Antena Căutare

(P) Cum arată o listă de cumpărături completă: sfaturi şi trucuri

Cumpaturile nu trebuie să îţi dea bătăi de cap şi nici să devină o sursă de stres. Cu ajutorul unei liste de cumpărături potrivite poţi să petreci mai puţin timp în supermarket, să ai frigiderul organizat, dar şi să mănânci mai bine.

imagine cu doua pungi cu cumparaturi
Descoperă detaliile de care trebuie să ții cont atunci când îți faci o listă de cumpărături

Primul pas pentru a avea o bucătărie organizată şi o alimentaţie echilibrată este o listă de cumpărături corectă.

Nu este niciodată o idee bună să mergi la shopping fără să ştii exact ce îţi trebuie, deoarece rişti să te întorci acasă cu o mulţime de lucruri inutile.

Iată câteva sfaturi şi trucuri pentru o listă de cumpărături bine pusă la punct:

Alimente care se păstrează la rece

Este o super idee să împarţi cât mai bine lista de cumpărături pe categorii. În acest fel îţi va fi mai uşor să o alcătuieşti, dar şi să te mişti prin supermarket atunci când îţi faci cumpărăturile. Poţi începe cu alimentele ce se păstrează la rece. În această categorie poţi include carnea, dar şi lactatele.

În cazul în care consumi carne, decide din timp ce tip de carne vrei să păstrezi la frigider şi încearcă să estimezi cât mai bine cantitatea pe care o consumi în decurs de 5-7 zile. Nu este o idee bună să ţii carnea la frigider pentru prea mult timp, deoarece aceasta expira în decurs de câteva zile.

Printre lactatele ce se ţin la frigider se număra laptele, untul, iaurtul, dar şi brânză sau caşcavalul. De asemenea, alături de lactate poţi adăuga şi ouăle pe listă.

Tot la frigider vei depozita şi sosurile, de la muştar şi până la sos barbecue sau sos de usturoi. Chiar dacă majoritatea sosurilor nu se găsesc la raionul de refrigerate, acestea se păstrează la rece imediat după deschidere.

Alimente congelate

Congelatorul este locul perfect pentru a depozita o mulţime de alimente, mai ales dacă nu ştii exact când urmează să le consumi sau dacă îţi doreşti să le prelungeşti termenul de valabilitate.

Poţi alege să cumperi din supermarket alimente gata congelate, de la peste, aluat sau legume şi până la prăjituri sau fructe. De asemenea, mai ai opţiunea de a cumpăra alimente fresh şi de a le congela pe cont propriu. Vei avea nevoie de pungi speciale, pentru a păstra alimentele în cea mai bună stare la congelator. În cazul în care alegi să congelezi pe cont propriu, foloseşte un marker pentru a inscripţiona pe ambalaj dată la care ai pus alimentele la congelator.

Produsele pe care le păstrezi la congelator au dată de expirare, chiar dacă aceasta nu este inscripţionata. Spre exemplu, atunci când congelezi carne, aceasta se poate păstra în cele mai bune condiţii în jur de 3-6 luni, în funcţie de tipul de carne. Încearcă să nu păstrezi la congelator niciun fel de aliment pentru prea mult timp.

Alimente neperisabile

Lista de cumpărături trebuie să conţină şi alimente neperisabile. De la conserve de ton sau ulei şi până la mălai, faină, orez, quinoa, paşte, nuci şi conserve cu sos de roşii, toate aceste alimente se păstrează într-un loc uscat şi răcoros. Le poţi depozita în cămară, într-un sertar sau în dulapurile din bucătărie.

Adăugă pe lista de cumpărături doar alimentele neperisabile pe care le foloseşti. Spre exemplu, dacă tu nu foloseşti ulei de floarea-soarelui, acesta nu îşi are locul pe lista ta de cumpărături.

Alimente proaspete

La capitolul alimente proaspete adăugă fructele şi legumele, dar şi acele alimente cu un termen de valabilitate de 2-3 zile. Spre exemplu, dacă vei cumpăra creveţi proaspeţi de la pescărie, aceştia trebuie consumaţi cât mai curând posibil. Bineînţeles, există şi varianta de a congela alimentele proaspete dacă nu intenţionezi să le consumi curând.

Este o idee bună să nu cumperi prea multe fructe şi legume deoarece acestea se strică repede. Alege produse pe care le foloseşti în mod uzual şi depozitează-le corect, fie în frigider, fie la loc uscat şi răcoros.

Produse pentru casa

De la şerveţele umede şi până la hârtie igienică, produsele pentru uz casnic nu trebuie să lipsească de pe lista de cumpărături. Include produsele pentru bucătărie, precum folia alimentară sau folia de copt, produsele de curăţenie, dar şi pe cele pentru baie, de la săpun lichid şi până la spirt.

Produse pentru copii

Dacă ai copii atunci lista de cumpărături trebuie să conţină şi o secţiune dedicată acestora. Printre cele mai importante produse pentru copii se număra scutecele, dar şi produsele de îngrijire. În cazul scutecelor, dacă îţi doreşti să cumperi cantităţi mari, poţi alege să comanzi online. Vei găsi online la fel de multe modele de scutece precum în supermarket.

În afară de scutece, lista de produse pentru copii mai poate conţine şampon, gel de dus sau alte produse de baie, rechizite, alimentele preferate ale celor mici, dar şi jucării.

Atunci când alcătuieşti lista de cumpărături, încearcă să împarţi cât mai eficient produsele pe categorii. Mai apoi, decide din timp ce anume găteşti şi mănânci cel mai des, dar şi ce branduri corespund nevoilor tale.

Trucul cu jaluzele care îți va răcori și mai mult camera, cu până la 8 grade mai puțin: „Cum de nu am știut asta?”... (P) Cele mai noi tendinte pentru designul de interior - ce scaune de living sa cumperi in 2023?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x