Antena Căutare

Patru metode practice pentru a menţine un aer curat în locuinţă pe timpul iernii

Patru metode practice pentru a menţine un aer curat în locuinţă pe timpul iernii

Galerie
Patru metode practice pentru a menține un aer curat în locuință pe timpul iernii. | Pixabay.com

Odată cu venirea iernii, caloriferele funcţionează aproape continuu, iar aerul din locuinţe poate deveni foarte uscat. Acesta este un factor ce poate provoca uscarea pielii şi a mucoaselor, un teren propice pentru apariţia alergiilor și a astmului, afecțiuni nedorite de toți. Există însă mai multe modalităţi naturale de a îmbunătăți calitatea aerului din locuinţă.

Pentru ca aerul din casa ta să nu fie prea uscat, acesta trebuie să aibă un nivel de umiditate optim situat între 50 şi 60%, lucru care se poate verifica printr-un dispozitiv care îmbină termometrul de cameră cu higrometrul. Din nefericire, atunci când o cameră este încălzită cu ajutorul caloriferelor, nivelul de umiditate scade considerabil, ajungând deseori sub 25%. Iată ce poţi face pentru a rezolva problema.

Umidificatoare

Patru metode practice pentru a menţine un aer curat în locuinţă pe timpul iernii

Umidificator.

Articolul continuă după reclamă

cestea se numără printre aparatele care pot îmbunătăți semnificativ calitatea aerului și sunt recomandate mai ales în timpul iernii. Fie că este vorba despre umidificatoare profesionale sau de unele de mai mici dimensiuni, există câteva reguli pentru a le utiliza în siguranță. Astfel, pentru acestea nu se folosește decât apă de la robinet, la nevoie filtrată cu ajutorul unei căni speciale, iar rezervorul se curăță zilnic pentru o bună igienă. De asemenea, dacă urmează o perioadă mai lungă de timp în care știi că nu vei folosi umidificatorul, golește-l de apă și lasă-l la usucat. Totodată, în funcție de recomandările producătorului, filtrul anticalcar trebuie să fie înlocuit periodic.

Plante de interior care reduc poluarea

Patru metode practice pentru a menţine un aer curat în locuinţă pe timpul iernii

Plante pentru casă.

Acestea au o capacitate foarte mare de a purifica aerul. Odată udate, frunzele lor vor genera vapori de apă în cantitate extrem de mică, însă suficientă pentru a umidifica aerul din locuință. Substanţele nocive prezente în aer sunt absorbite de plante prin intermediul frunzelor şi transformate în materie organică cu ajutorul rădăcinilor. Plantele verzi pot îmbunătăţi calitatea aerului din interiorul locuinţei, dar şi nivelul de oxigen. Majoritatea plantelor sunt utile în acest sens, dar unele sunt mai active în ceea ce priveşte acțiunea de depoluare. Specialiştii recomandă măcar o plantă la o suprafaţă de zece metri pătraţi. Printre speciile care au nu numai calităţi decorative, ci şi de purificare a aerului, se numără ficusul, filodendronul, feriga, palmierul areca, planta păun (Calathea), Anthurium, Dieffenbachia, copacul dragon (Dracena marginata), crotonul ș.a. Din fericire, cele mai multe dintre acestea nu presupun o îngrijire complicată.

Aerisirea camerei

Patru metode practice pentru a menţine un aer curat în locuinţă pe timpul iernii

Ferestre.

Deşi este frig, se recomandă aerisirea locuinţei de trei ori pe zi, pentru a reduce nivelul de poluare din interior şi a elimina particulele de praf care se adună. În sezonul rece, este suficient să se lase geamurile deschise timp de cinci minute. Reține și că temperatura din cameră nu ar trebui să depăşească 21 de grade Celsius nici în timpul iernii.

Vase cu apă

Patru metode practice pentru a menţine un aer curat în locuinţă pe timpul iernii

Calorifer.

Gradul de umidificare poate fi crescut dacă pe calorifere se instalează boluri cu apă. Există în comerţ vase special concepute pentru a fi umplute cu apă şi așezate pe calorifere. Însă trebuie să fii atent să înlocuieşti apa din când în când şi să speli vasul respectiv. Apa care stă prea mult timp într-un vas poate fi un mediu propice pentru proliferarea microorganismelor. De asemenea, într-un astfel de vas poți pune câteva picături din uleiul esențial preferat, pentru a parfuma camera.

Printre metodele din vremea bunicii se numără folosirea aburilor generați în timp ce faci duş sau când calci rufe.

Specialiștii mai spun că trebuie să fii atent, totuși, ca nivelul de umiditate din locuință să nu se ridice prea mult, pentru că acest lucru favorizează dezvoltarea acarienilor și a mucegaiului.

Despre firma de produse textile care a revoluționat piața hotelieră din România... Ce soluții ai la dispoziție pentru facturi mai mici, fără sacrificii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x