Antena Căutare

De ce nu e bine să consumi cartofi încolțiți. Care sunt riscurile la care te expui și cum poți evita germinarea lor

De câte ori nu ți s-a întâmplat să vrei să gătești cartofi prăjiți și să observi că cei pe care îi aveai în dulap au germinat? Se întâmpla frecvent și probabil prima întrebare pe care ți-ai pus-o este: ”Mai pot fi consumați cartofii încolțiți?”. Află răspunsul din rândurile următoare.

Galerie
S-ar putea să observi și faptul că acei cartofi vechi devin verzi. Acest lucru întâmplă pentru că lumina poate crește și nivelul de clorofila din legumă, compusul care dă plantelor culoarea lor verde | Shutterstock.com

În ceea ce privește cartofii încolțiți, este indicat să aplici aceleași reguli de siguranță alimentară ca și-n cazul produselor învechite. Dacă ai dubii, aruncă-i. Este sfatul pe care-l dau și cei de la National Poison Center. Asta pentru că mugurii sunt un semn că respectivii cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine.

Citește și: Cum să depozitezi cartofii în mod corect

E bine sau nu să consumi cartofi care germinează?

Toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina.

Articolul continuă după reclamă

„Conținutul de glicoalcaloizi al unui cartof crește pe măsură ce încolțește. Ca urmare, consumul de cartofi încolțiți înseamnă ingerarea unei cantități excesive din aceste substanțe chimice.”, a explicat Melissa Collins conform Reader's Digest.

Citește și: De ce nu e bine să deschizi, din interior, portiera mașinii cu mâna stângă dacă ești șofer sau pasager în față

S-ar putea să observi și faptul că acei cartofi vechi devin verzi. Acest lucru se întâmplă pentru că lumina poate crește și nivelul de clorofila din legumă, compusul care îi dă culoarea verde.

Dacă cartofii tăi au această culoare, află că clorofila nu este periculoasă, dar este un semn că și nivelul toxinelor a crescut.

Aceste substanțe periculoase trăiesc pe coaja cartofului și încolțesc; miezul alb al cartofului conține mult mai puțină clorofila.

Ce riști dacă mănânci cartofi încolțiți

„Simptomele s-ar putea dezvolta după câteva ore până sau la o zi după ce au fost mâncați cartofii care sunt încolțiți. Deși ar fi nevoie de mai multe porții din orice rețetă de cartofi pentru a simți efectele acestor toxine, acestea pot provoca vărsături, diaree și dureri abdominale.

Simptomele sunt de obicei ușoare, dar pot fi mai severe la unele persoane. Pot induce tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, dezorientare și, în cazuri rare, moarte dacă sunt consumate în doze excesive”, a declarat Collins pentru sursa citată.

Citește și: De ce testamentul prinţului Philip va rămâne secret cel puţin 90 de ani. Este vorba de o convenţie veche de 100 de ani

Curățarea cartofilor înainte de a-i găti poate ajuta la scăderea drastică a numărului de toxine la care te expui, mai ales dacă legumele au deja o nuanță verde.

Poți folosi un cuțit mic sau un aparat pentru curățat cartofii pentru a îndepărta mugurii. Fără aceștia și fără coaja verde și moale, riscul de a ingera toxine este mult mai mic.

Cum păstrezi cartofii pentru a evita încolțirea lor

Cartofii sunt mai predispuși să încolțească atunci când sunt puși în lumină directă și la temperaturi scăzute. Cel mai bine este să îi ții departe de blatul mobilei de bucătărie, unde ar putea fi în strălucirea soarelui, precum și departe de frigider.

De asemenea, atunci când îi depozitezi, asigură-te că nu există niciun cartof umed sau încolțit pentru a nu se strica și ceilalți.

Citește și: De ce trebuie să pui o monedă în frigider atunci când ești plecat în vacanță. Cum îți poți da seama dacă se strică mâncarea

De ce nu e bine să deschizi, din interior, portiera mașinii cu mâna stângă dacă ești șofer sau pasager în față...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x