Ovazul
Ovazul face parte din categoria mai larga a cerealelor integrale, adica neprocesate. Practic, cerealele neprocesate contin mult mai multi nutrienti decat cele procesate, care raman albe, la aspect, in final. Fibrele din ovaz ajuta la scaderea colesterolului de tip negativ (LDL) raspunzator pentru problemele de inima. Ovazul se consuma cel mai bine dimineata, la micul dejun, cu lapte.
Vinul rosu
In moderatie (150/200 ml pe zi), consumul de vin rosu protejeaza inima, gratie antioxidantilor naturali prezenti, in special resveratrolul. Vinul rosu ajuta la o circulatie mai buna a sangelui prin vase. Recent, s-a constatat ca si tensiunea ridicata poate fi combatuta cu ajutorul unui pahar de vin rosu pe zi.
Spanacul
Ca multe alte legume de culoare verde, si spanacul este bogat in acid folic (vitamina B9). Iar acidul folic din organism reduce cantitatea de homocisteina, un compus care pune in pericol sanatatea inimii daca are o concentratie prea ridicata.
Migdalele
Grasimile mono si polinesaturate, sanatoase, sunt ingredientele de baza din migdale ce reduc colesterolul negativ si sporesc cantitatea de colesterol bun (HDL). Fiindca sunt insa calorice, este indicat a nu se depasi o cantitate de 50 de grame de migdale pe zi.
Somonul
Acizii grasi Omega 3 reprezinta ingredientul minune, confirmat de numeroase studii, care protejeaza inima. Omega 3 are mai multe mecanisme prin care face acest lucru, de la scaderea tensiunii si pana la prevenirea blocarii arterelor de sange. Doua portii de somon pe saptamana (o portie = 200 de grame) reduc cu 30% sansele de a avea un atac de inima.
Nu uitati - daca doriti o inima sanatoase inseamna ca trebuie sa fiti mai atenti la ceea ce mancati. Carnea rosie trebuie inlocuita cu cea alba (peste, pui), iar grasimile saturate trebuie inlocuite cu cele nesaturate.
foto: awakeningcharlotte.com