Pentru reușita cozonacului, Vlăduț ne sfătuiește să aducem toate ingredientele la temperatura camerei de cu seară. Astfel, toate ingredientele vor avea aceeași temperatură și aluatul de cozonac se va frământa bine și se va dospi perfect.
Ce ne trebuie pentru Rețetă de Cozonac pentru Crăciun cu umplutură de caramel și nuci:
- 1 kg făină
- 50 gr drojdie
- 5 gălbenușuri
- 400 ml lapte
- 100 gr smântână
- 150 gr zahăr
- 200 ml ulei
- sare
- esență de rom
- coajă de lămâie și de portocală
- Pentru umplutură:
- 250 gr zahăr
- 200 gr unt
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 400 gr nuci măcinate
- Pentru decor:
- ciocolată
- 2 albușuri de ou
- 2-3 linguri de zahăr pudră
- 2- 3 linguri suc de mandarine și de portocale
- glitter auriu, comestibil
Cum pregătim Rețetă de Cozonac pentru Crăciun cu umplutură de caramel și nuci:
Pentru a pregăti aluat de cozonac, mai întâi se cerne făina de 2-3 ori pentru a fi aerată. Gălbenușurile se freacă bine, mai întâi cu sare, apoi cu zahărul până se spumează. Se adaugă la compoziția de gălbenușuri coaja răzuită de la portocală și lămâie, dar și uleiul, ușor cald. Drojdia se desface în puțin lapte cald cu o lingură de zahăr.
La mijlocul făinii se adaugă compoziția de gălbenușuri, drojdia activată și se începe frământarea cozonacului, turnând laptele cald, puțin câte puțin și amestecând făina cu restul ingredientelor.
Aluatul trebuie să fie unul mai vârtos, deci se mai poate adăuga puțină făină. Se lasă aluatul de cozonac la dospit, acoperit și la loc cald, pentru aproximativ o oră.
Între timp se prepară un sos caramel cu nuci, pentru umplutură. Se caramelizează zahărul, se adaugă untul, apoi smântâna și se fierbe până se obține un caramel consistent. Se adaugă nuca măcinată și se mai fierbe pentru 2-3 minute, apoi se lasă la temperat. Nuca măcinată se va hidrata în caramelul fierbinte și va rezulta o umplutură perfectă pentru cozonac.
După ce aluatul s-a dospit, se întind din el două foi mai groase, care se ung cu umplutura și se rulează. Rulourile se taie transversal, pe jumătate, păstrând câte un capăt nestrăpuns. Apoi se rulează strâns, așa încât umplutura se va vedea frumos la suprafață. Se așază rulourile în tăvi și se mai lasă 30 de minute la crescut.
Apoi, se coc minunații cozonaci cu umplutură de caramel și nuci la 160 de grade pentru 20-30 de minute, după care se poate crește temperatura până la 180, pentru alte 20 de minute.
Din 2 albușuri de ou cu 2-3 linguri de zahăr și puțină zeamă de citrice se prepară o glazură royal incing cu care se decorează minunații cozonaci. Se mai decorează și cu ciocolată topită.