Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Cea mai tare rețetă de cozonaci. Sunt delicioși și simplu de făcut. Există un secret pe care gospodinele trebuie să-l știe!

Românii nu pot sărbători Crăciunul fără a se bucura de aromele cozonacului de casă! Rețetele de cozonac sunt diferite, atât din punct de vedere al aluatului, cât și al umpluturii.

Iată o rețetă de cozonac simplă și ușor de pus în practică:

Ingredientele de care avem nevoie pentru rețeta de cozonac:

1 kg făină 000
6 ouă
350 g zahăr
100 g unt cu 80% grăsime
5 linguri de ulei
200 ml lapte
nucă 300-400 g
5 linguri cacao de bună calitate
coajă de portocală
o esență de rom
1 pliculeț drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă

Modul de preparare al cozonacilor:

Începem cu umplutura pentru acest cozonac fără frământare. Ouăle se separă și albușurile se bat spumă și se amestecă cu 150 g de zahăr (vor mai rămâne 200 g zahăr), nuca măcinată și cacao.

Trecem la aluat și cernem făina. În mijlocul făinii facem o adâncitură. Amestecăm drojdia cu laptele călduț și 2-3 linguri de zahăr și turnăm amestecul în adâncitura din făină.

După 5-10 minute se adaugă gălbenușurile, restul de zahăr rămas, coaja rasă de portocală și esența de rom, uleiul și untul topit. Aveți grijă ca untul topit să nu fie fierbinte, trebuie să fie la temperatura camerei.

Citește și: Rețetă de cozonac pufos cu nuci și cacao. Sfaturi pentru reușita cozonacilor

Se amestecă toate ingredientele. Se amestecă, nu se frământă. Dacă aluatul mai cere lichid puteți să mai adăugați apă călduță sau lapte (aproximativ 200-300 ml).

Acoperiți vasul cu aluat cu prosoape sau cu folie alimentară și lăsați-l la cald pentru o oră.
Apoi, ungeți mâinile cu ulei și împărțiți aluatul în patru părți.

Întindeți fiecare parte sub formă de foaie și repartizați umplutura în mod egal pe cele 4 foi. Apoi rulați foile cu umplutura la mijloc și răsuciți câte două suluri pentru a forma un cozonac. Veți obține doi cozonaci perfecți – cozonaci fără frământare. Îi mai lăsați să crească o oră în tăvi, îi ungeți cu gălbenuș de ou bătut și apoi îi dați la cuptor la foc mediu pentru 30-40 de minute în funcție de cuptor.

Sursa: Libertatea pentru femei.

Video