Antena Căutare

Flori în ghiveci. Cum îngrijești mușcata, planta medicament, pentru înflorire abundentă

Una dintre cele mai cunoscute flori în ghiveci, mușcata este o floare pe care părinții și bunicii noștri o apreciau nu doar pentru frumusețea ei, dar și pentru proprietățile ei terapeutice.

Flori în ghiveci. Cum îngrijești mușcata, planta medicament, pentru înflorire abundentă Galerie
Flori in ghiveci- Muscata

Una dintre cele mai cunoscute flori în ghiveci, mușcata este o floare pe care părinții și bunicii noștri o apreciau nu doar pentru frumusețea ei, dar și pentru proprietățile ei terapeutice.

Muşcata este originară din Africa de Sud și este una dintre cele mai populare şi mai răspândite plante din lume. Atunci când vrem flori în ghiveci, putem lua în calcul faptul că mușcata poate colora orice balcon sau terasă. Nu este pretenţioasă şi se adaptează în aproape orice condiţii.

Flori în ghiveci. Cum îngrijești mușcata pentru a avea mai multe flori

Muşcatelor le plac spaţiile deschise şi bine aerisite, dar ferite de curenţi puternici de aer. Trebuie să aibă destul spaţiu în ghiveci pentru dezvoltare. Dacă rădăcinile muşcatelor ies prin orificiile de drenaj ale ghiveciului, este momentul să fie mutate într-un vas mai mare.

Flori în ghiveci. Cum îngrijești mușcata, planta medicament, pentru înflorire abundentă

Muscata ingrijire

Muşcatele cresc foarte bine atât într-un pământ de grădină, cât şi într-un amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip. În ceea ce privesc mușcatele din anul anterior, care au iernat în casă, e bine să le schimbi pământul doar de la suprafață, iar dacă nu le-ai tăiat tulpinile bătrâne până la jumătate din înălţime, atunci este timpul s-o faci cât mai repede, pentru ca doar în acest fel vei favoriza apariţia de noi lăstari și respectiv de mai multe flori.

Dacă vrem ca plantele să aibă multe flori trebuie să punem ghivecele la lumină. Dacă sunt ţinute la umbră nu vor înflori şi vor fi mai sensibile la boli. Muşcatelor le place lumina, dar, atenție, soarele puternic le arde.

Fertilizarea: îngrășăminte pentru mușcată

Din luna aprilie până în luna septembrie se adaugă în apa de udat îngrăşământ lichid special pentru mușcate. În perioada de înforire abundentă, puteţi fertiliza muşcatele o dată pe săptămână, în funcţie de recomandarea făcută şi de producătorul îngrășământului pe care îl folosiţi. Cea mai bună soluţie este să folosiţi îngrăşământ special pentru muşcate.

Mușcata ca tratament

Muşcata, numită şi geranium, floarea cu diverse culori ale corolei, este una din plantele ornamentale cele mai cunoscute: bunicii o păstrau în ferestre iar părinţii o cultivau pentru frumuseţea ei.

Despre mușcată se spune că este suficient să stai câteva minute lângă ea și să simți mirosul frunzelor pentru a scăpa de durerea de cap.

Muşcata este ușor de cultivat și se înmulţeşte prin simpla plantare a unui lăstar rupt de la o plantă matură. Cercetătorii au arătat că toate părţile muşcatei sunt terapeutice. Frunzele, florile şi rădăcinile au un conţinut bogat de amidon, acizi graşi, săruri, taninuri, vitamina C, saponine, ulei eteric, alcaloizi şi flavonoide.

Flori în ghiveci. Cum îngrijești mușcata, planta medicament, pentru înflorire abundentă

Muscata - ulei de muscata

Medicina tradiţională folosea frunzele muşcatei în cazuri de diaree, dizenterie, abcese sau cangrene ale plămânilor, dar şi contra durerilor de gură sau reumatismale.

Preparate şi unguente din muşcată

La fel ca şi alte plante medicinale frunzele de muşcată şi florile se usucă la umbră şi căldură constantă iar rădăcinile se splală şi apoi se usucă, după uscare păstrarea lor fiind făcută în pungi de hârtie.

Însă cel mai bine este să cultivăm în ghivece muşcate astfel încât vom avea oricând proaspătă această plantă. De asemenea se pot face diverse preparate din plantă, preparate care au o diversitate de întrebuinţări.

Citește și: Plante de apartament benefice. De ce este bine să ai busuioc în ghiveci

Mod preparare ulei de mușcată:

Se foloseşte plantă proaspătă: frunze, tulpini şi rădăcini care se transformă într-un terci ce se pune într-un borcan de 800 ml transparent peste care se toarnă alcool de 70-80 grade. Se ţine borcanul la soare două săptămâni apoi borcanul se umple cu ulei nerafinat de măsline şi se mai lasă două săptămâni închis ermetic la soare.

Când a trecut timpul necesar macerării se strecoară şi se storc bine plantele într-un tifon. Uleiul se păstrează în sticle închise la culoare iar plantele macerate pot fi păstrate congelate pentru comprese sau cataplasme. Utilizarea uleiului de muşcată intern ca terapie se face numai la recomadarea unui specialist în domeniu.

Citește și: Plante de apartament otrăvitoare. La ce flori toxice să fii atent

Amenajarea balconului în stil feng shui: Secrete pentru dragoste și spor... Amenajare bucătărie. 5 sfaturi utile în alegerea mobilei de bucătărie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x