Antena Căutare

Cinci factori esențiali pentru întreținerea aparatelor de cafea

Aparatele de cafea ne fac viața mai simplă și ne ajută să salvăm timp prețios în ceea ce privește prepararea zilnică a licorii care ne asigură energia și buna dispoziție în timpul zilei. Acestea au devenit atât de populare printre băutorii de cafea, încât mulți dintre aceștia aleg să își pregătească acasă sau la birou cele mai sofisticate băuturi, care le asigură nivelul de energie de care au nevoie în fiecare zi.

Aparatele de cafea ne fac viața mai simplă și ne ajută să salvăm timp prețios în ceea ce privește prepararea zilnică a licorii care ne asigură energia și buna dispoziție în timpul zilei. Acestea au devenit atât de populare printre băutorii de cafea, încât mulți dintre aceștia aleg să își pregătească acasă sau la birou cele mai sofisticate băuturi, care le asigură nivelul de energie de care au nevoie în fiecare zi.

Cu toate acestea, indiferent dacă vorbim de tradiționala cafetieră, de un espressor clasic ori de unul modern, îngrijirea corespunzătoarea a acestor dispozitive este necesară pentru a ne bucura în permanență de consumul cafelei de cea mai bună calitate. Iată cinci factori pe care trebuie să îi consideri, pentru întreținerea corespunzătoare a aparatelor de cafea utilizate!

Cum să previi depunerile de calcar

Una dintre principalele cauze care conduc la defectarea dispozitivelor utilizate pentru prepararea cafelei este cea reprezentată de calcarul din apa folosită. Acesta se depune pe circuitul hidraulic și pe boiler, iar fără o curățare adecvată a acestor sisteme, aparatul de cafea pe care îl utilizăm se poate înfunda cu ușurință. Depunerile de calcar pot distruge mașina de cafea utilizată zilnic, motiv pentru care este important să prevenim acest lucru.

Pentru a ține calcarul la distanță, poți folosi filtre cu rășini speciale, recomandate de cei mai cunoscuți producători de aparate de cafea performante. Cele mai bune aparate de cafea folosesc filtre cu rășini regenerabile, cu cărbune activ sau de tratare a apei, care împiedică depunerile de calcar pe boiler. Unele dintre aceste produse se montează în vasul de apă, în timp ce altele pot fi instalate direct la rețeaua de apă, în funcție de tipul aparatului utilizat.

Efectuarea periodică a decalcifierii aparatului

Chiar și atunci când se folosește apă tratată corespunzător pentru prepararea cafelei, unele minerale se depun pe piesele metalice din interiorul dispozitivului, în timp. Astfel, operațiunea de decalcifiere periodică, cu scopul de a curăța depunerile de pe sistemul de apă al aparatului devine necesară. În caz contrar, componentele aparatului de cafea se pot eroda, iar acesta poate deveni nefuncțional.

Intervalul de timp recomandat pentru efectuarea acestei proceduri diferă în funcție de duritatea apei utilizate. Încălzirea mai grea a apei sau scurgerile identificate la nivelul vaporizatorului reprezintă semne clare ale depunerilor de calcar. Decalcifiantul poate fi reprezentat de o soluție lichidă, de un praf sau de o pastilă care se dizolvă în apa fierbinte.

Nu este recomandat să utilizezi, în niciun caz, oțetul, care poate fi însă folosit într0un amestec format dintr-o lingură de acid citric și un litru de apă. Soluția astfel obținută se pune în rezervor împreună cu apa, după care întregul lichid utilizat se elimină, cu ajutorul sistemului de cafea sau a duzei de apă fierbinte, în combinație cu aburul obținut.

Curățarea zilnică și periodică a aparatelor de cafea

Aparatul de cafea trebuie să fie igienizat corespunzător, după fiecare utilizare. Mai exact, o operațiune simplă de curățare frecventă a aparatului de cafea ar trebui să intre în reflexul utilizatorului.

Pentru prevenirea depunerilor pe grupul de cafea sau în sita de duș a unui espressor, este recomandată instalarea unui portafiltru în gol și repornește ulterioară a sistemului. În acest mod, resturile de cafea sunt eliminate. Se șterge apoi grupul pe interior, utilizând o cârpă umedă, iar sita se curăță atent, inclusiv în zonele aferente garniturii.

După prepararea spumei de lapte, este necesară deschiderea supapei de aburi, pentru ca orice reziduu de lapte să fie îndepărtat și pentru a șterge exteriorul baghetei cu o cârpă umedă. Dacă vorbim de un aparat de tip single boiler, atunci rezervorul de apă trebuie să fie umplut imediat după folosirea baghetei de aburi, pentru a preveni deteriorarea sistemului de încălzire.

Curățarea râșniței de cafea

Această procedură este una tipică pentru dispozitivele cu râșniță încorporată. Practic, grupul de cafea din interior se degresează și se curăță de impurități, pentru a asigura pregătirea unei cafele aromate și cremoase. Râșnița reprezintă locul în care se întâlnesc grăsimile și compușii aromatici din cafea cu apa fierbinte care provine din boilerul utilizat.

Curățarea automată poate fi efectuată cu ajutorul unor pastile speciale de curățare a aparatului de cafea, care se introduc în locurile destinate. În cazul dispozitivelor mai vechi, operațiunea se realizează manual, în cadrul centrelor autorizate.Această operațiune se efectuează destul de rar, motiv pentru care merită să apelezi la un specialist în acest caz, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Întreținerea sistemului de lapte a aparatului de cafea

Sistemul de spumare a laptelui trebuie să fie întreținut corespunzător, deoarece laptele este un aliment perisabil. Acesta se alterează repede, în special atunci când este depozitat în spații cu temperaturi ridicate. Așadar, pentru a preveni contaminarea cafelei, este important să dezinfectezi și să îngrijești sistemul de lapte a aparatului de cafea, după fiecare utilizare.

Curățarea acestuia se realizează la suprafață, cu soluții lichide speciale sau cu dezinfectanți și agenți de curățare procurați din comerț. Procedura specifică, în acest caz, este una mai complicată în cazul aparatelor cu sistem automat sau semiautomat. Pe lângă duza de erogare a spumei, este important să fie curățate și rezervorul de lapte sau furtunul de tragere și boilerul intern de spumare.

Aparatele de cafea sunt compuse din elemente metalice care se deteriorează cu ușurință atunci când nu sunt întreținute și curățate periodic. Chiar și cele mai bune dispozitive au nevoie de îngrijire corespunzătoare, motiv pentru care este important să ții cont de indicațiile menționate și de indicațiile producătorului. Astfel, te vei bucura eficiența aparatului tău preferat de cafea mai mult timp și vei savura o băutură energizantă delicioasă, în fiecare zi.

Amenajarea casei. Ce tipuri de materiale sunt potrivite pentru acoperișul casei tale... Udatul plantelor nu va mai fi o problemă! Un absolvent de liceu din Cluj a inventat ghiveciul inteligent. Cum funcționea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x