Ingrediente
- câteva frunze de mentă
- 1 linguriţă boabe de piper roşu
- 1 baton de vanilie
- 4 linguri apă
- 4 linguri zahăr
- 250 g zmeură
- 100 ml frişcă lichidă
- 5 linguri fulgi de migdale
- 100 g merişoare
- 100 g nucă
- 1 lămâie
- 1 portocală
- 100 g făină albă
- 1 plic praf de copt
- 2 linguri cacao
- 250 g zahăr tos
- 5 ouă
- 100 g ciocolată neagră de menaj
- 100 g unt (82% grăsime )
Mod de preparare
Într-o crăticioară se pun: zahărul, untul şi 3 linguri de cacao. Se topesc la foc mic până dau în clocot.
Compoziţia rezultată se răceşte şi apoi se adaugă cele 2 gălbenuşuri, pe rând, amestecând continuu. Separat se bat albuşurile spumă şi se adaugă peste compoziția de gălbenușuri, alternativ cu făina, praful de copt dizolvat în zeama de lămâie, coajă rasă de portocală şi nucile mărunţite.
Compoziţia se toarnă într-o tavă tapetata cu hârtie de copt şi se presară deasupra nuca mărunţită, fulgi de migdale şi merişoare iar apoi se coace la foc potrivit(170 grade C) până se dezlipeşte de pe margini.
Între timp se prepară crema ganache astfel: într-o crăticioară se pun 100 ml frişcă lichidă şi 100 gr ciocolată de menaj. Acestea se topesc la foc mic până capătă o consistență cremoasă.
Pentru sosul de zmeură cu piper roşu se pun într-un wok 250 gr zmeură cu 2 linguri de zahăr, 4 linguri de apă, miezul unei păstăi de vanilie şi o linguriţă de boabe de piper roşu. Acestea se fierb la foc mic până cînd sosul capătă consistența dorită, apoi sosul se trece printr-o strecurătoare fină şi se mai adaugă praf de piper roşu .
Acele de ciocolată se obţin prin răzuirea unei unei bucăţi de ciocolată de menaj cu ajutorul unui cuţit de curăţat legume.