Sistemele de iluminat duc aceste responsabilități, deci este important să alegi sursele de iluminat corespunzătoare și să le amplasezi corespunzător în fiecare încăpere, în funcție de nevoile tuturor membrilor familiei.
Adesea oamenii consideră corpuri de iluminat doar lustrele, adică corpul de iluminat suspendat în mijlocul încăperii și se opresc aici în eforturile de iluminare a locuinței. Însă, o singură lustră nu este suficientă pentru a crea o ambianță plăcută și odihnitoare, e nevoie de încă câteva corpuri de iluminate amplasate strategic.
Alegerea corpurilor de iluminat
Când te ocupi de iluminarea livingului sau a oricărei încăperi din locuință, trebuie să identifici obiectivele de iluminare. Acest pas este necesar pentru a determina care dintre cele trei tipuri de lumină artificială se potrivește pentru încăperea vizată. Soloția cea mai frecventă este planificarea unei iluminări în straturi pentru a beneficia de mai multe surse de lumină concomitent.
Tipurile de lumină artificială care pot fi folosite sunt următoarele:
- Iluminat general – Acest tip de iluminat constă în corpul de iluminat central ce oferă sursa principală de lumină pentru a da vizibilitate tuturor elementelor din încăpere;
- Iluminat ambiental – Acest tip de iluminat are rolul de a completa iluminatul general, fiind destinat unei activități specifice precum cititul, gătitul sau activitățile de îngrijire personală;
- Iluminat de accent – Acest tip de iluminat este destinat unei zone restrânse și se caracterizează prin precizie. Efectul dramatic dat de iluminatul de accent este folosit pentru a pune în evidență anumite obiecte precum tablourile, sculpturile, panourile decorative, etc.
Ce trebuie să faci este să găsești zonele ce au nevoie de lumină și să poziționezi corpurile de iluminat în mod corespunzător. Îți recomandăm să folosești cele 3 tipuri de iluminat pentru a evita poziționarea greșită a corpurilor de iluminat. În acest sens va trebui să acorzi atenție modului în care cad umbrele. Pentru a evita umbrele ce cad inestetic poți apela la o lumină cu o sursă laterală.
Un alt sfat este să poziționezi sursele de lumină pentru te ajuta în activitățile zilnice. Elementele de iluminare nu trebuie plasate exact în zona în care îți desfășori activitatea, este de preferat să le așezi în spatele tău. Astfel, dacă citești lumina va fi confortabilă pentru ochi.
Recomandăm să achiziționezi corpurile de iluminat abia după terminarea amenajării, deoarece abia în acel moment vei avea o idee clară cu privire la decorul și stilul abordat.
Corpurile de iluminat pentru living
Sufrageria este locul în care te relaxezi, citești și îți petreci timpul cu cei dragi, deci lumina de ambient este necesară. Obiectivul principal pe care trebuie să-l îndeplinești atunci când alegi sursele de iluminare pentru living este combinarea luminilor de ambient cu cele generale și de accent.
Poți alege un lampadar pe care să îl poziționezi lângă canapea sau fotoliu dacă obișnuiești să citești, iar dacă există mobilier pe care să o amplasezi, poți aduce și o lampă de birou. În privința lustrei pentru living îți sugerăm să faci alegeri inedite, să alegi un corp de iluminat îndrăzneț care să dea originalitate camerei.
Sufrageriile de dimensiuni mari sunt de obicei împărțite în spații multiple: zona de relaxare, zona de lucru, zona de dining. Fiecare din aceste spații merită propriul său corp de iluminat. În zona de dining te poți folosi de câteva aplice pentru a ilumina masa, iar în zona de relaxare poți așeza o lustră deasupra măsuței de cafea, iar dacă există și un birou în zona de lucru, poți utiliza o lampă de birou.
Poți să alegi corpuri de iluminat din lemn pentru sufrageriile decorate în stil clasic sau rustic, cum sunt aplicele și plafonierele. Dacă decorul este modern poți integra niște spoturi pe tavan, pereți și părțile inferioare ale pereților pentru un iluminat complet.
Camera de zi este una din încăperile ce beneficiază cel mai mult de pe urma conceptului de stratificare a luminii. Lumina de pe tavan este prioritară în timp ce corpurile de pepereți sunt pe plan secundar. Lumina de accent din living este folosită pentru a evidenția un element arhitectural precum semineul sau biblioteca, ori un element de decor.
În general, corpurile de iluminat utilizate în living sunt mult mai ample și spectauloase comparativ cu corpurile folosite pentru hol sau dormitor. Deoarece livingul este cartea de vizită a casei, locul în care ne primim oaspeții, atât corpul de iluminat principal (candelabrul sau lustra) cât și cele secundare (lampadare, aplice) au un aspect mult mai complex, diferențiindu-se clar de restul corpurilor de iluminat din casă.
Dacă îți este greu să te hotărăști între lustră și candelabru pentru living, trebuie să iei în considerare mărimea livingului pe care îl amenajezi. Pentru un living spațios și înalt poți alege un candelabru, însă dacă nu dispui de mult loc și este vorba de un apartament de bloc, lustra este alegerea potrivită. Lustra este de preferat ca și corp de iluminat principal atunci când nu dispui de mult spațiu.
Odată cu alegerea lustrei apare și dilema numărului de brațe necesar pentru aceasta. Regula candelabrului trebuie aplicată și în acest caz, un living spațios va avea nevoie de o lustră cu două sau trei becuri, în timp ce un living de dimensiuni reduse va avea nevoie doar de o lustră simplă, cu un singur bec.
Un alt corp de iluminat ce ar trebui să fie prezent în living este lampadarul. De obicei, acesta este rezervat pentru zona de relaxare, fiind așezat lângă canapea sau între canapea și fotoliu.
Sursele corpurilor de iluminat
Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este cantitatea de lumină de care ai nevoie în cameră. Acest lucru este influențat direct de numărul de surse de iluminat al corpurilor (unul, două sau trei becuri), puterea surselor de iluminat și tipul sursei de iluminat ( fluorescent, LED, halogen sau Smart).
Recomandarea nostră sunt becurile LED inteligente, deoarece acestea au un consum mic de energie și oferă un iluminat instant și eficient. Conform măsurătorilor, becurile LED consumă de două ori mai putin curent electric decât un bec fluorescent și de zece ori mai putin decat unul normal (incandescent). De asemenea, becurile LED inteligente au o durată de utilizare mult mai lungă comparativ cu becurile incandescente.
Acestea sunt sfaturile noastre pentru alegerea corpurilor de iluminat din living. Pentru mai multă inspirație, accesează magazinul online homecode.ro.