- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Temperaturile reci de afară sunt un semn că grădina ta are nevoie de un plus de atenție. După ce ultimele culturi au fost deja culese, este timpul să îți pregătești plantele pentru iarnă. În acest mod, te asiguri că vor trece cu bine peste anotimpul rece și că îți vor oferi recolte bogate și în sezoanele care urmează. Indiferent că vorbim despre bulbi, despre arbori sau arbuști, plantele necesită o îngrijire specială iarna. Iată cum să ai grijă de plante în perioada cea mai friguroasă din an.
Cum îngrijești bulbii de flori
Pentru ca florile să te bucure la primăvară, trebuie să le oferi încă de pe acum atenția cuvenită. Deși există bulbi care vor rezista fără probleme pe timpul iernii, sunt și specii de plante foarte sensibile la frig și la zăpadă. Astfel, din prima categorie fac parte narcisele, lalelele, bujorii, ai căror bulbi nu trebuie să fie scoși din pământ toamna. Tot ce ai de făcut pentru a-i proteja de frig este să îi acoperi cu un strat format dintr-un amestec de gunoi de grajd și pământ de pădure. Bulbii sensibili, care nu vor rezista afară peste iarnă, sunt cei de gladiole, dalii sau begonii. Prin urmare, rădăcinile acestor flori trebuie scoase din pământ în noiembrie. Lasă-le la uscat pentru câteva zile, după care depozitează-le în pungi de hârtie, într-un spațiu răcoros.
Ce poți planta iarna?
Pentru că vremea este încă frumoasă, te mai poți gândi să îți îmbogățești grădina cu flori sau cu pomi fructiferi. Ține cont, însă, de câteva reguli care vor face ca plantele să nu moară peste iarnă. În primul rând, acoperă bulbii de flori cu pământ fertil și cu frunze uscate; mai apoi, acoperă cu borcane de sticlă trandafirii, după care nu uita nici de pomii tineri, care trebuie înveliți în folii.
Fă o selecție de bulbi de ghiocei, lăcrămioare și crocus și plantează-i în sol, la aproximativ două palme adâncime. Te vor bucura cu siguranță la primăvară, atunci când vor răsări din pământ! Dacă ai nevoie de material săditor, îl poți comanda chiar și online, dintr-un magazin cu produse agricole și horticole.
Ce trebuie să știi despre sere?
Dacă vrei să te poți ocupa de grădinărit chiar și în anotimpul rece, ai nevoie de sere. Acestea se realizează, de regulă, din pereți de sticlă sau din alte materiale transparente și reprezintă, de fapt, un climat artificial, care oferă condițiile optime pentru dezvoltarea anumitor tipuri de plante. Altfel spus, cu ajutorul unui solar poți cultiva plante care vor fi ferite de îngheț și de zăpadă. Poți opta pentru sere neîncălzite, care protejează foarte bine rădăcinoasele și legumele cu frunze sau pentru sere încălzite, dacă îți plac plantele tropicale.
Un mare avantaj pe care îl oferă grădinăritul iarna este că nu va trebui să porți grija dăunătorilor, așa cum se întâmplă în timpul lunilor de vară. În plus, luminozitatea scăzută specifică anotimpului rece reduce evaporarea, ceea ce înseamnă că reduce, în multe cazuri, nevoia de apă a plantelor.