Antena Căutare

Cinci motive pentru care nu ar trebui să lași vreodată pisica să doarmă în pat cu tine

Dormitul cu pisica ta poate fi relaxant și plăcut, însă există o serie de factori care vă pot dăuna. Iată de ce nu ar trebui să lași vreodată pisica să doarmă în pat cu tine.

Cinci motive pentru care nu ar trebui să lași vreodată pisica să doarmă în pat cu tine
Cinci motive pentru care nu ar trebui să lași vreodatată pisica să doarmă în pat cu tine | shutterstock

Cele mai multe pisici caută brațele calde și iubitoare ale stăpânului, mai ales noaptea, însă acest lucru nu este deloc bun pentru sănătate. Dacă obișnuiți să dormiți împreună cu felina dumneavoastră este bine să știți că acest obicei vă poate aduce câteva probleme, printre care expunerea la bacterii, paarziți și infecții.

Opt motive pentru care nu ar trebui să dormi în pat cu pisica

1. Vă distruge calitatea somnului

Un studiu al SUA, Mayo Clinic Sleep Disorders, a constatat că mai mult de 20% dintre pacienții care dorm cu animalele de companie spun că nu se odihnesc deloc bine, lucru care afectază randamentul de peste zi.

Cele mai multe pisici moțăie leneș în timpul zilei, pentru ca seară să devină active, uneori extrem de active. Felinele sunt animale de pradă care, în genera,l vânează noaptea, iar o pisica sălbatică sau maidaneza cu siguranță că la lăsarea serii pornește după șoareci. Dacă activitățile ei nocturne te deranjează și nu poți să te odihnești noaptea, ai două soluții la îndemână, prima dintre ele fiind recomandată în special în cazul motanilor: castrarea. Ei sunt în general mai agitați decât femelele, în special atunci când simt prin preajma o pisica în călduri. De aceea, în cazul lor, se va observă o schimbare clară de temperament.

Citește și: Cinci motive pentru a folosi șampon fără sulfați și silicon

2. Vă expune la diverși microbi

Cutiile sau litiera sunt locuri murdare, iar labele pisicilor pot captura bucăți de gunoi și deșeuri, care pot ajunge în patul dumneavoastră. Covorașele de cauciuc plasate în afara cutiei de gunoi pot reduce cantitatea de gunoi și deșeuri de prin casă, dar nu sunt eliminate în întregime, fapt care poate dăuna atunci când pisica intră în patul dumneavoastră. Astfel, puteți fi expus la diverși microbi care vă pot provoca probleme de sănătate.

3. Vă pot provoca alergii, pot fi problematice pentru persoanele cu astm

Până la 30% dintre oameni au un fel de reacție alergică la pisici și câini. Potrivit Fundației pentru Astm și Alergie din America, alergiile la pisici sunt de două ori mai frecvente decât la câini, potrivit readersdigest.com. Peste 8% dintre adulți și peste 9% dintre copii suferă de astm, iar dacă și tu suferi de această afecțiune, nu este indicat să primești pisica în dormitor, când dormi.

Medicii recomandă evitarea contactului cu pisicile, dar există și măsuri mai puțin drastice pe care le puteți lua pentru a evita reacțiile alergice sau problemell provocate de astm - cum ar fi spray-urile de nas sau evitatul dormitului cu felina.

4. Sunt purtătoare de paraziți

Când împărțiți patul cu o pisică, împărțiți patul și cu paraziții pe care îi are pisica. Și unii dintre acești paraziți v-ar putea afecta sănătatea. În mod similar, acarienii cheyletiella pot sări de la pisici la oameni, provocând erupții cutanate manifestate prin mâncărime. Paraziții intestinali ai felinei, inclusiv viermii și limbricii, pot provoca, de asemenea, boli la oameni, care se transmit prin expunerea la materiile fecale de pisică.

5. Vă pot provoca infecții bacteriene

Citește și: Au riscat să-și tundă părul foarte scurt și li s-a schimbat cu totul înfățisarea. 30 de femei au făcut transformarea vieții lor

A petrece până la opt ore pe noapte cu o pisică înseamnă că vei fi expus la secrețiile animalului. În timp ce șansele de a contracta o boală de la pisica dvs. sunt mici, copiii foarte mici, vârstnicii și cei cu sistem imunitar compromis prezintă un risc mai mare. Aproximativ 25.000 de persoane pe an contractă febra zgârieturilor de pisică, o infecție bacteriană care poate fi fatală pentru cei cu imunitate slăbită.

După cum sugerează și numele, boala zgârieturilor pisicii sau bartoneloza se transmite prin zgârieturile sau mușcăturile unei pisici infectate. Provoacă umflarea ganglionilor limfatici, febră, oboseală, durere musculară și alte simptome. De obicei, boala nu are consecințe pe termen lung asupra sănătății, dar poate persista în organism câteva luni după infecția inițială. Salmoneloza este o altă infecție bacteriană pe care pisicile o pot transmite oamenilor. Pisicile care își petrec o parte din timp în aer liber pot mânca păsări sau animale mici, ceea ce le pune în pericol să contracteze infecția. Oamenii se pot infecta și prin contactul cu fecalele unei pisici bolnave.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x