Plantele medicinale ce au beneficii auspra sănătății și pot fi folosite în anumite afecțiuni pot fi crescut în grădină, dar și în ghiveci.
Plantele medicinale sunt folosite din cele mai vechi timpuri și până astăzi pentru tratarea anumitor afecțiuni. Este foarte important să consultăm medicul atunci când avem probleme de sănătate, însă pentru afecțiuni minore putem folosi în continuare remedii naturale, iar plantele medicinale sunt de folos în astfel de cazuri.
Multe dintre plantele medicinale pot fi crescute pe lângă casă, nu neapărat cumpărate de plafar. Ba, mai mult, în cazul în care nu avem la dispoziție o grădină generoasă, putem cultiva plante medicinale în ghiveci, în propriul balcon.
Plante medicinale - Menta
Menta este una dintre plantele medicinale ce pot fi crescute fără nicio bătaie de cap în ghiveci sau în jardinieră. Pe lângă faptul că miroase frumos și o putem folosi în anumite preparate culinare pentru a le da aromă, menta are și multe beneficii pentru sănătate.
Ceaiul de mentă calmează durerile de cap, de burtă, previne și ajută în tratamentul diareei și este un tonic general foarte bun.
Menta în ghiveci poate fi crescută cu ușurință, nu-i trebuie nici foarte multă lumină, nici foarte multă apă.
Plante medicinale - Gălbenele
Sunt ușor de crescut pe balcon, iar petalele lor galben-portocalii pot fi transformate în medicament natural sub formă de ceai. Plantați câteva semințe într-un ghiveci de mărime potrivită, oferiți-le suficientă lumină și apa, iar în doar câteva luni veți putea savura un ceai din petale de gălbenele.
Uz extern: Ceaiul de gălbenele este folosit cu succes pentru a trata acneea, arsurile, degerăturile, micozele.
Uz intern: Ceaiul de gălbenele acționează că un cicatrizant intern, fiind folosit ca adjuvant în tratamentul crampelor abdominale, gastritei și ulcerului gastric, ulcerului duodenal, inflamațiilor de colon, hemoroizi și bolile de ficat.
Florile de gălbenele pot fi, de asemenea, un minunat colorant natural, pentru pâine sau alte aluaturi, în tot felul de rețete în care ne dorim un plus de culoare obținută în mod natural.
Plante medicinale- Busuioc
Busuiocul este o plantă care se înmulțește repede, și care se adaptează lejer ghiveciului din locuința ta. Poate fi plantat în pământ obișnuit de flori și udat de două ori pe săptămâna.
Datorită aromei puternice pe care o răspândește, este posibil să nu mai ai nevoie în casă de uleiuri aromate. Busuiocul este un anti-inflamator natural, care are și o ușoară funcție antiseptică și poate fi folosit în caz de flatulență, amețeli, lipsă poftei de mâncare.
În plus, busuiocul este minunat de aromat și poate fi folosit într-o mulțime de rețete.
Plante medicinale - Mușețel
Mușețelul se plantează în mod normal primăvara sau toamna, însă dacă aveți de gând să țineți ghiveciul în casă, această regulă nu mai are o importanță foarte mare.
Ceaiul de mușețel este folosit de sute de ani în medicină tradițională, pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și astringente.
Consumat sub formă de ceai sau capsule/comprimate sau diverse forme de administrare, mușețelul a fost utilizat pentru ameliorarea rănilor, ulcerului, eczemelor, iritațiilor durerilor reumatice și hemoroizilor, dar și pentru a diminua simptomele răcelii, de exemplu.
Ceaiul de musețel este folosit des și pentru ameliorarea inflamațiilor cavității bucale sau a gingiilor, dar și că sedativ pentru a reduce anxietatea. Are unele efecte de relaxare a problemelor digestive, între care stările de greață, diareea și indigestia.
Plante medicinale - Salvia
Salvia la ghiveci vă asigură prospețimea în bucătărie astfel, oricând doriți să o adăugați în fripturi pentru gustul său unic, puteți rupe câteva frunze din curte sau de pe balconul sau pervazul apartamentului.
În scop terapeutic, este considerată o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conținutului său bogat în vitamine. Salvia conține un complex de vitamine, printre care vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului.
De la salvie se folosesc frunzele și florile, și acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură și oțet.
De asemenea, salvia este întrebuințată și pentru a da savoare salatelor, gustărilor sau pentru ornare. Salvia în ghiveci are nevoie de apă și soare. Este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că dacă aveți grijă de ea o puteți avea mai mulți ani la rând.
Plante medicinale - aloe vera
Dincolo de beneficiile sale pentru organism, Aloe vera este o foarte frumoasă plantă de apartament ideală pentru decorarea casei. Aloe Vera nu face față la temperaturi negative, așa că iarna nu poate sta decât în locuri încălzite. Temperatura minima la care rezistă este de 5-8 grade Celsius.
Citește și: Aloe Vera, 10 beneficii nebănuite. Cum o îngrijești și în ce rețete o folosești
Aerul din casă poate fi periculos pentru sănătate. Ce poți face ca să fii în siguranță... Cu ce poți înlocui soba de teracotă din casele tradiționale...