Antena Căutare

5 obiceiuri care te ajută să economisești energie electrică

Fiecare dintre noi consumă energie electrică, în condițiile în care majoritatea aparatelor pe care le folosim zilnic își iau energia de la o priză: telefoane, laptopuri, frigidere, televizoare, mașini de spălat, aspiratoare, etc.

5 obiceiuri care te ajută să economisești energie electrică

Deși majoritatea oamenilor din societatea modernă au aproximativ aceleași nevoi, facturile plătite furnizorului de energie pot să difere destul de mult. Sunt foarte multe mici detalii care pot crește considerabil consumul, fără a-ți crește gradul de confort, așadar, dacă vrei să economisești este bine să îți însușești o serie de obiceiuri.

Care sunt obiceiurile care te ajută să economisești energie electrică?

1. Folosește cât mai mult lumina naturală și nu lăsa becurile aprinse în încăperile pe care nu le folosești! Există soluții prin care poți chiar să automatizezi procesul de aprindere și stingere a luminii prin instalarea unor senzori de prezență sau prin instalarea unor surse de iluminat cu reglaj al intensității.

2. Folosește becuri economice! Renunță la becurile incandescente în favoarea becurilor LED, fluorescente sau cu halogen. Vei obține aceeași intensitate luminoasă, însă vei consuma de 5-6 ori mai puțină energie electrică. Pe lângă asta, durata de viață a acestor becuri este mult mai mare.

Articolul continuă după reclamă

3. Fii mereu cu ochii pe ofertele furnizorilor de energie electrică. Piața energiei electrice a fost liberalizată, ceea ce înseamnă că ai de ales între mai mulți furnizori care se ocupa de procesul de

distribuție energie electrică. Poți urmări mereu ofertele furnizorilor și atunci când găsești un preț atractiv, poți schimba furnizorul. Deși aparent diferențele de preț sunt mici, în timp vei reuși să economisești foarte mulți bani.

4. Cumpără-ți aparate electrocasnice economice! În ultimii ani, producătorii de electrocasnice au acordat din ce în ce mai multă atenție consumului de energie. Astfel, vei găsi aparate cu clasă de eficiență energetică A, A+, A++ sau chiar A+++, care au un consum de energie mult mai mic decât cele clasice. Deși necesită o investiție destul de mare, aceasta va fi amortizată destul de rapid.

5. Deconectează toate aparatele atunci când nu le folosești! Ceea ce foarte puțini oameni stiu este că toate aparatele electronice consumă energie în regimul de stand-by. De multe ori, consumul de energie este de aproximativ 50-60% din consumul generat în timpul funcțiunii. Simpla deconectare a televizorului sau a computerului atunci când nu le folosești pot duce la economii substanțiale.

Acestea sunt cele mai simple soluții prin care poți economisi. Dacă vrei economii și mai mari, poți încerca să îți izolezi foarte bine casa din punct de vedere termic, mai ales dacă aceasta este încălzită sau răcită electric sau îți poți instala panouri solare, eoliene și diverse alte surse alternative de energie. Economisind nu vei reuși doar să plătești mai puțin pe factura de energie electrică, însă vei putea să contribui la protejarea mediului înconjurător.

Se adună vasele în chiuvetă? Alege o mașină de spălat (P)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x