Antena Căutare

Cum să pregătești din timp producția de struguri din toamnă

Vița de vie se numără printre plantele cultivate în aproape toate regiunile țării noastre, îngrijirea ei corectă fiind o prioritate în special pentru producătorii de vin. Întreținerea și protecția constantă a viței de vie sunt esențiale pentru obținerea unei culturi productive, cu struguri de calitate.

Vița de vie se numără printre plantele cultivate în aproape toate regiunile țării noastre, îngrijirea ei corectă fiind o prioritate în special pentru producătorii de vin. Întreținerea și protecția constantă a viței de vie sunt esențiale pentru obținerea unei culturi productive, cu struguri de calitate.

În ce constă însă acest proces de întreținere a plantei? În rândurile de mai jos, îți prezentăm care sunt lucrările importante și tratamentele necesare pentru protecția viței de vie, astfel încât recolta de toamnă să fie una bogată.

Care sunt principalii factori ce pot afecta producția de struguri

În primul rând, problema recurentă a viticultorilor este reprezentată de impactul condițiilor climatice. Momentul plantării butașilor trebuie să fie unul bine ales, deoarece temperatura solului în care sunt introduși ar trebui să fie mai mare de opt grade Celsius (de regulă, vița de vie este plantată primăvara, la final de martie sau început de aprilie).

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, alegerea terenurilor pe care este cultivată vița de vie este un alt factor important: sunt de preferat cele în pantă, cu expoziție sudică, pentru ca planta să se bucure de suficientă căldură.

Ploile abundente și înghețurile târzii sunt, la rândul lor, factori ce pot influența semnificativ dezvoltarea culturii de viță de vie. Precipitațiile și variațiile de temperatură afectează creșterea plantei, distrugând mugurii și inflorescențele, iar în lipsa aplicării rapide a unor fungicide, pot declanșa anumite boli (mana, făinarea) sau infecția cu diverși agenți patogeni.

Vița de vie trebuie ajutată și prin combaterea buruienilor, care apar în mai multe valuri și consumă apa și nutrienții din sol, împiedicând dezvoltarea optimă a plantei.

Cele mai importante etape în protejarea culturii de viță de vie

Pentru ca toamna să obții o recoltă rodnică, este necesar să aplici tratamente de protecție din timpul primăverii, în special în perioada dinaintea înfloritului viței de vie, și să te ocupi de lucrările de îngrijire corespunzătoare.

Primăvara, când vița de vie iese din repaus și intră din nou în vegetație, trebuie protejată cu fungicide performante. Sunt două boli care se pot manifesta preponderent în acest sezon, când cantitățile de precipitații sunt însemnate: mana, care se manifestă prin apariția unor pete galbene și a unui puf albicios pe frunze, și făinarea, care poate fi recunoscută prin pulberea albă care se depune pe frunze, tulpini și chiar și pe muguri. Ambele apar din cauza unor ciuperci și pot distruge planta în totalitate, chiar înainte de înflorire.

Pentru prevenirea și combaterea lor, sunt recomandate fungicidele sistemice și cele de contact. Primele pătrund în profunzime, în țesuturile viței de vie, protejând fiecare organ al plantei. Alege un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de Ditianon și fosfonați de potasiu, substanță activă care are capacitatea de a combate eficient mana viței de vie, stimulând și mecanismele naturale de apărare pe care le are planta. La fel de importante sunt și fungicidele de contact, care protejează tulpina și frunzele la suprafață și pe care este important să le aplici înainte de înflorit, când planta nu a dezvoltat o suprafață foliară puternică.

Aplicarea tratamentelor contribuie la crearea unei bariere de protecție pentru vița de vie, care, dacă este apărată din vreme de boli, are toate șansele să se dezvolte armonios, să înmugurească și să producă struguri gustoși.

Tot primăvara, pe lângă aplicarea tratamentelor potrivite, este necesar să se realizeze și câteva lucrări viticole de întreținere: plivitul lăstarilor, combaterea buruienilor prin folosirea unor erbicide potrivite, legatul lăstarilor, când aceștia ajung la 40-50 de centimetri.

Se poate face și o lucrare de fertilizare, care să o ajute să se dezvolte în condițiile optime.

Întreținerea și protejarea viței de vie trebuie să continue și între momentul înfloririi și recoltare. La sfârșitul înfloritului, când petalele încep să se scuture și se formează primele boabe de struguri, vița de vie trece printr-o nouă etapă vulnerabilă, prin numeroase procese fiziologice care o solicită foarte mult.

Și de această dată, din cauza schimbărilor de vreme, planta este expusă atacului de mană, făinare, putregai negru (un agent patogen care atacă frunzele, lăstarii și boabele de struguri și se transmite de la un an la altul, motiv pentru care este importantă combaterea lui de la primele semne - pete maro pe frunze, țesuturi necrozate) și putregai cenușiu (poate fi recunoscut prin brunificarea boabelor de struguri și acoperirea acestora cu fructificațiile ciupercii, un puf de culoare cenușie).

Pentru protejarea plantei împotriva acestor boli, dar și a dăunătorilor care pot apărea (buruieni, molia verde a strugurilor etc.), stropirea ei cu fungicide este extrem de importantă.

Aplicarea acestora devine vitală în momentul în care cultura este în pericol să fie compromisă complet. Respectarea tuturor pașilor privind îngrijirea și protejarea viței de vie pe tot parcursul ei te va ajuta ca, în toamnă, când vine vremea recoltei, să obții o producție de calitate.

Sursa foto: Shutterstock.com

Plante de apartament otrăvitoare. La ce flori toxice să fii atent... Amenajare curte mică. 15 de idei creative și eficiente pentru amenajarea curților...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x