Antena Căutare

15 sugestii pe care pediatrul copilului tau ar vrea ca tu sa le stii

O vizita la medic cu un copil mic nu se compara cu una a unui adult. Un copil e un copil. Speriat, agitat, plictisit, necooperant si bolnav peste toate acestea. Copilul este insotit de un parinte care la randul lui este speriat, agitat, depasit de situatie, ingrijorat sau iritat de necooperarea copilului. Acest mix de emotii negative din partea celor doi pacienti ce trec pragul cabinetului medical al unui pediatru poate duce la un esec sau la un succes al consultului. Depinde de abilitatea medicului, de cat de bun psiholog este si cat de profesionist reuseste sa isi urmareasca scopul: diagnosticarea si acordarea tratamentului adecvat copilului tau.

Iata 15 sugestii pe care pediatrul dr Sears le ofera parintilor, ca acestia sa isi ajute copilul sa fie pozitiv si cooperant cand vin la doctor, pentru binele tuturor.

1. Mergi cu bebelusii si cu copiii mai mici la medic dimineata, cand ei de regula se poarta cel mai bine pentru ca sunt odihniti. Nu e cazul copilului tau? Atunci, mergi cu el atunci cand stii tu ca el este proaspat si cooperant, dar evita sa il duci cand e ora somnului de dupa-amiaza (exceptand cazul unei urgente medicale, desigur).

2. Incearca sa programezi la doctor copiii mai mari dupa scoala sau in zilele lor libere. Asta ajuta copilul sa nu isi piarda activitatile preferate din pricina mersului la controlul medical.

3. Alege prima ora de consult la medicul vostru, dimineata sau la programul sau de dupa-amiaza, ca sa eviti sa stai mult sa astepti dupa ceilalti pacienti, daca stii ca ai un copil agitat si nerabdator.

4. Evita sa te programezi la o ora tarzie dupa-amiaza daca ai de gand sa stai mai mult in cabinet
si sa discuti diverse probleme mai complexe cu medicul, cum ar fi cele de disciplina sau comportament. Atat tu, cat si medicul, dar si copilul veti fi prea storsi de energie la finalul unei zile.

5. Nu incerca sa inghesui doi copii intr-o singura consultatie dintr-o lista si asa plina de programari. Nu vei obtine nimic bun pentru nimeni. In schimb, programeaza-le vizita la medic fie una dupa alta pe 2 programari fie in zile diferite.

6. Pregateste-ti copilul din timp. Copilul se poate simti mai bine daca ii vorbesti din timp ce urmeaza sa se intample la medic. De exemplu: „domnul doctor o sa iti numere dintisorii, se va uita in urechile tale, iti va apasa burtica si iti va asculta inimioara cum bate...".

7. Citeste-i copilului o carte despre mersul la doctor. Sunt multe carti frumos ilustrate care redau o atmosfera pozitiva in jurul vizitelor la cabinetul medical cu copiii, iar acestea sunt de un real ajutor pentru psihicul celui mic.

8. Imbraca copilul in haine comode care sunt usor de scos si pus la control. Nimic nu e mai dificil de gestionat decat un copil prizonier al unor haine frumoase dar prea dificil de manevrat cand si asa toata lumea este fie grabita fie agitata la medic. Pune-i de exemplu un pantalonas comod de trening in loc de dres lung sau pantaloni incomozi.

9. Asigura-te ca cel mic a mancat inainte de vizita la medic. Un copil infometat este un copil greu de manevrat. Daca iei cu tine o gustare sa i-o dai in sala de asteptare, gaseste variante care sa nu genereze firimituri pe unde sunteti. Personalul nu este obligat sa faca curatenie dupa copilul tau.

10. Stabileste o lista cu intrebarile principale ca sa fii convinsa ca acoperi tot in timpul intalnirii.
Pune-le in ordinea importantei lor, de la cea mai importanta la cea mai putin importanta pentru tine.

11. Luati cu voi o jucarie de plus iubita de copil sau o papusa. De multe ori, medicul controleaza intai jucaria pentru ca cel mic sa vada ce simplu este. Pana la urma, daca Barbie sau Ben Ten pot sa stea la control, va putea si copilul. Poti ruga medicul sa consulte intai jucaria, daca lui nu ii trece prin minte acest aspect.

12. Tine copilul in brate in timpul consultului, daca simti ca asa este mai confortabil si in siguranta. Controalele efectuate asupra copiilor mici, prescolarilor si scolarilor nu implica sa se intinda singuri pe mese, iar ei se simt mai bine in bratele unui parinte.

13. Tine minte de la alte controale ce functioneaza si ce nu. Copiii mici pot sa nu stea locului langa scala de masurare a inaltimii si pot fi masurati in joaca de asistenta medicala la finele consultatiei in loc de la inceput.

14. Foloseste ajutor vizual. Daca copilul are o problema care tot apare si dispare, cum ar fi o alergie pe piele, sau daca are anumite manifestari doar cand nu e in cabinetul medicului, nu ezita sa vii cu o fotografie sau filmare la medic daca altfel nu ai cum sa ii arati problema pentru care ai venit.

15. Ai incredere in instinctele tale. Cand tu crezi cu adevarat ca ceva e in neregula cu copilul tau, roaga medicul sa investigheze mai in detaliu. Daca el nu considera ca este cazul iar tu ca parinte nu esti linistit, sa nu iti fie teama sa mai ceri si o alta opinie de specialitate.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta

Cum faci o camera mica sa para mai spatioasa... Reteta zilei: tocanita irlandeza...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x