Live acum
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

Ce trebuie să știi despre protecția culturii de floarea-soarelui

Floarea-soarelui este una dintre cele mai apreciate plante de cultură din România, având întrebuințări multiple. Este atât de populară în rândul fermierilor români încât țara noastră a ocupat primul loc în Uniunea Europeană la producția de floarea-soarelui.

Ce trebuie să știi despre protecția culturii de floarea-soarelui

Însă indiferent de scopul pentru care este cultivată, floarea-soarelui se confruntă în timpul vegetației cu numeroase amenințări, precum buruienile, bolile sau dăunătorii. Atunci când condițiile sunt favorabile pentru atacul agenților de dăunare, recolta poate fi compromisă în totalitate.

Buruienile și bolile pot dăuna nu doar recoltei, ci și profitului fermei

Există numeroase buruieni care pun probleme cultivatorilor de floarea-soarelui, dar acestea pot fi combătute cu succes folosind erbicide eficiente, sisteme de producție de nouă generație sau soiuri cu rezistență genetică, așa cum este cazul soiurilor capabile să reziste la atacul unei buruieni-parazit numite Orobanche, extrem de invazivă, prezentă în zona de sud-est ale țării.

Anumite boli la floarea-soarelui reprezintă un aspect delicat pentru cultivatori. Lăsate necombatute, acestea pot duce la pierderi enorme de producție, atât din punct de vedere cantitativ, cât și în ceea ce privește calitatea semințelor sau cantitatea de ulei pe care o conțin acestea. Atacurile agenților patogeni afectează, în majoritatea cazurilor, frunzele și tulpinile plantelor, ia. În stadiile tardive de dezvoltare, infecțiile se răspândesc și la nivelul calatidiului care conține semințele de floarea-soarelui. Cele mai des întâlnite boli ale acestei culturi sunt putregaiul alb, putregaiul cenușiu, pătarea brună și frângerea tulpinii, pătarea neagră, alternarioza și ruginile.

Care sunt cele mai păgubitoare boli ale culturii de floarea-soarelui

Sclerotinia la floarea-soarelui

Putregaiul alb, produs de agentul patogenSclerotinia sclerotiorum, poate afecta planta în totalitate. Simptomele se recunosc relativ ușor: tulpina capătă un aspect brunificat și începe să se acopere un strat de puf alb, existând riscul de rupere. Dacă infecția ajunge la nivelul calatidiului, acesta va căpăta pe partea inferioară o nuanță maronie, iar pe partea cu semințele se va vedea un puf alb. Ciuperca responsabilă de producerea putregaiului alb se poate transmite de la un an la altul, fiind capabilă să supraviețuiască în sol pe timpul iernii prin sclerotii de rezistență, de aceea este foarte important tratamentul cu produse adecvate pentru combaterea bolii și evitarea formării sclerotilor de rezistenta. Producătorii pun la dispoziția fermierilor și pachete tehnologice pentru floarea-soarelui, cu produse care să asigure o protecție completă împotriva bolilor, dar și a buruienilor.

Phoma

Pătarea neagră a tulpinilor, produsă de Phoma macdonaldii, se recunoaște prin apariția unor pete de culoare închisă, maroniu-negru, pe tulpină. Frunzele din zonele afectate de aceste pete se usucă în întregime. Dacă resturile vegetale infectate nu sunt încorporate în sol , boala se poate transmite de la un an la altul prin intermediul lor. De asemenea, în timpul vegetației sporii pot fi purtați de vânt sau de picăturile de ploaie de la o plantă la alta. Culturile afectate de pătarea neagră suferă de o maturare prematură care determină importante pierderi de producție

Phomopsis

Pătarea brună și frângerea tulpinii, sau Phomopsis helianthi, își manifestă atacul pe tulpini, frunze și petiolul frunzelor. Așa cum îi spune numele, se recunoaște prin apariția unor pete brune, alungite, care pot atinge și 20 de centimetri, înconjurând tulpina când se extind. Plantele afectate de Phomopsis se pot frânge foarte ușor la adierile de vânt, deoarece patogenul distruge țesuturile din interiorul tulpinilor.

Botrytis

Botrytis cinerea, sau putregaiul cenușiu, este o boală care afectează numeroase plante, inclusiv floarea-soarelui. Plantele afectate se recunosc după petele brune, umede, de la interiorul calatidiului, sau prin semințele care își pierd luciul, sunt pătate și se desprind foarte ușor de plantă.

Septorioza

Simptomele provocate de septorioza includ pete de culoare gălbuie pe frunze, cu un diametru de 3-15 mm. Septorioza e favorizată de precipitații, umezeală i, se poate transmite de la un an la altul prin resturile vegetale infectate de pe sol unde rezistă foarte bine pe timpul iernii. Din fericire, septorioza produce daune semnificative doar în anumit ani cand sunt condiții foarte favorabile de dezvoltare al patogenului.

Alternarioza

Alternarioza florii-soarelui atacă în special frunzele, putând fi recunoscută după petele specifice, de culoare maronie-neagră, apărute mai întâi spre marginile frunzelor, iar apoi spre interiorul acestora. Atacul alternariozei pe tulpină se manifestă prin pete negre care se pot uni, formând dungi negre sau brune. Alternarioza se poate transmite prin resturile vegetale infectate l.

În general, bolile afectează culturile de floarea-soarelui în stadiile timpurii de vegetație, dar uneori infecțiile pot continua până spre momentul recoltării. De aceea, specialiștii recomandă fermierilor să aplice în prima parte a vegetației unul sau două tratamente cu produse fungicide specifice și eficiente, capabile să asigure combaterea unui spectru larg de patogeni.

Sursa foto: Shutterstock

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro