Antena Căutare

(P) Totul despre fungicidele pe bază de cupru. Iată cât sunt de eficiente

Fungile, sau ciupercile, sunt organisme esențiale în ecologia naturală. Totuși, în anumite contexte, ele pot fi dăunătoare atât culturilor agricole, cât și plantelor de grădină. Pentru a se proteja de efectul nociv al acestor microorganisme, producătorii agricoli și grădinarii se bazează pe fungicide.

Galerie
Descoperă tot ce trebuie să afli despre fungicidele pe bază de cupru

Scopul unor astfel de produse este de a stopa dezvoltarea ciupercilor și a opri transmiterea lor în structura plantelor, contribuind astfel la prevenirea bolilor și la menținerea sănătății plantelor. Există mai multe tipuri de fungicide, cele mai populare fiind cele sistemice și cele de contact, pe bază de cupru.

Cunoașterea diferenței dintre cele două este esențială, motiv pentru care, în articolul de față, descoperi toate detaliile pe care un grădinar sau un agricultor trebuie să le știe despre cele pe bază de cupru.

Fungicide de contact pe bază de cupru – definiție și mod de utilizare

Aceste produse sunt substanțe chimice utilizate atât pentru a trata, cât și pentru a preveni bolile fungice ale plantelor din grădină sau din ghiveci. Modul lor de acțiune implică distrugerea sau inhibarea dezvoltării sporilor fungici prin contactul direct cu suprafața plantei sau cu solul din jurul rădăcinilor.

Articolul continuă după reclamă

Mai exact, acestea funcționează prin interacțiune directă cu suprafața plantei, formând o peliculă protectoare care împiedică dezvoltarea și răspândirea fungilor. Folosite mai ales în viticultură și pomicultură, acestea sunt eficiente în controlul bolilor, printre care se numără și făinarea sau manșa neagră.

Sunt mai sigure decât restul produselor împotriva fungilor?

Motivul pentru care produsele de contact, care funcționează pe bază de cupru, sunt considerate mai sigure are legătură cu modul lor de operare. Acestea acționează prin distrugerea peretelui celular al fungilor, iar procesul este unul mecanic, ceea ce înseamnă că nu se produce nicio reacție chimică între substanță și celula fungului.

Drept urmare, produsele de contact, pe bază de cupru, sunt considerate mai puțin toxice pentru oameni și mediul înconjurător decât alte produse care acționează prin intermediul substanțelor chimice active care se pot răspândi în sol și apă.

Cea mai bună alegere pentru mediul înconjurător

Mai mult, în cazul unor fungicide pe bază de cupru, trebuie amintit că acestea sunt utilizate cu preponderență în agricultura ecologică datorită faptului că sunt relativ inofensive pentru om și mediul înconjurător, dar și datorită eficienței ridicate de care dau dovadă în combaterea unor boli precum mildiou sau antracnoză.

Cum se folosesc fungicidele pe bază de cupru?

Disponibile sub formă de pulbere sau în formă lichidă, acestea se aplică pe suprafața plantelor prin pulverizare. Cantitatea necesară depinde de dimensiunea culturii și de gradul de infecție. De obicei, se aplică o cantitate mică în stadiile incipiente ale bolii și apoi se efectuează aplicări repetate, la intervale regulate pentru a preveni răspândirea infecției.

La fel de importantă este și respectarea instrucțiunilor venite din partea producătorului în ceea ce privește doza și intervalul de aplicare, pentru a se evita supradozarea, respectiv, subdozarea. De asemenea, este recomandat să se utilizeze echipament de protecție adecvat, cum ar fi mănuși și mască, pentru a evita expunerea la substanțele chimice din produs.

Pentru mai multe informații, dar și pentru a achiziționa produse de calitate superioară, nu ezita să accesezi platforma online a magazinului PlantMaster.ro, unde vei găsi toate elementele de care ai nevoie pentru a crește plante trainice și sănătoase!

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x