Antena Căutare

8 solutii care te ajuta sa iesi din criza dupa pierderea job-ului

Pierderea jobului este considerata semnificativa de orice psiholog sau psihoterapeut. Se numara printre primii factori generatori ai stresului puternic sau ai depresiei.

„doliu"


Desigur, cu cat perioada de „doliu" este mai mare, cu atat dificultatea persoanei de a se reechilibra psihic este mai mare. Totusi, aceasta perioada de „doliu" este necesara, e ca un ritual prin care persoana se desparte de vechiul job, vechiul statut sau vechea profesie si se pregateste sa celebreze o noua oportunitate profesionala.

Prima optiune ar fi gasirea unui job in cadrul aceleiasi profesii. E mai usor de realizat, adaptarea este scurta si, la nevoie, asigura ragazul necesar pregatirii pentru o noua profesie.

A doua optiune, cea curajoasa si dificila, este schimbarea profesiei. Multi oameni nu au curajul de a incerca ceva nou. Acest lucru se intampla si pentru ca oamenii, poate romanii mai mult decat alte natii, isi aleg o profesie pentru toata viata. Acest fapt ii poate incurca in analizarea altor optiuni. E ca si cum au o solutie ce a fost buna pentru mult timp, dar acum nu mai functioneaza si ei se incapataneaza sa o aplice. Rezultatul este ca ajung sa se simta blocati, nu mai vad alternative si se lasa cuprinsi de depresie.

1. Solicita somaj. Nu e o rusine, e un fond la care ai contribuit. E ca atunci cand platesti asigurarea auto si te astepti sa-ti fie platita reparatia masinii cand ai un accident.

2. Evalueaza situatia: sotia ta are un venit? Ai un depozit de siguranta, cat timp te va ajuta? Gandeste-te cine te-ar putea imprumuta, cardul de credit sa fie ultima solutie.

3. Uita-te la cheltuieli. Afla exact pe ce se duc banii in fiecare luna. Dispar restaurantele, alte distractii. Excursiile spontane la mall, haine, cafenele scumpe, la fel. Poti renunta inclusiv la cablu TV, dar nu la net, ai nevoie sa-ti cauti job.

4. Protejeaza-ti investitiile. Incearca sa negociezi astfel incat sa nu pierzi bunurile achizitionate in rate.

5. Vorbeste cu copiii. Primul instinct este de a le ascunde adevarul pentru a-i proteja, dar ei deja stiu ca se intampla ceva. E mai buna o discutie sincera, iar ei vor dori sa ajute, sa devina parte din solutie.

6. Cauta-ti un nou job. Aplica la tot ce gasesti pe net, daca ai o pagina profesionala on-line te va ajuta.

7. Foloseste-ti resursele. Identifica doua tipuri de colegi sau prieteni: cei care-ti ofera suport si cei care te pot ajuta sa-ti gasesti un nou job.

8. Gaseste noi moduri de a face bani. Exploateaza-ti cunostintele (ofera meditatii), hobby-urile, cauta idei de pe net.

Citeste si Fin.ro!
Foto: etftrends.com

VIDEO! Robotul dansator pentru copii - hitul Craciunului... 6 modalitati prin care sa flirtezi cu un baiat timid...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x