„NU-ti mai bate sora!", „NU mai strica jucariile!", „NU mai trage cainele de coada!", „NU ai voie la prize!" Ati numarat vreodata de cate ori spuneti NU copilului, in incercarea voastra de a-l disciplina? E drept, nici un parinte nu vrea sa se zica despre copilul lui ca este prost crescut sau needucat, dar cand i se spun prea multi NU, copilul devine imun. Pur si simplu nu-i mai aude. Asa ca, in loc sa-i spuneti „Nu face asta", mai bine i-ati spune cum ati vrea sa se comporte.
De exemplu, nu vreti ca cel mic sa stea in picioare in cada. „NU sta in picioare!" nu are efect. In schimb fraza „Este mai bine sa stai asezat in cada pentru ca este alunecoasa, poti cadea, te poti lovi si te va durea!" va fi mult mai bine asimilata. Nu numai ca va asocia caderea cu durerea (si durerea e ceva rau, cu siguranta a experimentat-o de cateva ori pana acum), dar are o alternativa. Are de ales, deci puterea e la el si acest lucru il responsabilizeaza. Iar cand a ales sa stea jos, faceti tot posibilul sa-i aratati cat de multumiti si de mandri sunteti de alegerea lui.
In dorinta de a-i discplina, uitati ca, totusi, sunt copii
Situatie: Sunteti in autobuz, sau in biserica, sau la film, si copilul incepe sa tipe. Daca ii spuneti „sssttt", va tipa din nou cu siguranta. Sunteti din ce in ce mai stresati, vi se pare ca lumea din jur rade deja de voi, isteria devine din ce in ce mai mare, si a voastra, si a copilului. De-acum incepeti sa credeti ca o face dinadins si totul va culmina cu o palma. Rezultatul: copilul urla si mai tare. Deci, n-ati rezolvat nimic. Daca tipa, copilul transmite mesajul ca nu stie cum sa se comporte intr-o astfel de situatie.
Poate n-a mai fost niciodata in autobuz sau la biserica. Deci n-are de unde sa stie ce are de facut. Daca sunteti in autobuz ii spuneti ca trebuie pastrata linistea pentru a nu-i deranja pe cei din jur; daca sunteti in biserica ii puteti spune ca Doamne-Doamne aude mai bine daca i se vorbeste in soapta. Totul trebuie facut cu calm si rabdare. De asemenea, puteti sa-i dati exemple lumea din jur. Copiii se pricep de minune sa-i imite pe ceilalti. Asa ca aratati-i modele demne de urmat: alti copii care stau linistiti.
Ca sa aveti un copil disciplinat, trebuie sa fiti voi insiva disciplinati
De multe ori, parintii vor sa aiba copii cuminti, insa ei insisi uita cum sa se comporte. De cate ori n-ati tipat nervosi in telefon la vreun coleg de serviciu, fara sa va dati seama ca cel mic e langa voi si va aude? De cate ori n-ati injurat de fata cu copilul cand cineva nu v-a dat prioritate la semafor? Cat timp credeti ca va trece pana cand copilul va face exact ce a vazut? Ei, bine, foarte putin. E drept, e cam greu sa fii parintele perfect tot timpul, fara sa aveti nici cea mai mica ezitare. Dar in momentul in care gresiti, trebuie sa cereti imediat iertare. Copilul trebuie sa stie ca acel comportament este deviant, ca ati facut ceva nepermis si ca data viitoare veti incerca sa nu mai repetati greseala.
Nu sunt consecinte, nu e disciplina
„Daca nu inchizi televizorul imediat, o sa vezi tu ce o sa-ti fac!", „Nu mai tipa ca vin la tine!", „Nu mai mai supara ca nu stiu ce-ti fac!"... Vorbe, vorbe, vorbe. Ati obtinut vreun rezultat in urma acestor fraze amenintatoare? Cu siguranta NU! Ca sa invatati copilul niste reguli, in primul rand trebuie sa-i vorbiti frumos. „Inchide televizorul, te rog! Daca nu-l inchizi acum ca sa te duci la culcare, maine nu mai ai voie deloc!".
Deja, copilul are in minte imaginea zilei de maine fara televizor si are de ales: sa incalce acum o regula pentru cateva minute in plus, dar maine va fi toata ziua fara TV sau sa va asculte. De cele mai multe ori va alege a doua varianta caz in care, neaparat, sa-i spuneti „Multumesc!". Si daca alege prima varianta, maine sub nici o forma sa nu-i cedati. Ramane FARA televizor. El trebuie sa stie ca suporta consecintele faptelor sale. Daca de doua-trei ori va veti impune punctul de vedere si veti fi fermi pe pozitie, apoi, indiferent e situatie, cand ii veti spune ce consecinte va avea de suportat „daca nu...", va fi foarte disciplinat si ascultator.
Citeste si Sfatul Parintilor
Foto: principalspage.com