Ingrediente
- 500 gr carne de cârnați(tocată)
- 8 oua
- 1 legătură pătrunjel verde, proaspăt
- 1 legătură chives(arpagic verde)
- sare
- piper
- 5 linguri făină
- 1 lingură muștar englezesc
- nucșoară
- 150-200 g pesmet auriu
- 1 l ulei de floarea soarelui
- 1 cutie de mlădițe
- 1 cutie germeni de mazăre
- 1 cutie germeni de ceapă roșie
- 300-400 g struguri roșii
- vin demidulce roșu.
Pentru piure de țelină și păstârnac:
- 1 țelină mărișoară
- 3 bucăţi de păstârnac
- 1 cartof mediu românesc, alb
- 1/4 cană supă de legume sau de pui
- 2 linguri ulei măsline
- 3 linguri chives (cepşoară)
- 2 linguri iaurt fără grăsimi
- 1 și 1/2 linguriţă muştar
- sare
- piper
- 1/2 cană parmesan ras
Sos vinegreta:
- 1 lingură oțet de vin sau balsamic
- puțină sare
- 1 linguriță muștar de Dijon
- 2 linguri ulei de măsline
- piper
Mod de preparare
Curățăm țelina și păstârnacul, le tăiem în cubulețe mai mici și le punem la fiert pentru aproximativ 40 de minute.
Se fierb ouăle și se pun în apa rece.
Se pregătește carnea tocată și se amestecă cu ierburile aromate tăiate mărunt, nucșoara rasă, sarea, piperul, muștarul și se omogenizează.
Formăm 4 bile.
Pregătim 3 farfurii și punem făina într-una, 2 ouă crude și bătute în a doua și pesmet în a treia.
Curățăm ouăle și le trecem prin făină, apoi introducem câte un ou în fiecare dintre bilele de carne.
Tăvălim fiecare bilă, pe rind, prin făină, ou crud și pesmet.
Încingem friteuza la 150 grade si prăjim bilele de carne pentru 4-6 minute, le scoatem și le așezăm pe prosoape de hârtie, absorbante.
Scoatem legumele și cu ajutorul blenderului le mixăm până rezultă un piure fin.
Amestecăm supa de carne cu uleiul, într-o cratiță și le dăm în clocot.
Adăugăm zeama obținută în piure, împreună cu 2 linguri de chives mărunțit, iaurtul, muștarul, sare și piper .
Într-un bol de marime medie, amestecăm oțetul cu sarea.
Adăugăm muștarul și din nou amestecăm bine, apoi adăugăm uleiul de măsline amestecând în continuu până devine omogen. Adăugăm piper după gust și e gata vinegreta.
Montăm pe o farfurie mare albă în felul următor: piureul de țelină la bază, germeni de ceapă roșie pe care așezăm ouăle scoțiene tăiate în 2 sau lăsate întregi după cum dorim.
Deasupra ouălor așezăm mlădițe de mazăre ca decor, apoi din vinegreta facem un cerc mare.