Jamie Oliver, unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți chefi ai timpurilor noastre, ne învață cum să pregătim un chec frumos și delicios, în formă de șah.
Ingrediente
- 350 g unt, la temperatura camerei, plus un cub pentru uns
- 350 g zahăr brun
- 6 ouă mari
- 1/2 linguriță extract de vanilie
- 2 linguri de lapte
- 285 g făină
- 50 g migdale
- 40 g cacao
- 125 g gem de zmeură
- 450 g marțipan sau pastă de zahăr
Mod de preparare chec în formă de șah
Preîncălziți cuptorul la 180 grade. ungeți cu unt două forme de chec (8cm x 22cm).
Împărțiți untul și zahărul în 2 boluri și spumați-le bine. Bateți câte 3 ouă și adăugați-le în fiecare.
Într-unul din boluri, se adaugă vanilia și 1 lingură de lapte, apoi se încorporează 175 g de făină.
În celălalt, se adaugă făina rămasă, migdalele, cacaua și lingura rămasă de lapte.
Se toarna fiecare amestec în formele de chec, apoi se coc timp de 30-40 de minute sau până când scobitoarea iese uscată la test.
Se lasă să se răcească în forme timp de 10 minute, apoi se răstoarnă pe câte un suport.
Pentru asamblare, încălziți gemul la o temperatură scăzută, apoi trecețil prin sită, într-un castron.
Decupați vârfurile checurilor și din laturi, așa încât să obțineți două forme dreptunhiulare, uniforme și de aceeași mărime.
Tăiați-le pe jumătate în lungime, astfel încât să aveți 2 benzi lungi din fiecare.
Lipiți cele patru benzi între ele, în formă de șah, unse bine cu gem.
Îmbrăcați-l în pastă de zahăr și dați-l la rece pentru o oră, apoi îl puteți porționa și servi.