi egale, se întind şi se pune umplutura. Se rulează.
Se ung tăvile cu ulei, se presară făină şi se pun cozonacii apoi se lasă la crescut încă o oră.
Se încinge cuptorul, se ung cozonacii cu ou bătut şi se bagă la cuptor aproximativ 30 - 35 de minute.
Poftă bună!
Vine Paștele și gospodinele se întrec în bucate! Cum să faci cel mai bun și pufos cozonac! Toate vecinele te vor invidia... Drob savuros, ca la bunica de gustos! Chef Scărlătescu îți arată cea mai tare rețetă! Vecinele te vor invidia!...