Antena Căutare

„Mămăliga de barabule”, deliciul bucovinean tradițional direct la tine în farfurie! Cea mai simplă rețetă!

„Mămăliga de barabule” sau de cartofi este o mâncare tradițională din Bucovina, un adevărat deliciu.

„Mămăliga de barabule” sau de cartofi este o mâncare tradițională din Bucovina, un adevărat deliciu. a1.ro vă prezintă cea mai simplă rețetă!

Avem nevoie de:

500-600 g cartofi cruzi, puțină sare, cca 400 g mălai grișat, opțional o lingură de unt sau smântână groasă și 200 g brânză de burduf sau caș sărat

Preparare:

Articolul continuă după reclamă

- Cartofii curățați și spălați îi tăiem în bucăți mai mari și îi punem la fiert ca pentru un piure obișnuit, cu apă rece cât să treacă peste nivelul cartofilor cam cu două degete și puțină sare. Dacă folosim smântână sau unt, le adăugăm la fiert, ca să confere un gust bun cartofilor. Fierbem fără capac, la foc iute, până când cartofii se sfărâmă ușor când îi apăsăm cu furculița. Dăm deoparte cratița cu cartofi, nu scurgem apa și începem să sfărâmăm grosier cartofii.

- Trebuie să rămână în zeamă bucăți mărișoare, deopotrivă cu un fel de piure foarte subțire. --Punem din nou oala cu cartofi pe foc și, când clocotește, începem să adăugăm în ploaie făina de porumb, amestecând repede, să nu formeze cocoloașe. Cantitatea de făină este greu de precizat exact, depinde de cât de uscată este și de cât lichid e în oala cu cartofi. Tot secretul este să nu adăugăm prea multă făină. Amestecul trebuie să rămână moale, dar nu lichid. Se va îngroșa oricum la fiert.

- După ce am obținut consistența dorită, lăsăm mămăliga să fiarbă încă 10-15 minute. E gata când începe să miroase a cartofi copți și s-a îngroșat. Se prepară, de regulă, în ceaun de fontă sau oală de tuci, dar dacă o pregătim în cratiță antiaderentă putem să o lăsăm mai mult la fiert și nu vom pierde crusta delicioasă și rumenă care se formează...

- Răsturnăm mămăliga imediat pe un suport de lemn și o putem ”înțepa” cât e fierbinte, din loc în loc, dacă dorim, cu câte o bucată de caș sărat sau un mic boț de brânză de burduf. O putem servi caldă sau rece, alături de brânză, ouă sau chiar tochitură ori friptură grasă de porc. Pentru o masă ușoară, putem alege însă doar mămăliga de cartofi cu o cană generoasă de lapte acru sau chiar iaurt ori sana din comerț. Mămăliga astfel preparată are un gust diferit de cea clasică, este mai dulce și mai cremoasă.

Sursă: Monitorul de Suceava

Te-ai plictisit să prepari șnițelele în modul clasic? Încearcă-le în această crustă și sigur vor deveni preferatele fami... Cele mai simple și delicioase rețete de post! De la chisăliță, la budincă de cartofi, turte cu mac și sarmale cu orez și...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x