Cine ar fi crezut că o plantă ca iarba grasă care până de curând era considerată doar o buruiană poate aduce atâtea beneficii organismului uman? Iată cum poate fi folosită în alimentație.
Vara nu ne aduce doar nouă căldură și soare, ci și plantelor, fructelor și legumelor, ajutându-ne să ne bucurăm de cat mai multe astfel de alimente verzi și proaspete. Suntem înconjurați de o sumedenie de verdeață și plante, despre care, de multe ori nu știm că nu fac parte doar din categoria plantelor medicinale, ci sunt și bune pentru consum, în diverse preparate. Așa este și în cazul plantei cunoscută ca iarba grasă.
Aceasta creşte în culturile agricole şi poate atinge înălţimea de 40 de centimetri. În România mai este numită şi graşiţă, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului.
Puţini ştiu însă că iarba grasă, pe care mulţi o consideră buruiană, este comestibilă atât în stare proaspătă, cât şi preparată. Are, de asemenea, proprietăţi terapeutice fiind menţionată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de lax.
Iarba grasă – Cum o recunoaștem
Din buruiană, iarba grasă a devenit o super- legumă ce şi-a făcut loc atât în meniul de zi cu zi al oamenilor interesaţi să se hrănească sănătos, cât şi în cele mai extravagante restaurante, sau în diete şi cure de detoxifiere recomandate de nutriţionişti din toată lumea.
Tulpina este puţin roşiatică, suculentă, iar frunzele au forma unor lacrimi şi sunt destul de groase şi suculente. La rupere, planta secretă un lichid clar, puţin vâscos, asemănător cu sucul de aloe vera. De obicei are flori galbene care se deschid în timpul dimineţii şi se închid după amiază. După ce florile se veştejesc, se formează nişte seminţe mici de culoare neagră.
Numele ştiinţific al acestei plante este portulaca oleracea. Portulaca - provine din latinescul "potare", nu este de mirare că planta a fost privită încă din antichitate ca un fel de ''lapte vegetal'' foarte nutritiv.
Iarba grasă – Beneficii în nutriție
Iarba grasă creşte în culturile agricole şi poate atinge înălţimea de 40 de centimetri. În România mai este numită şi graşiţă, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului.
Costel Vânătoru, un cercetător buzoian în horticultură, ne dezvăluie: ”Pentru faptul că e prezentă în cantitate mare în cultură, s-a creat o oarecare repulsie faţă de ea, deoarece pentru combaterea ei trebuie executate lucrări de ierbicidare. Dacă am face un test, am lua planta şi am merge cu ea în piaţă, toţi ar spune că este o buruiană, nicidecum o plantă care poate fi consumată”, spune cercetătorul buzoian în horticultură, Costel Vânătoru.
Puţini ştiu însă că iarba grasă, pe care mulţi o consideră buruiană, este comestibilă atât în stare proaspătă, cât şi preparată. Are, de asemenea, proprietăţi terapeutice fiind menţionată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de lax. ”Are un gust uşor acrişor, pentru că în ea se găseşte o cantitate importantă de vitamina C, un suc gelatinos care este recunoscut ca medicament recomandat pentru ficat. Are foarte multe beneficii medicinale încă neexplorate până în prezent. Denumirea sa ştiinţifică este Portulaca Oleracea iar din ea avem şi varietăţi de flori, Floarea de Piatră, aşa cum o numim noi popular, care este o soră a acestei plante, numită Portulaca Grandiflora. Am putea spune că şi aceste flori de piatră pot fi folosite în alimentaţie, fiind din aceeaşi familie, au aceeaşi compoziţie chimică”.
Iarba grasă este o sursă foarte populară de nutriţie în ţările din lumea a treia, deoarece se poate dezvolta pe soluri sărace. Şi-a făcut loc în bucătăriile de pe tot globul, pentru gustul şi conţinutul său de substanţe benefice sănătăţii. Se consumă frunzele cărnoase şi acrişoare sub formă de salată.
Cercetătorii americani au descoperit că frunzele de Iarbă Grasă, ce pot fi consumate ca legumă gătită, conţin mai mulți acizi graşi Omega-3 decât orice altă plantă comestibilă, făcându-le potrivite pentru îmbunătăţirea funcţionării creierului şi sistemului cardiovascular. S-a mai descoperit că Iarba Grasă conţine de la 10 la de 20 de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decât oricare alt fruct sau legumă testată. Este foarte bogată în vitaminele C şi A cunoscute pentru proprietăţile sale detoxifiante şi antioxidante, precum şi vitamine din grupa B, E, PP şi caroten.
”Este un aliment veritabil, natural, o plantă care nu necesită tratamente chimice sau îngrăşăminte şi care poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic. Trăieşte foarte bine în flora spontană. O întâlnim în special în culturi. La noi este considerată ca şi buruiană însă preţuită în străinătate, recunoscută în ţări ca Statele Unite, chiar în ţările europene de top, Franţa, Germania, Grecia, Cipru. E cunoscută aproape ca o plantă alimentară, folosită ca salată şi în alte produse culinare”, spune Costel Vânătoru, specialist al Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.
Iarba grasă – De la buruiană la aliment sănătos în bucătăria internațională
Astăzi, bucătari faimoși din întreaga lume folosesc acest aliment în rețetele lor. Hanne Blank, renumită scriitoare şi bucătar-şef din Baltimore, oferă câteva informații despre folosirea acestui aliment în bucătărie.
Blank consideră iarba grasă o legumă de-a dreptul fantastică, pe care o cultivă în fiecare an în grădina sa. Pe de o parte o foloseşte pentru a ţine sub control alte buruieni pe sub tulpinile de castraveţi, iar pe de altă parte pentru că îi place să o consume.
O recomandă în special pentru salată. Este minunată în salate verzi şi, de asemenea, adăugată la salate mai complexe, cum ar fi salata Nicoise, pentru că textura şi gustul merg bine cu alimente mai uleioase, cum ar fi măslinele şi anşoa.
Citește și:
Ce plante de grădină alungă țânțarii în mod natural. Tu le ai?
5 plante medicinale pe care să le ai în casă. Le poți cultiva în ghiveci, pe balcon
Sursă foto: paradisverde.ro