Brânza proaspătă de vaci, sau brânza dulce, cum i se mai spune popular, este bogată în proteine și substanţe nutritive: vitamina A, vitamina D, fier, calciu, mangan, potasiu, sodiu, fosfor, seleniu, zinc și altele.
Diverse cercetări au arătat că brânza de vaci consumată regulat reduce riscul apariției cancerului la sân, dar și riscul apariției diabetului zaharat.
De asemeni, consumul regulat de brânză proaspătă de vaci ajută la reducerea colesterolului și îmbunătățește sistemul imunitar.
Brânza de vaci este foarte eficientă în tratarea ulcerului și a afecțiunilor gastrice, în ameliorarea stărilor de stres și nervozitate, dar are un rol important și în sănătatea oaselor și a dinților.
Este foarte recomandată în curele de slăbire.
Ce ne trebuie pentru a prepara brânză de vaci acasă, mai gustoasă și mai sănătoasă?
- lapte proaspăt de vaci
- zeamă de lămâie sau oțet
- calciu lactic
- tifon curat
Iată care sunt cele trei metode de a prepara brânză de vaci acasa:
1. Brânză de vaci din lapte prins, sau din iaurt de casă.
Această metodă este și cea mai simplă și cea mai naturală, mai sănătoasă, însă timpul de preparare este mai îndelungat, între 36-48 de ore, sau 8-10 ore, dacă dispunem de un aparat electric de preparat iaurt.
Laptele proaspăt se strecoară și se pune într-un vas încăpător. Se acoperă vasul cu un tifon curat, împăturit în 4, de preferință și se așază la loc cald. Se păstrază la temperatura camerei până la 48 de ore, timp în care laptele se coagulează, adică se prinde, sau se transformă în iaurt. Deasupra laptelui se ridică grăsimea, adică smântâna care se poate înlătura dacă se dorește o brânză mai dietetică, sau se poate lăsa, dacă se dorește o brânză mai grasă.
Vasul cu laptele prins se va pune la foc încet și se lasă să se încălzească, doar atât cât suportă degetul temperatura. Nu trebuie să atingă punctul de fierbere pentru că se vor pierde proprietățile. Cu o lingură de lemn, se amestecă ușoar, doar pe margini, și la baza vasului, pentru a se desprinde laptele prins de pereții vasului. În acest timp se va observa cum se va forma zerul. Se stinge focul și se lasă compoziția din lapte să se tempereze, timp în care zerul se va ridica la suprafaț, iar brânza se va forma la baza vasului. Apoi se strecoară brânza proaspătă într-un tifon curat și se lasă acolo până când se scurge tot zerul din ea. Se transferă într-un bol și se presară cu sare, sau se lasă nesărată atunci când trebuie consumată ca atare.
2. Brânză din lapte de vaci cu zeamă de lămâie, sau cu oțet
Această metodă este mai rapidă, durează doar 30-40 de minute. Pentru această metodă avem nevoie de 2 linguri zeamă de lămâie, sau 4 linguri de oțet la 1 litru de lapte proaspăt. Opțional și o linguriță de sare, dacă o dorim sărată.
Laptele proaspăt se strecoară și se pune la încălzit până aproape de punctul de fierbere. Nu se lasă să fiarbă nici în acest caz! Se stinge focul și se adaugă zeama de lămâie, sau oțetul. Se amestecă intens până încep să se formeze cristale de brânză. Se lasă la temperat 30 de minute, timp în care se va separa brânza de zer, apoi se strecoară într-un tifon curat.
3. Brânză din lapte de vaci cu calciu lactic
Această metodă de a prepara brânză proaspătă de vaci este recomandată pentru alimentația bebelușilor. La 1 litru de lapte sunt necesare 6 pastile de calciu lactic.
Se pune laptele la fiert și se lasă ca și la primele două metode, doar până devine ușor fierbinte, fără a atinge punctul de fierbere. Se ridică vasul de pe foc, se adaugă pastilele de calciu bine sfărâmate și se amestecă intens până acestea sunt absorbite de lapte. Se pune din nou vasul la foc pentru 2-3 minute, amestecând intens, apoi se lasă 30 de minute la temperat, timp în care se formează brânza. Se strecoară prin tifon și se lasă la scurs.
Toate trei metodele sunt sigure și sănătoase.
Să vă fie de folos!
Cum se prepară cea mai reușită rețetă de Cheesecake japonez cu dulceață de vișine? Rețeta lui Chef Berry... Ce mai putem prepara simplu și gustos, pentru orice masă din zi: Salată asortată cu vrăbioară de vită și brânză nobilă...