Bucătăria nu mai este demult decât locul în care iei masa. A devenit locul în care petreci timp cu familia, locul în care lucrezi sau în care îți liniștești gândurile. Datorită acestor lucruri, design-ul bucătăriei trebuie să ține cont de câteva criterii importante, printre care și de cromatică. Ce culori se potrivesc pentru o bucătărie? Iată câteva sugestii!
În momentul în care alegi paleta cromatică a bucătăriei, vei ține cont de câteva elemente printre care: lumina naturală care pătrunde în interior, dimensiunea băii, stilul de amenajare pe care îl dorești, materialele pentru finisaje și mobilier. Culorile se pot integra foarte ușor dacă ții cont de aceste detalii.
Astfel, pentru o bucătărie de dimensiuni mici vei alege întotdeauna nuanțe deschise la culoare ca și bază. Pentru pereți poți opta pentru alb, bej sau crem, în timp ce accentul de culoare va veni din partea mobilierului ori a accesoriilor. Pentru a scoate din monotonie o bucătărie mică, poți alege câteva scaune tapițate de o culoare puternică ori câteva bucăți de faianță de bucătărie diferite precum plăci mici de mozaic intens colorate.
Bucătăriile care nu au prea multă lumină naturală din cauza poziționării spre nord se pot lumina cu ajutorul culorii galben. O culoare caldă care poate fi folosită atât pentru mobilier, cât și pentru decorațiuni, draperii ori perdele, etc. Pentru o amenajare corectă din punct de vedere cromatic, poți folosi culoarea galben în trei locuri din bucătărie.
Bineînțeles că acestea nu sunt singurele culori pentru o bucătărie fără lumină. Poți alege și o abordare mai clasică precum culorile neutre, crem, bej sau gri.
Pentru o amenajare eleganta, bleumarinul este o nuanță care se potrivește perfect cu finisaje albe ori cu tonuri de culoarea lemnului. Poți alege să folosești bleumarin atât pentru mobila de bucătărie, cât și pentru plăcile de faianță ori pentru accesorii: scaune, perdele, perne, etc.
Nuanțe de gri. O nuanță curată care emană eleganță, griul poate fi ușor asortat cu finisaje albe, dar și cu nuanțe deschide de lemn. Griul în bucătărie poate fi ales pentru mobilier, pentru draperii, pentru elemente de contrast, plăci de faianță sau chiar un perete întreg vopsit în gri.
Adaugă un plus de strălucire bucătăriei și alege câteva accente metalice din alamă, cupru sau argint. Sunt variante care au un efect surprinzător și nu sunt deloc costisitoare din punct de vedere financiar. Dacă spațiul nu îți permite de exemplu să montezi mai multe corpuri de iluminat strălucitoare, atunci alege câteva accesorii de alamă. Butonii de la mobilier, plăci ceramice aurii sau argintii sau un strop de culoare pentru un corp de bucătărie auriu.
Albastru. O culoare caldă și cu un efect calmant, albastrul pentru bucătărie este recomandat în nuanțele de turcoaz, albastru ultramarin, albastrul cerului ori tonuri cât mai deschise de bleu.
Motive geometrice. Pentru pereți ori pentru podeaua din bucătărie, motivele geometrice pot transforma în totalitate spațiul. Creează un punct de interes, un loc în care să îți concentrezi atenția din tonuri de galben, maro ori alte nuanțe, dar și non-culori.