Jamie Oliver ne învață cum să pregătim o masă delicioasă fără carne, preparată în cel mai scurt timp și anume: Vinete la grătar cu orez și castraveți.
Ingrediente
- 1/4 castravete
- 1 linguriță de zahăr brun, plus 1 vârf de linguriță
- 7 linguri de oțet japonez de orez
- 300 g orez pentru sushi
- 3 vinete (750 g total)
- 3 linguri de miso( pastă din soia fermentată)
- 1 lingură oțet de orez
- 4 cepe de primăvară
- 1 lingură de semințe de susan, opțional
Mod de preparare vinete la grătar cu orez și castraveți
Se taie castravetele în rondele subțiri și se pune într-un castron. Amestecați 1 praf de sare de mare și unul de zahăr cu 2 linguri oțet de orez și masați rondelele de castravete cu acest amestec.
Așezați-le într-o sită de scurs legumele și rotiți-o pentru a se scurge surplusul de lichid.
Clătiți bine orezul până când apa devine aproape clară. Se scurge și se pune într-o cratiță mică, împreună cu 375 ml de apă.
Acoperiți-l cu un capac de sticlă, aduceți-l la punctul de fierbere, apoi gătiți-l la foc mic timp de 25 de minute sau până când se hidratează bine orezul (nu vă lăsați tentați să ridicați capacul). Stingeți focul și lăsați cratița acoperită, timp de 20 de minute.
Se amestecă 4 linguri de oțet de orez, cu zahărul și 1 praf de sare și se adaugă peste orez.
Pe o tavă cu grătar, așezați vinetele tăiate în jumătăți.
Dați-le la cuptor pentru 15 minute.
Se amestecă miso, cu lingura rămasă de oțet de orez și 1 lingură de apă. Ungeți cu jumătate din aceasta vinetele și mai lăsați-le încă 8 până la 10 minute pe grătar, apoi ungeți-le din nou cu glazura rămasă și mai lăsați-le până se rumenesc frumos.
Între timp, se prăjesc semințele de susan într-o tigaie uscată până devin aurii.
Așezați vinetele pe un pat de orez lipicios. Se taie și se toacă fin ceapa de primăvară, se împrăștie peste vinete cu semințele de susan și se servesc cu castravetele murat.