De ce sunt ferestrele din avioane rotunde. Explicația specialiștilor i-a surprins pe călători

Ferestrele din avion obișnuiau să fie pătrate sau dreptunghiulare atunci când au fost create primele aeronave, dar specialiștii s-au decis să schimbe acest lucru. Iată care e motivul

Mulți dintre cei care călătoresc cu avionul nu se bucură neapărat de zbor, cât se bucură de ideea de a ateriza la destinație pentru a se bucura de vacanță.

Profimedia

După o perioadă de mai bine de un an în care pandemia de coronavirus ne-a restricționat pe toți din a călători, vara aceasta turiștii din întreaga lumea abia așteptau să se bucure de vacanță și și-au cumpărat rapid bilete de avion către destinații preferate.

Mulți dintre cei care călătoresc cu avionul nu se bucură neapărat de zbor, cât se bucură de ideea de a ateriza la destinație pentru a se bucura de vacanță. De aceea, de cele mai multe ori, călătorii nu observă micile detalii din avion.

Nu sunt mulți cei care s-au întrebat de ce ferestrele din avion sunt rotunde, dar pentru cei curioși despre acest aspect, specialiștii au venit cu o explicație.

De ce sunt ferestrele avioanelor rotunde

Aerodinamica avioanelor s-a modificat extrem de mult de-a lungul anilor și evoluția tehnologiei le-a făcut pe aceastea să arate total diferit față de cum arăta prima aeronavă. La primele avioane de linie care transportau pasageri, ferestrele erau pătrate pentru că producătorii nu au dorit să modifice modelul clasic de ferestre care s-a dovedit a fi eficient pentru mașini și case.

Citește și: De ce "mușcă" sportivii din medalii, după ce sunt premiați. Care sunt semnificațiile gestului

Cu toate acestea, după ce în 1950 avioanele au fost îmbunătățite și au putut zbura la viteze și altitudini mult mai mari, a fost nevoie de schimbarea modelului de ferestre din cauza accidentelor aviatice.

Multe avioane s-au deztrămat în bucăți în timp ce erau în aer din cauza ferestrelor pătrate. Colțurile ascuțite ale ferestrelor constituie puncte slabe afectate de presiunea aerului. Dacă cele patru colțuri ale ferestrei sunt supuse în mod repetat la diferențe de presiune, acest fenomen va duce la spargerea geamului.

Care e avantajul adus de forma ferestrelor

Ferestrele rotunde și curbate, care nu au un punct focal, distribuie în mod egal presiunea aerului la altitudini și viteze mari pe tot parcursul zborului. Astfel, riscul ca ferestrele să se crape sau să se distrugă în totalitate este foarte mic, potrivit specialiștilor.

Citește și: De ce au găuri mânerele tigăilor. Mulți cred că există pentru a agăța tigăile în cui, dar nu e așa

Formele circulare sunt, de asemenea, mai rezistente când vine vorba de deformare. Astfel, ferestrele rotunde din avioane au o viață mai îndelungată decât cea a ferestrelor dreptunghiulare, care existau înainte. Cele rotunde se adaptează corespunzător la diferența de presiune din afara și din interiorul avionului, potrivit Travel & Leisure.

Citește și
O mai recunoști? Cum arată acum Stana Izbașa, artista care făcea senzație alături de Nicu Paleru
O mai recunoști? Cum arată acum Stana Izbașa, artista care făcea senzație alături de Nicu Paleru
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Mai multe articole
Culoarea pe care Kate Middleton și Meghan Markle nu o poartă. Ce nuanță evită Ducesele
Kate Middleton și Meghan Markle au amândouă garderobe vaste, dar e posibil ca acestea să nu...
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2021. Gemenii trebuie să experimenteze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2021 spune că a venit ziua în care Gemenii trebuie să...
Parteneri
Copiii lui Kate Middleton moștenesc una dintre pasiunile tatălui lor, Prințul William. Ce a dezvăluit Ducesa de Cambridge
Copiii lui Kate Middleton par să moștenească una dintre cele mai mari pasiuni ale tatălui lor, Prințul William, și ale unchiului, Prințul Harry. Recent, Ducesa de Cambridge a vorbit despre preferințele micuților.
Catine.ro
Ultimele știri