Antena Căutare

Locuri din casa ta care ascund mucegaiuri și bacterii. La ce să fii atent

Faci curățenie săptămânal, aerisești locuința zilnic și nu lași niciodată vase nespălate în chiuveta de la bucătărie. Îți spui ca la tine acasă e foarte curat și nu există niciun pericol pentru sănătatea ta sau a familiei tale. Sunt, însă, câteva locuri și obiecte din casa ta cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită. 

Faci curățenie săptămânal, aerisești locuința zilnic și nu lași niciodată vase nespălate în chiuveta de la bucătărie. Îți spui ca la tine acasă e foarte curat și nu există niciun pericol pentru sănătatea ta sau a familiei tale. Sunt, însă, câteva locuri și obiecte din casa ta cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită.

Iată, mai jos, câteva dintre spațiile și lucrurile din casă care pot ascunde bacterii și mucegaiuri periculoase și cum să procedezi ca să le elimini, pe cât posibil:

Acordă o atenție deosebită curățeniei din baie

Când vine vorba de spațiile din casa ta care ascund cei mai mulți microbi, nu e de mirare că primul gând te duce la baie. Locurile cărora ar trebui să le acorzi o atenție deosebită atunci când faci curățenie sunt: faianta de baie, furtunul de la duș, gresia din jurul vasului de toaletă, scurgerile de la cadă și de la chiuvetă, robinetele. Pe lângă acestea, trebuie să ai grijă să schimbi periuțele de dinți, o dată la trei sau patru luni, și prosoapele, o dată pe săptămână.

Articolul continuă după reclamă

Poți să ștergi, zilnic, oglinda cu dezinfectant și să faci curat săptămânal, de pildă. Atenție, însă, nu doar la cât de bine freci gresia și faianța, ci și la produsele pentru curățenie pe care le folosești și care este recomandat să fie cât mai ecologice, ca să nu conțină substanțe ce pot provoca alergii sau să răspândească în aer compuși nocivi.

Asigură-te că în locuința ta este o ventilație bună

O bună ventilație înseamnă, în principal, menținerea unui nivel al umidității adecvat și reducerea monoxidului de carbon. Umiditatea crescută favorizează apariția mucegaiului și poate fi o consecință a felului în care a fost construit imobilul în care stai (nu e izolat corespunzător), a funcționării necorespunzătoare a sistemului de apă și canalizare sau a aerisirii incorecte.

Specialiștii recomandă ca în locuință să ai un nivel de umiditate cuprins între 30 și 60%. Pe lângă umidificatoare și purificatoare de aer, poți asigura o bună ventilație dacă aerisești casa timp de 15 minute (ventilație naturală), în fiecare zi, și dacă folosești în baie și în bucătărie ventilatoare (ventilație mecanică). În baie, de pildă, este indicat ca, după duș, ventilatorul să meargă 45 de minute, iar în bucătărie, să ții geamul deschis și să folosești hota în timp ce gătești.

Schimbă des lenjeria de pat

Acarienii care se pot ascunde în lenjeria de pat, saltele, plăpumi, pilote, mochete sau draperii pot provoca afecțiuni ale pielii (dermatite), ale ochilor (conjunctivite), rinite alergice sau alte afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul.

Prin urmare, este foarte important să schimbi lenjeria de pat cât mai des (chiar și o dată la două săptămâni, mai ales vara), să folosești învelitori antialergice pentru perne, și, dacă ai animale de companie, să eviți să le lași în pat. Pe lângă toate acestea, este indicat să ștergi praful cel puțin o dată pe săptămână, să aspiri perdelele și draperiile, precum și saltele și mochetele.

Bucătăria și frigiderul, locurile care pot ascunde bacterii

Salmonella, stafilococul auriu, E. Coli, Listeria. Când le auzi numele, te gândești instant la toxiinfecții alimentare și alte afecțiuni ale sistemului digestiv. Și pe bună dreptate. Studiile au demonstrat că există cinci locuri și obiecte din bucătăria ta cărora trebuie să le acorzi în mod special atenție, când vine vorba de regulile de igienă:

  • frigiderul - mai ales compartimentul pentru legume și carne;
  • desfăcătorul de sticle - tocmai pentru că nu îți stă gândul să-l ștergi prea des;
  • bureții de vase - schimbă bureții de vase des, pentru că, pe lângă bacterii, pot dezvolta și mucegaiuri;
  • chiuveta - o bună metodă de elimina bacteriile este ca pe lângă produsele de curățenie, să folosești apă clocotită după ce ai spălat vasele, de pildă.

Așadar, când vine vorba de curățenie, nu te gândi că e suficient să ștergi praful, să dai cu aspiratorul și cu mopul o dată pe săptămână. Baia, bucătăria, dormitorul sunt locuri din casa ta pe care trebuie să le întreții zilnic. În plus, o bună ventilație îți asigură un aer curat, prin urmare folosește umidificatoare, purificatoare și ventilatoare pe care nu uita, totuși, să le cureți frecvent.

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea băii: ce e bine să știi când alegi prosoapele și textilele de baie... Plantele de apartament pe care nu trebuie să le aveţi în casă. Se pot transforma în otravă, mai ales pentru copiii mici...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x