- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Renumitul chef Jamie Oliver, ne propune să-i surprindem pe cei dragi cu un tort deosebit, altfel decât un tort obișnuit și anume: Tort din caise cu legume rădăcinoase și cremă de iaurt cu miere.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 70 ml ulei de rapiță presat la rece, plus suplimentar pentru uns forma
- 2 morcovi medii (100 g)
- 1 sfeclă roșie (100 g)
- 2 rădăcini de pătrunjel (100 g)
- 1 portocală
- 120 ml sirop de arțar
- 2 ouă mari
- 150 g făină de grâu integral
- 1 vârf de linguriță cu amestec de condimente
- 1 linguriță de praf de copt
- 60 g caise uscate, preferabil nesulfurate
- 40 g semințe de dovleac, plus câteva pentru decor
- flori comestibile, pentru decor (opțional)
- Cremă de iaurt și miere:
- 150 g brânză cremă
- 150 g iaurt natural în stil grecesc
- 25 g de miere curată
- ½ linguriță extract de vanilie de calitate
- 1 lămâie
Mod de preparare tort din caise cu legume rădăcinoase și cremă de iaurt cu miere
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.
Ungeți pereții laterali ai unei forme de tort de 18 cm, cu puțin ulei de rapiță și tapetați baza cu hârtie de copt.
Se curăță și se dau pe răzătoare: morcovii, sfecla și rădăcinile de patrunjelul și se pun într-un vas mare.
Se stoarce bine sucul portocalei și se amestecă cu două treimi din legume, siropul de arțar, ouăle și uleiul de rapiță. Încorporați făina, condimentele, praful de copt și un vârf de sare.
Adăugați, apoi, caisele și semințele. Se amestecă totul până se omogenizează bine.
Se toarnă amestecul în forma de copt și se coace timp de 35 până la 40 de minute, până se rumenește bine la suprafață, iar scobitoarea introdusă în centru, la test, iese curată. Lăsați blatul să se răcească în forma de copt.
Între timp, preparați glazura, amestecând crema de brânză cu iaurtul și legumele oprite de la blat și se omogenizează bine. Se adaugă și puțină zeamă de lămâie și mierea, iar compoziția rezultată se dă la rece, până când se răcește și blatul de tort.
Când blatul este complet rece, se pune glazura de iaurt deasupra și se decorează cu coajă de portocală, semințe de dovleac și florile comestibile.
Acest tort va rezista până la cinci zile într-un recipient sigilat, în frigider.