Cum să-ți alegi noua locuință când decizi să te muți în alt oraș

Fie că te muți în alt oraș cu jobul, pentru familie sau pentru a schimba atmosfera, găsirea unei locuințe care să corespundă nevoilor și așteptărilor tale poate fi un proces îndelungat, îngreunat de faptul că nu poți merge zilnic la vizionări și nu ești încă familiarizat cu orașul. În același timp, trebuie să te pregătești pentru mutare, să decizi cum și dacă îți transporți toate lucrurile, ce faci dacă deții deja un apartament, unde vei lucra, cum te vei obișnui cu noua ta viață etc.

Locuință nouă

pexels.com

De aceea, dacă ai decis să cumperi o locuință în orașul în care plănuiești să te muți, este bine de știut că există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți ușura alegerea și a te descurca mai ușor:

Documentează-te cu privire la zonă

Atunci când te muți într-un nou oraș, cel mai probabil nu cunoști încă foarte bine toate zonele, nu știi cât îți ia să ajungi în centru sau la serviciu dintr-un anumit loc și nici cât de sigură este o zonă sau alta. Aceste lucruri sunt însă extrem de importante pentru liniștea ta și a familiei tale, dar și pentru a-ți face viața cât mai confortabilă.

Dacă nu cunoști împrejurimile, nu vei ști cu exactitate dacă ești aproape de mijloacele de transport în comun, dacă ai în apropiere parcuri sau hipermarketuri, dacă există școli sau grădinițe bune în cartier ori spații de joacă pentru copii. De exemplu, dacă plănuiești să te muți în București, un apartament doua camere într-un complex rezidențial în care să ai tot ce îți trebuie la doi pași distanță, dar situat într-o zonă liniștită, poate fi soluția ideală pentru o familie sau pentru un cuplu.

Calculează distanțele până în centru și până la locul de muncă

În orașele mari, drumul zilnic de acasă la serviciu și înapoi acasă poate însemna peste două ore pierdute în trafic sau schimbând mijloace de transport în comun. De aceea, este important să te asiguri că locul în care vrei să te muți este bine conectat la rețeaua de autobuze, tramvaie sau metrou, că șoselele din jur sunt asfaltate și nu riscă să devină impracticabile la prima ploaie și că știi de la bun început cât timp faci până la locul de muncă sau până în centru. Folosește aplicația Google Maps pentru a estima cât îți ia să ajungi pe jos sau cu transportul în comun dintr-un loc în altul și verifică pe Waze cum este traficul din zonă la o oră de vârf, astfel încât să știi de la bun început la ce să te aștepți.

Verifică siguranța zonei respective

Atunci când ești nou-venit într-un oraș, ultimul lucru de care îți dorești să ai parte este un incident neplăcut. În orice metropolă există și cartiere rău famate, în care rata infracțiunilor este mai mare sau în care nu te simți în siguranță plimbându-te pe străzi. De regulă, în aceste cartiere vei găsi blocuri învechite, cu aspect îndoielnic, în care puțini sunt cei care ar fi dispuși să locuiască, oricât de convenabil le-ar fi din alte puncte de vedere. În general, în comparație cu alte capitale europene, Bucureștiul se află e pe primele locuri în topul siguranței, iar alte orașe mari, precum Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, Iași, Sibiu sau Constanța, stau la fel de bine la capitolul siguranța individuală.

Consultă-te și cu membrii familiei

Dacă te muți cu familia într-un alt oraș, este important ca fiecare să se simtă în largul lui în noua locuință și să fie mulțumit cu alegerea pe care ați făcut-o. Este important să iei în considerare așteptările și nevoile fiecăruia și să ajungeți la un compromis. De exemplu, dacă ai un copil adolescent, trebuie să te asiguri că acesta se va putea adapta la noua școală la care va merge, că își va putea face prieteni și că zona în care locuiește nu îl va împiedica să iasă cu ei în oraș sau să meargă în parc ori la evenimente.

Asigură-te că locuința este suficient de încăpătoare

Când ți-ai propus să cumperi o locuință, este bine să anticipezi și planurile de viitor pe care ți le vei face. De exemplu, dacă locuiești cu partenerul de cuplu și te gândești că veți avea un copil la momentul potrivit, este bine să iei în calcul, încă de la bun început, și acest aspect. Sau dacă intenționezi să îți organizezi propriul birou acasă, vei avea nevoie de o cameră separată pe care să o transformi în spațiu de lucru, pentru a te concentra cât mai bine asupra muncii. E indicat să ai suficient spațiu la dispoziție așa încât să ai libertatea de a fi flexibil cu amenajarea, cu scopul pe care îl va deservi fiecare încăpere și cu modul în care vei putea transforma în viitor locuința respectivă.

Citește și
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Mai multe articole

Sursa foto: Alex Qian from Pexels


Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri