Antena Căutare

Cum să-ți construiești un solar de legume ieftin

Dacă stai la curte și ai un spațiu pe care vrei să-l folosești într-un scop practic, ideea de a construi un solar propriu este excelentă. Deloc dificil de confecționat, un solar în care să cultivi legume pe care să le poți consuma în stare proaspătă pe tot parcurusul anului își merită investiția. Bugetul alocat, însă, nu trebuie să fie foarte mare. Cel mai util și simplu de realizat este solarul de legume din policarbonat, cel  acoperit cu folie specială.

Dacă stai la curte și ai un spațiu pe care vrei să-l folosești într-un scop practic, ideea de a construi un solar propriu este excelentă. Deloc dificil de confecționat, un solar în care să cultivi legume pe care să le poți consuma în stare proaspătă pe tot parcurusul anului își merită investiția. Bugetul alocat, însă, nu trebuie să fie foarte mare. Cel mai util și simplu de realizat este solarul de legume din policarbonat, cel acoperit cu folie specială.

Îți prezentăm, mai jos, câteva trucuri despre cum îți poți construi un solar de legume cu bani puțini:

Avantajele construirii unui solar

Confecționat din materiale plastice, solarul va adăposti legumele cultivate inclusive în anotimpurile reci, când plantele nu pot face față frigului. În funcție de temperatură, eistă 3 feluri de solare de legume: reci (între 8 și 10 grade), temperate (între 18 și 20 de grade) și calde (între 25 și 30 de grade Celsius). Diferența este dată și de tipul de culturi pe care alegi să-l ai în solarul tău. Dacă alegi să cultivi roșii, de exemplu, temperatura recomandată la suprafața solului este de 20 – 23 grade Celsius. Așadar, ai decis să-ți faci propriul tău solar și te apuci de documentare pentru a-l construi de la zero sau poți căuta elemente ori unul întreg pe Lajumate.ro. Există și varianta unui solar gata făcut, pe care doar să-l montezi în locul destinat lui din grădină sau din curtea casei tale.

Articolul continuă după reclamă

Materiale necesare construirii unui solar

Dacă ai decis să cumperi bucată cu bucată, trebuie să știi că prima care se construiește este structura de rezistență, pentru care ai nevoie de:

Arcele de otel, ce se ancorează în pământ și au rolul precis de a menține folia care acoperă,, de fapt, solarul și protejează culturile. Pentru a menține folia intinsă este necesar să se realizeze între arcade o rețea metalică sau din sârmă. Astfel de arcade de solar pentru legume se găsesc de cumpărat pe internet sau în magazinele de bricolaj.

Structura necesită cea mai mare atenție atunci când construiești un solar de legume. Este obligatoriu ca această să fie cât mai ușoară și rezistentă și foarte bine ancorată în pământ pentru a nu fi smulsă la prima furtună sau la un vânt puternic.

Imediat după structură vine folia protectoare cu care se acoperă solarul. Transparentă, ea trebuie să fie de calitate superioară, să lase lumina naturală să pătrundă cât mai mult, să păstreze căldura la interior și să nu se îngălbenească. Marele său avantaj este că are un cost mic, astfel că îți poți construi un solar de legume ieftin, fără să investești foarte mulți bani. În plus, se mulează ușor pe structura solarului,

Folia pentru solar este confecționată din polietilena și tratată, astfel încât să nu dăuneze în niciun fel culturii de legume, care trebuie să se păstreze sănătoasă și să se coacă în mod natural

Cand alegi folia pentru solar, tine cont de urmatoarele aspecte:

  • Să fie rezistentă la soare și tratată cu un aditiv de stabilizare UV;
  • Să fie termică și să păstreze 100% căldura acumultată în timpul zilei
  • Să fie transparentă, să nu se îngălbenească, pentru că astfel va diminua patrunderea luminii pentru fotosinteza culturii

Toate aceste detalii se regăsesc pe echicheta produsului și este absolut necesar să le studiezi înainte să o achiziționezi.

Care este cel mai bun loc pentru a amplasat solarul

Sunt câteva detalii de care să ții cont atunci când amplasezi solarul tău cu legume. În primul rând, trebuie ca lumina soarelui să pătrundă din plin prin folie. E important să fie ferit pe cât posibil de vânt, chiar dacă pare suficient de rezistent. Nu amplasa solarul în locuri cu mulți copaci în jur, căci crengile vor împiedica pătrunderea razelor de soare.

Și solul necesită atenție, căci e aboligatoriu să fie fertile, nisipos și să conțină o cantitate mare de substanțe nutritive. Alege un loc unde ai mai avut plantații de legume în anotimpul cald. Pont: indiferent de cât de fertile este solul pe care amplasezi solarul, ajută-l cu pământ de pădure sau marniță pentru o recoltă și mai bogată.

Cauți un teren pentru casă de vacanță în Brașov? Uite ce trebuie să știi... Amenajări interioare. Ce trebuie să știi despre așezarea televizorului în cameră...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x