- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În ceea ce privește cartofii încolțiți, este indicat să aplici aceleași reguli de siguranță alimentară ca și-n cazul produselor învechite. Dacă ai dubii, aruncă-i. Este sfatul pe care-l dau și cei de la National Poison Center. Asta pentru că mugurii sunt un semn că respectivii cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine.
Citește și: Cum să depozitezi cartofii în mod corect
E bine sau nu să consumi cartofi care germinează?
Toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina.
„Conținutul de glicoalcaloizi al unui cartof crește pe măsură ce încolțește. Ca urmare, consumul de cartofi încolțiți înseamnă ingerarea unei cantități excesive din aceste substanțe chimice.”, a explicat Melissa Collins conform Reader's Digest.
S-ar putea să observi și faptul că acei cartofi vechi devin verzi. Acest lucru se întâmplă pentru că lumina poate crește și nivelul de clorofila din legumă, compusul care îi dă culoarea verde.
Dacă cartofii tăi au această culoare, află că clorofila nu este periculoasă, dar este un semn că și nivelul toxinelor a crescut.
Aceste substanțe periculoase trăiesc pe coaja cartofului și încolțesc; miezul alb al cartofului conține mult mai puțină clorofila.
Ce riști dacă mănânci cartofi încolțiți
„Simptomele s-ar putea dezvolta după câteva ore până sau la o zi după ce au fost mâncați cartofii care sunt încolțiți. Deși ar fi nevoie de mai multe porții din orice rețetă de cartofi pentru a simți efectele acestor toxine, acestea pot provoca vărsături, diaree și dureri abdominale.
Simptomele sunt de obicei ușoare, dar pot fi mai severe la unele persoane. Pot induce tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, dezorientare și, în cazuri rare, moarte dacă sunt consumate în doze excesive”, a declarat Collins pentru sursa citată.
Curățarea cartofilor înainte de a-i găti poate ajuta la scăderea drastică a numărului de toxine la care te expui, mai ales dacă legumele au deja o nuanță verde.
Poți folosi un cuțit mic sau un aparat pentru curățat cartofii pentru a îndepărta mugurii. Fără aceștia și fără coaja verde și moale, riscul de a ingera toxine este mult mai mic.
Cum păstrezi cartofii pentru a evita încolțirea lor
Cartofii sunt mai predispuși să încolțească atunci când sunt puși în lumină directă și la temperaturi scăzute. Cel mai bine este să îi ții departe de blatul mobilei de bucătărie, unde ar putea fi în strălucirea soarelui, precum și departe de frigider.
De asemenea, atunci când îi depozitezi, asigură-te că nu există niciun cartof umed sau încolțit pentru a nu se strica și ceilalți.