- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Luna iunie este prima lună de vară, dar și perioada când apar nedoriții țânțari. Deși poate nu par înfiorători ca aspect, ei pot deveni foarte deranjanți, înțepăturile lor provocând alergii sau chiar transmițând boli grave. Din fericire, există multe plante care acționează ca un adevărat repelent pentru țânțari pe care trebuie să le ai și tu în grădină, sau în aparatment.
Atunci când îți amenajezi grădina, trebuie să ții cont de plantele și florile pe care le alegi. Pe lângă aspectul decorativ, trebuie să ai în vedere și utilitatea lor. Invazia țânțarilor din lunile, spre exemplu, poate fi atenuată de unele dintre acestea, oferindu-ți un pachet complet: atât înfrumusețarea grădinii (sau a pervazului, dacă le ai în glastră), cât și protecția ei și, implicit, a întregii familii.
Plante de grădină și flori care alungă țânțarii
1. Citronella
Se știe că multe dintre repelente conțin citronella, așadar plantarea ei în grădină sau ghiveci este esențială, dacă vrei să scapi de problema țânțarilor. Mirosul acestei plante respinge aceste insecte. Planta are nevoie de soare și un pământ care se drenează bine, dar crește bine în ghivece mai mari. Pentru un efect mai mare poți chiar să rupi câteva frunze, să le zdrobești și să freci pielea expusă. Astfel, nu vei mai avea nevoie să apelezi la anumite spray-uri din comerț. De asemenea, poți amesteca frunzele zodrobite cu apă și alcool, pentru a face o soluție împotriva țânțarilor. Se ține la macerat 7 zile și se agită zilnic.
2. Gălbenelele (Calendula officinalis)
În afara faptului că alungă țânțarii, aceste flori viu colorate bucură vederea. Acestea trebuie plasate ca un ”zid” în zona în care nu ne dorim ca aceste insecte să treacă (uși, ferestre etc.), acestea acționând ca o adevărată barieră magică.
3. Catnip
Catnip sau menta pisicii este o plantă pentru care s-a dovedit știintific că respinge muștele si țântarii chiar mai bine decat DEET, un ingredient folosit în majoritatea spray-urilor pentru insecte. Planta de catnip înflorește primavara având flori mici și mov, extrem de frumoase și atractive.
4. Lavanda
Această plantă are multe proprietăți benefice. Mirosul este relaxant, iar perfuziile preparate cu frunze au efecte antidepresive. Dacă adăugi la aceasta faptul că este o plantă drăguță și, de asemenea, respinge țânțarii, nu ai nicio scuză să nu le plantezi în grădină.
5. Rozmarin
Folosit ca un condiment în bucătărie, acestă plantă înmiresmată este un adevărat leac împotriva țânțarilor. O puteți planta atât în exterior, aproape de locul de joacă al copiilor, dar se poate planta și în ghivece.
6. Mentă
Menta este o altă plantă cu proprietăți multiple. Acționează ca un insecticid natural pentru insecte ca țânțarii sau muștele. Aceasta ucide și larvele lor în 24 de ore de la expunerea unei soluții formate din ulei de mentă și apă. Mirosul său împrospătează orice încăpere, dar și grădina ta!
7. Melisa - Roinița
Roinița sau melisa (“Melissa officinalis”) este o plantă din aceeași familie cu menta, folosită de secole ca remediu pentru a combate diferite afecțiuni. Frunzele puse în apă fierbinte creează o infuzie aromată, cu proprietăți benefice pentru organism. Florile de melisa au o culoare albă și se pot infuza și au multe proprietăți, printre care: contribuie la un somn odihnitor, ajută digestia, reduce senzația de greață, diminuează stresul. Și, da, alungă țânțarii.
Citește și:
5 plante medicinale pe care să le ai în casă. Le poți cultiva în ghiveci, pe balcon
Cum organizezi grădina de legume perfectă. Idei și sfaturi pentru începători
Când trebuie să schimbi ghiveciul la orhidee și la alte plante de apartament... Amenajarea casei cu tapet, din nou la modă. Ce se poartă și cum să-l folosești...