Antena Căutare

6 sfaturi utile pentru amenajarea bucătăriei

Bucătăria reprezintă cea mai importantă încăpere din orice casă. Fiecare zi începe și se termină aici, așa că indiferent de formă sau de mărime, amenajarea unui spațiu confortabil, eficient și funcțional merită toată atenția ta. Reușita proiectului presupune însă multă muncă, mai ales că orice gospodină are nevoie de diferite accesorii, numeroase spații de depozitare, zone de lucru, aparate electrocasnice sau chiar decorațiuni.

6 sfaturi utile pentru amenajarea bucătăriei
6 sfaturi utile pentru amenajarea bucătăriei

Dacă te afli în plin proces de amenajare bucătărie și ai nevoie de câteva idei din care să te inspiri pentru a obține o încăpere aproape perfectă, îți venim și noi în întâmpinare cu câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos.

Alege stilul care ți se potrivește

Bucătăria nu este doar spațiul în care gătești și servești masa, ci și un loc in care iti primesti prietenii, așa decorul trebuie să aibă stil și să fie în armonie cu restul casei. Prin urmare, înainte de a începe procesul de amenajare, alege stilul care să-ți satisfacă toate nevoile și dorințele, iar rezultatul să fie unul spectaculos.

De exemplu, dacă vorbim de o bucătărie modernă, aceasta trebuie să fie luminoasă, cu elemente din inox și sticlă, placaje din marmură sau lemn laminat, nu foarte încărcată și destul de spațioasă pentru a integra și obiecte decorative. O încăpere în stil rustic se bazează pe nuanțe de maro și materiale precum lemnul masiv, în timp ce o bucătărie minimalistă redă imaginea unei camere foarte bine organizate, fără prea multe decorațiuni.

Compartimentează spațiul în zone funcționale

Cu toate că triunghiul optim de lucru este un concept vechi de peste 70 de ani, acesta rămâne și în prezent unul dintre aspectele cheie în amenajarea bucătăriilor. În acest sens, cele mai importante zone de lucru, respectiv chiuveta, aragazul și frigiderul, se așază în formă de triunghi.

De asemenea, trebuie să ții cont și de dispunerea blaturilor de lucru în raport cu aceste piese principale, așa că lasă o distanță de 60-90 cm între chiuvetă și aragaz și asigură-te că dispui de 45-60 cm de blat pe fiecare parte a chiuvetei. Zona de gătit ar trebui și ea amplasată între două blaturi de lucru de circa 60 cm, însă dacă aragazul este lipit de perete păstrează 90 cm pentru o suprafață în dreptul laturii libere.

Stabilește funcțiile bucătăriei

Modul în care vei amenaja întreaga încăpere depinde foarte mult de aparatele electrocasnice pe care vrei să le incluzi în bucătărie și de funcționalitățile acestora.

Vrei o plită electrică, una pe gaz sau alegi un aragaz? Utilizezi o hotă tradițională sau una care nu necesită gură de aerisire? Îți trebuie un frigider mari mare ori este de ajuns unul compact? Toate aceste lucruri trebuie puse pe hârtie, iar în funcție de ele vei adapta și mobilierul. În plus, dacă iei în considerare dimensiunile lor, amplasarea și modul de funcționare, poate fi necesar să modifici planul de amenajare sau configurația instalațiilor, acolo unde este posibil.

Alege piese de mobilier înalte și subțiri

Pentru o amenajare practică a bucătăriei trebuie să adaptezi mobilierul spațiului de care dispui și stilului de decor pentru care ai optat. De pildă, o variantă minimalistă include piese mai mici, corpuri suspendate și scaune pliante. Totuși, ține cont că mobila înaltă, dispusă pe verticală, este ideală pentru a economisi spațiu.

Așază corpurile suspendate la o distanță de 60 cm față de blat și până sus, aproape de tavan. Planifică inteligent spațiile de depozitare, mai ales că în bucătărie există tendința să se acumuleze foarte multe lucruri și fiecare trebuie să aibă locul său, ușor accesibil.

Selectează cu grijă culorile

De regulă, în bucătărie este bine să optăm pentru o singură gamă de culori. În acest fel, se obține un aspect unitar și echilibrat. Totuși, paleta cromatică ține și de ceea ce îți dorești în bucătărie – o oază de liniște sau o încăpere energică și vibrantă? Alb, bej ori lemn natur sunt de preferat pentru că oferă luminozitate, dar în același timp roșu stimulează pofta de mâncare, galben ne duce cu gândul la veselie și gri deschis are un efect calmant.

Folosește accesorii cu impact vizual major

Dacă îți dorești o pată de culoare sau pur și simplu un cadru mult mai bogat în bucătărie, mizează pe decorațiuni. Perdelele vaporoase pot crea o atmosferă rafinată, fețele de masă și pernele pentru scaune aduc mai multă căldură, un tablou pe perete sau chiar un perete de accent scot în evidență mai bine o zonă a bucătăriei. Orice elemente cu impact vizual major sunt utile atunci când vrei să amenajezi o cameră caldă și primitoare, cu design inedit.

Amenajarea unei bucătării elegante reprezintă pentru mulți un vis devenit realitate, mai ales dacă vorbim de un spațiu mic. Dacă acorzi atenție tuturor detaliilor și planifici atent fiecare lucru, vei transforma o simplă încăpere într-o adevărată capodoperă, în care poți da frâu liber imaginației.

Ce simbolizează florile în funcție de culorile lor?... Cum se ajustează corect un scaun de birou...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x