Visul oricărui bucătar este acela de a obține cât mai multe stele Michelin. Totuși, puțini sunt cei care știu ce sunt acestea.
În Franța anului 1900, André Michelin face alături de fratele său un ghid complet adresat automobiliștilor. Lucrarea conținea sfaturi extrem de utile legate de cazare, service-uri și diferite locuri în care se paote servi masa. Prin anii 1930 se introduce în ghid notarea restaurantelor cu stele, în funcție de calitatea acestora.
Inițial, ghidul era destinat doar Franței, dar ulterior s-a extins și pentru alte țări. Totuși, Franța rămâne țara cu cele mai multe astfel de distincții.
După numeroase inspecții riguroase în care identitatea sau prezența inspectorului nu este dezvăluită decât după rezultate, un restaurant poate primi sau nu stele Michelin.
Aceasta este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un restaurant. În prezent, chef Joël Robuchon din Franța deține recordul în acest sens. Fiind chef la mai multe restaurante din lume, acesta a reușit să acumuleze 25 de stele Michelin.