- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rețete de Paște. Cozonacul este, de departe, desertul preferat pentru masa de Paște. De fiecare dată, gospodinele se întrec în rețete și secrete de Paște. Anul acesta, nu va fi excepție. Noi îți spunem cum să prepari un cozonac de țară ca al bunicii, cel mai bun dintre toți, fără modestie...
Rețetă Cozonac de Paște ca al bunicii - Ingrediente
1 kg făină, 7 ouă, 70 gr drojdie, 500 ml lapte, 125 ml ulei, 125 g unt, esența de vanilie, esența de rom, de rom după gust, coajă rasă de la o lămâie, cacao, 200 gr nucă, stafide, rahat.
SFAT: Înainte de a te apuca de treabă, este recomandat să incălzesti bucătăria și să lași toate ingredientele să ajungă la temperatură camerei. Poți să dai deja drumul la cuptor, că să se încingă.
Mod de preparare
Laptele se pune la foc, se dizolvă în el zahărul, esența de vanilie, cea de rom și coajă de lămaie.
Drojdia se freacă cu o linguriță de zahăr până se omogenizează, se amestecă totul cu o lingură de făină. Maiaua se lasă la dospit până își dublează volumul.
Încălziți uleiul, topiți untul, iar apoi dați de pe foc. Se iau șase ouă și se separă gălbenusurile de albușuri și se presară o linguriță de sare peste gălbenușuri, că să se îngălbenească și mai mult.
Se pune apoi făină în vasul în care frămânți aluatul, iar când s-a dospit maiaua o așezați în mijlocul făinii și amesteci, adăugand câte puțin laptele cald, cât să puteți băga degetul în el, pană se omogenizează.
Adaugați apoi toate cele șase gălbenușuri și amesteci în continuare, până când coca este omogenă. Acum puteți adauga și uleiul călduț și untul topit și frămânți până nu se mai lipește coca de mână și apăr "bășicuțe" în aluat, semn că maiaua a început să lucreze. După ce ați urmat toți pașii, acoperiți vasul cu un prosop și lași să crească până își dublează volumul.
Între timp puteți pregăti umplutura. Albușurile se bat spumă, puneți zahăr și cacao după gust, nucă pisată și stafidele sau rahatul. Când coca de cozonac și-a dublat volumul, împarți compoziția în două, dacă ai tăvi mai mari, sau în trei dacă ai tăvi mai micuțe.
Secretele acestui cozonac de țară, ca al bunicii, constau în încălzirea prealabilă a atmosferei din bucătărie, dar și în calitatea ingredientelor. De asemenea, folosiți lapte și ouă de țară pentru un plus de savoare.
sursa foto: kilocalorii. ro
Rețeta măicuțelor: cozonac făcut ca la mănăstire... Cum preparăm rețeta de cozonac unguresc. Baigli cu mac și Baigli cu nucă....