- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Având în vedere că petrecem o treime din viață în pat, este necesar să alocăm suficient timp pentru alegerea modelului potrivit. Uneori, însă, poate fi o adevărată provocare să identifici, dintr-o gamă variată de paturi, un model care îmbină estetica și funcționalitatea, satisfăcând în același timp preferințele și nevoile tale.
Iată zece sfaturi utile de care să ții seama când cauți patul perfect.
1. Ia în considerare dimensiunea camerei
Patul ocupă, de obicei, cel mai mult spațiu în dormitor, iar atunci când suprafața este redusă, alegerea modelului potrivit este și mai complicată.
Pentru a evita înghesuiala din încăperile mici, optează pentru un cadru simplu, din metal sau din lemn, care este prevăzut cu sertare de depozitare sau cu polițe superioare.
Dacă suprafața camerei îți permite, poți opta pentru paturi masive, precum cele cu structură solidă și tăblii impunătoare.
2. Ține cont de stilul de amenajare
O metodă simplă pentru a armoniza designul patului cu cel al încăperii este să alegi unul cu o tăblie caracteristică unui anumit stil decorativ.
O tăblie simplă, din lemn, se potrivește unui decor modern, una incasetata, cu multe ornamente, este mai adecvata unui decor clasic, iar tablia din fier forjat va arăta foarte bine într-un decor industrial, daca este neagra, sau shabby chic, daca este alba.
Această alternativă este ușor de pus în practică și atunci când renovezi dormitorul, pentru că nu vei înlocui tot patul, ci numai tăblia.
3. Alege mărimea potrivită
În mod ideal, patul trebuie să aibă o lungime cu aproximativ 15 cm mai mare față de cea mai înaltă persoană care doarme în el și să ofere cel puțin 75 cm spațiu orizontal fiecărui partener.
Dacă ai observat că partenerul tău ocupă o mare parte din suprafața patului, ia în considerare investiția într-un pat și mai încăpător, care să îți ofere spațiul și confortul necesar.
Din aceleași motive este recomandat să optezi pentru un pat dublu chiar și atunci când dormi singur.
4. Caută modele cu spații de depozitare incluse
Orice spațiu suplimentar este binevenit într-un dormitor, oricât de mare ar fi suprafața acestuia.
Dacă alegi să îți așezi lucrurile în lada sau sertarele de la pat, vei putea să renunți la dulapul voluminos care aglomerează încăperea.
5. Alege împreună cu partenerul
Atunci când dormi alături de altă persoană, este indicat să alegeți împreună patul pentru dormitorul vostru.
În acest fel, veți putea observa dacă este suficient de mare, de încăpător și de confortabil pentru amândoi.
În plus, fiecare va putea analiza patul din perspectiva dorințelor și nevoilor personale, astfel încât, în final, să luați o decizie potrivită pentru ambele părți.
6. Testează
Nu este suficient să te uiți la un pat pentru a-ți da seama dacă ți se potrivește.
Ideal este să testezi patul înainte de a-l cumpăra: întinde-te în el în poziție normală de dormit timp de cel puțin 10 minute, astfel încât corpul să se relaxeze și să identifice senzația oferită de patul respectiv.
Dacă în acest timp te simți foarte confortabil, înseamnă că urmează să faci alegerea potrivită.
7. Cumpără cadrul de pat și salteaua în același timp
Ideal ar fi ca achiziționarea patului să presupună atât cadrul de pat, cât și salteaua. Între cele două există o legătură directă și împreună influențează confortul și calitatea somnului.
De exemplu, un pat vechi, chiar dacă este echipat cu o saltea nouă, poate cauza atât poziții incorecte de dormit, cât și deteriorarea rapidă a acesteia.
8. Optează pentru materiale de calitate
Paturile realizate din materiale de calitate prezintă garanția confortului și a durabilității și, chiar dacă investiția inițială este mai mare, vei realiza economii pe termen lung.
Dincolo de siguranța pe care ți-o oferă un cadru calitativ și rezistent, saltelele de pat din materiale naturale asigură un somn mai bun și mai odihnitor datorită proprietăților antibacteriene și capacităților de reglare a temperaturii.
9. Nu lua decizii în grabă
Un pat este o investiție pentru viitor, de aceea trebuie să acorzi timp și atenție pentru alegerea modelului potrivit. Gândește-te la stilul, forma și dimensiunea pe care ți le dorești, apoi testează diferite paturi pentru a te convinge de confortul pe care ți-l oferă. Ai la dispoziție o mulțime de variante din care îți poți alege preferatul.
10. Gândește-te că faci o investiție pentru confortul și sănătatea ta
Patul potrivit nevoilor tale nu trebuie să fie cel mai scump, dar probabil nu este nici cel mai ieftin. Deși poate să arate bine, un pat ieftin nu îți oferă tot confortul necesar pentru odihnă și relaxare. Așadar, dacă nu vrei să regreți mai târziu, evită să faci economii atunci când vine vorba de achiziționarea patului.
Găsirea patului perfect poate dura ceva timp, însă cu puțină răbdare și atenție la detalii vei găsi modelul potrivit, care corespunde nevoilor tale, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie, îți recomandăm să ții seama de recomandările de mai sus înainte de a face o achiziție.