Antena Căutare

Ziua Mondială a Apei. Orașul în care apa plată este interzisă

Ziua Mondială a Apei. Un orășel din statul american Massachusetts a interzis, începând cu anul 2013, comercializarea și consumul de apă plată la sticlă de plastic. La cinci ani de la această decizie, oamenii sunt de părere că nu s-a obținut rezultatul dorit.

Ziua Mondială a Apei. Orașul în care apa plată este interzisă
Apă plată

Ziua Mondială a Apei - Un orășel din statul american Massachusetts a interzis, începând cu anul 2013, comercializarea și consumul de apă plată la sticlă de plastic. La cinci ani de la această decizie, oamenii sunt de părere că nu s-a obținut rezultatul dorit.

În orașul Concord, autoritățile locale au decis să întrezică apa plată la sticle din plastic, tocmai din cauza impactului pe care plasticul îl are asupra mediului. Alternativa fiind apa de la robinet, pe care o consideră bună din punct de vedere calitativ.

Legea însă nu e valabilă și pentru apa mineral sau alte băuturi răcoritoare îmbuteliate tot în sticle de plastic, apa plată fiind singura pentru care oamenii au o alternativă mai ieftină și mai la îndemână.

Prima abatere de la această regulă a orașului este sancționată cu un avertisment, a doua cu 25 de dolari, a treia cu 50 și tot așa.

La momentul respective, în 2013, când s-a dat legea, autoritățile locale, dar și locuitorii orașului erau mândrii de decizia lor, sperând astfel că vor da tonul în lumea întreagă unei lupte împotriva deșeurilor de plastic.

La cinci ani după însă, în 2018, un studiu făcut printre locuitorii din Concord arată că oamenii sunt foarte dezamăgiți că, în ciuda faptului că s-a dus vestea despre ei în lumea întreagă, nu mai știu un alt oraș sat stat care să fi luat o decizie asemănătoare.

”La momentul ăla am crezut că vom forma un trend, însă, uite că n-a fost deloc așa. N-am mai auzit ca cineva să ne fi urmat exemplul în lume, deși problema deșeurilor de plastic a luat amploare și mereu încercăm să luăm măsuri împotriva ei”, a declarant unul dintre locuitorii orașului, patron al unui bar local.

Poluarea cu sticle de plastic

Sute de miliarde de sticle din plastic sunt utilizate anual pentru ambalarea apei. Aceste imense cantităţi de PET-uri devin repede deşeuri şi numai 16% sunt reciclate. Restul de 84% poluează natura, fiind atât de puţin biodegradabile încât dispar abia după sute de ani.

Ziua Mondială a Apei

Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esenţial în construcţia vieţii, este vitală pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane, arată ONU în pagina dedicată acestei zile.

Accesul deficitar la apă potabilă de calitate şi lipsa serviciilor de reciclare a apei uzate menajere afectează grav populaţia, anual fiind înregistrate aproximativ 780.000 de decese din cauza dizenteriei şi a holerei, iar numărul victimelor este mai mare decât cel provocat de conflicte, seisme şi epidemii, potrivit aceleiași surse.

În 2015, aproximativ 844 de milioane de persoane nu aveau acces la servicii de apă potabilă sigure şi doar 39% din populaţia mondială dispunea de servicii de reciclare a apei uzate sigure.

Citește și: De ce apa plată e de 300 de ori mai scumpă decât cea de la robinet - Ziua Mondială a Apei

Cea mai scumpă apă din România și din lume. O sticlă, cât un apartament în București

Celebrii nespălați ai istoriei: Isabella a Spaniei, femeia care s-a spălat o dată la naștere și-o dată la nuntă

Somnul la copii. Cât trebuie să doarmă și cum îl liniștești... ANM, estimări meteorologice. Vremea în perioada 25 marti - 22 aprilie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x