Câinii și pisicile sunt mult mai mult decât animale de companie prietenoase și jucăușe. Iată ce trebuie să știi despre terapia asistată cu animale de companie.
Animalele de companie precum câinii și pisicile nu sunt îndrăgite doar pentru faptul că sunt jucăuși și prietenoși. Aceste patrupede au puterea de a-și ajuta stăpânul atunci când acesta are nevoie. Nu de puține ori ne-am simțit mai relaxați și destresați în prezența unui câine sau a unei pisici. Aceste animale pot ajuta mult mai mult de atât, fiind utilizate în sesiuni de terapie.
Terapia asistată cu animale
Terapia asistată de animale (TAA) este o intervenție orientată înspre un scop, în cadrul căreia un animal ce îndeplinește criterii specifice este o parte integrantă a procesului terapeutic. Acest tip de terapie este furnizată prin intermediul unui specialist, care lucrează împreună cu animalul în cadrul procesului de terapie. Mai întâi se stabilește un plan de intervenție pe baza căruia, în cadrul ședințelor de terapie standard sunt introduse elemente de TAA, activități ce se bazează pe interacțiunea om-animal, care să rezoneze cu scopurile terapeutice stabilite.
Organizația Delta este una dintre organizațiile care se ocupă cu TAA. Aceasta a reglementat și diferențele între interacțiunea la nivel de activitate pentru îmbunătățirea calității vieții și intervențiile direcționate către scop, în care au loc interacțiuni om-animal, numind acest tip de interacțiune Animal-Assistted Therapy (TAA) și definind-o astfel: “ TAA este o intervenție direcționată, deci cu un scop bine definit, în care un animal ce întrunește anumite criterii este parte integrantă a unui proces de tratament. TAA este realizată și/sau coordonată doar de către personalul instruit în domeniu. TAA poate fi realizată într-o varietate de medii și poate fi individuală sau de grup. Procesul de realizare a TAA trebuie documentat și evaluat, necesitând întotdeauna supervizarea unui profesionist” (Delta, 2005).
Un animal de terapie este un animal care, în prealabil, a fost evaluat, pregătit și certificat, având rolul de a facilita relația dintre beneficiar și terapeut. TAA facilitează funcționarea socială, emoțională și cognitivă a unui beneficiar, oferă eficacitate educațională și motivațională pentru participant, ajutând la atingerea obiectivelor terapeutice sau la optimizarea stării de sănătate a acestuia. Procesul terapeutic este documentat și evaluat.
Activitățile asistate de animale (AAA)
Activitățile asistate de animale (AAA) grupează activități ce se bazează pe interacțiunea om – animal, având un scop recreațional și un caracter spontan, nefiind ghidate de un protocol anterior stabilit. Obiectivele nu sunt monitorizate ori cuantificate, AAA oferind oportunităţi motivaţionale, educaţionale şi/sau recreaţionale de îmbogăţire a calităţii vieţii.
Vizitele în spitale, clinici, centre de îngrijiri a vârstnicilor, în cadrul cărora animalul oferă ocazia beneficiarului să interacționeze cu el prin activități de plimbat, mângâiat, periat, joc spontan, toate cu caracter informal și recreativ, reprezintă câteva exemple de activități asistate de animale care conferă acceptare necondiționată, bucurie și stare de bine beneficiarului. De asemenea, AAA pot fi surse de suport sau factori distractori în timpul situațiilor percepute ca fiind amenințătoare, ajutând beneficiarul să se decentreze de pe propriul distres.
Rezultatele studiilor despre AAT sunt promițătoare în ciuda lipsei standardizării a numărului, duratei sau frecvenței sesiunilor de terapie. Activitățile din cadrul sesiunilor de terapie arată îmbunătățiri atunci când vine vorba de scăderea numărului de medicamente folosite ca analgezic și scăderea intensității durerilor în cazul bolnavilor de cancer.
Folosirea AAT în cazurile oncologice apare în numeroase studii ca aducând foarte multe beneficii bolnavilor. Astfel, studiile ne arată că acest tip de terapie îmbunătățește starea de bine și distrage pacienții de la mediul creat în spital. De asemenea, stresul și anxietatea sunt alungate prin interacțiunea om-animal.
Cui se adresează TAA?
Terapia și activitățile asistate de animale (TAAA) se adresează unei game largi de beneficiari. Persoane provenind din medii diferite, tipici sau cu diverse tulburări sau dificultăți (fizice, emoționale, psihologice) beneficiază de pe urma TAA, datorită faptului că interacțiunea om – animal reușește să nu se supună constrângerilor de nici un fel, oferind beneficiarilor confort, afecțiune și înțelegere, în mod necondiționat.
- Animalele pot fi folosite în diferite medii, precum închisori, azile, instituții pentru persoane cu tulburări mentale, spitale, școli.
- Persoanele cu diferite tulburări pot beneficia de pe urma TAAA, precum persoane cu dizabilități fizice, persoane hipoacuzice, nevăzătoare, victime ale unor traume sau abuz sexual, persoane suferinde de boli cardiace, durere cronică sau cancer, persoane cu diferite adicții.
- Eficiența TAAA a fost dovedită la toate categoriile de vârstă, atât în cazul copiilor și adolescenților, cât și al adulților și vârstnicilor.
- TAAA este folosită cu succes în tulburări emoționale sau alte tulburări ce implică factori psihologici (tulburări de spectru autist, schizofrenie, fobii, sindromul Down, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate – ADHD, tulburări de comportament etc).
- În același timp, TAAA se adresează și acelora care doresc să meargă în direcția dezvoltării personale, dezvoltării abilităților sociale sau a celor de comunicare, a capacității de organizare și altele.
- Eficiența TAA a fost dovedită și în cazul celor care sufereau de cancer sau boli de inimă.
Terapia asistată cu animale - Beneficii
Beneficiile pe care acest tip de intervenție le oferă sunt multiple, iar literatura de specialitate aduce și suportul științific ce atestă aceste beneficii.
În cazul copiilor, interacțiunea om-animal produce efecte de:
– creștere a stimei de sine și autoeficacității,
– dezvoltare a limbajului nonverbal,
– dezvoltare a competențelor sociale de nivel ridicat,
– intensificare a activității fizice,
– determinare a unei mai bune percepții a mediului înconjurător,
– determinarea înțelegerii ideii de a iubi o ființă, chiar dacă îi este criticat și sancționat un comportament,
– focusare a atenției,
– creștere a sentimentelor de bucurie, de securitate, de a fi necesar ,
– scădere a tendinței de izolare și a sentimentelor de singurătate,
– creștere a calității vieții,
– moderare a evenimentelor stresante.
În cazul adulților, interacțiunea om-animal produce efecte de:
– îmbunătățire a circulației cardiovasculare,
– creștere a interacțiunilor sociale,
– impact pozitiv asupra persoanelor cu depresie,
– îmbunătățire a calității vieții vârstnicilor,
– îmbunătățiri ale stării de bine psihologice,
– orientare spre sentimente de îngrijire,
– generare a unei ocupații,
– îndeplinire a nevoii de atingere și întreținere,
– reducere a anxietății și a stresului.
Citește și:
Cum influențează animalele de companie dezvoltarea copiilor
3 cele mai prietenoase rase de pisici pe care să le crești în apartament
15 lucruri interesante pe care nu le știai despre pisici
Sursă foto: pexels.com