Antena Căutare

Cum amenajezi eficient o garsonieră

Amenajarea unui apartament este întotdeauna o provocare, însă atunci când vine vorba de garsoniere, lucrurile devin și mai complicate. Spre deosebire de spațiile generoase, în care ai mai multă libertate în ceea ce privește decorul, într-o garsonieră trebuie să îmbini perfect esteticul cu partea practică.

Cum amenajezi eficient o garsonieră
| pexels.com

Amenajarea unui apartament este întotdeauna o provocare, însă atunci când vine vorba de garsoniere, lucrurile devin și mai complicate. Spre deosebire de spațiile generoase, în care ai mai multă libertate în ceea ce privește decorul, într-o garsonieră trebuie să îmbini perfect esteticul cu partea practică, astfel încât să te bucuri de un spațiu pe cât de mic, pe atât de plăcut și confortabil.

Nu e imposibil! Pentru o amenajare eficientă și cu stil a garsonierei ai nevoie de creativitate și atenție la detalii. În plus, dacă ții cont de câteva reguli de bază poți transforma spațiul de doar 35-40 mp pe care îl ai la dispoziție într-un cămin primitor, care pare mult mai spațios.

Cum amenajezi o garsonieră în 5 pași

1. Compartimentează inteligent spațiul

Având în vedere suprafața redusă dintr-o garsonieră, delimitările sunt foarte importante. Acestea se pot face cu ajutorul mobilei, al accesoriilor sau al finisajelor. De exemplu, în cazul garsonierelor open space, în care pereții de compartimentare lipsesc, un bar sau un corp cu rafturi pot reprezenta granița dintre bucătărie și living. Totodată, prin așezarea unui dulap mai mare sau a unui paravan la marginea patului oferi un plus de intimitate zonei de dormit, transformând-o într-un mic dormitor.

Accesoriile și finisajele sunt o altă modalitate de a delimita spațiile din garsoniera ta. Covoarele mici sau carpetele te ajută să încadrezi anumite piese de mobilier, în timp ce folosirea unor finisaje diferite, precum parchet în camera principală și gresie pentru bucătărie și hol, oferă senzația că spațiul este mai generos.

2. Aranjează mobilierul într-un mod practic

Începe cu obiectele voluminoase, precum patul sau dulapul. Fie că alegi un pat sau o canapea extensibilă, așază-le astfel încât să nu se observe din holul de la intrare, asigurând, astfel, un plus de intimitate. Un alt element cheie în amenajarea garsonierei este dulapul. Cea mai eficientă variantă este un dressing înalt până la tavan, care se întinde pe un perete întreg, dar care este suficient de îngust pentru a nu ocupa prea mult din suprafața camerei.

Într-un colț al camerei sau în fața ferestrei îți poți amenaja spațiul de lucru. E suficient să ai un birou simplu, pe care îl poți folosi și ca masă atunci când ai musafiri și un scaun confortabil. Există diferite scaune pentru birou care, datorită culorilor și a design-ului deosebit, pot deveni piesele de rezistență ale încăperii.

3. Alege mobilierul multifuncțional

Ținând cont de puținul spațiu pe care îl ai la dispoziție, piesele de mobilier cu mai multe funcții sunt ideale într-o garsonieră. De exemplu, canapeaua extensibilă poate înlocui clasicul pat, având avantajul de a transforma dormitorul în living pe timpul zilei. O altă opțiune este patul rabatabil, care poate fi integrat în perete sau în dulap, oferindu-ți mai mult spațiu.

Toate piesele de mobilier din garsonieră trebuie să fie practice și cât mai puțin voluminoase, astfel încât să nu aglomereze încăperea. Mesele extensibile, comodele cu spații de depozitare ascunse, electrocasnicele încorporate sau dulapurile cu uși glisante sunt perfecte pentru locuințele mici, în care design-ul atractiv se îmbină cu funcționalitatea.

4. Păstrează doar strictul necesar

Una dintre cele mai importante reguli în amenajarea garsonierei este să te limitezi la strictul necesar. Fie că vorbim de mobilier, accesorii sau electrocasnice, fiecare dintre acestea trebuie să aibă un rol bine stabilit și un anumit spațiu pe care să îl ocupe. Nu face cumpărături impulsive, fără să te gândești unde vei așeza obiectul respectiv pentru că riști să aglomerezi inutil garsoniera. Pe de altă parte, atunci când cumperi un obiect necesar, orientează-te spre variantele mai mici, care nu ocupă prea mult spațiu și care nu afectează întregul decor al casei.

5. Îmbină nuanțele deschise cu accentele puternice de culoare

În încăperile mici se recomandă folosirea culorilor deschise pentru a oferi o senzație de aerisire și de mărire a spațiului. Însă, acest lucru nu înseamnă neapărat monotonie. Dincolo de pereții vopsiți în alb sau în nuanțe de bej, mobilierul deschis la culoare sau draperiile subțiri și transparente, ai libertatea de a adăuga câteva accente puternice de culoare pentru un plus de personalitate. Un scaun sau o canapea într-o nuanță intensă, sertarele colorate ale dulapului, pernele sau un covor cu design îndrăzneț sunt variante excelente de a transforma un spațiu monoton într-unul modern și atrăgător.

Ținând cont de aceste sfaturi și adăugând puțină creativitate vei obține o garsonieră spațioasă, confortabilă și primitoare. În final, cel mai important aspect este sentimentul de “acasă” pe care ți-l oferă spațiul în care stai, indiferent de mărimea acestuia.

3 idei funcționale pentru amenajarea unei băi mici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x