Cum se ingrijeste
Speciile de Abutilon sunt plante atat de interior, cat si de gradina. Vara este bine ca planta sa fie transplantata in gradina, la umbra partiala (e bine sa fie ferita in special de soarele de dupa-amiaza).
Are nevoie de lumina din abundenta si de un sol bine drenat, bogat in humus si nutrimente. Se uda mai des vara si cu din ce in ce mai putina apa, si mai rar iarna, cand temperatura este mai scazuta, perioada in care si intra intr-un repaus.
Dupa ce florile au cazut, planta se tunde, atat pentru a i se da o forma coroanei, cat si pentru a-i stimula inflorirea din anul urmator. Unii specialisti recomanda sa se tunda drastic si primavara, inainte de a incepe sa creasca lastarii, pentru a stimula aparitia acestora.
Cum se inmulteste
Abutilon se inmulteste foarte usor prin butasi, care se preleveaza toamna, atunci cand arbustul se tunde. Acestia se pun in ghivece cu pamant de flori amestecat cu nisip, care se uda intocmai ca si planta-mama si se asaza la lumina.
Cand s-au prins se pot transfera intr-un ghiveci mai mare. Semintele se planteaza la inceputul primaverii, iar plantele vor ajunge la maturitate si vor inflori cam in 5-6 luni.
Daunatori si precautii
Planta este atacata mai des, intocmai ca si Hibiscus, de paduchii de frunze si de paianjenul rosu, care se combat prin metode chimice, urmand sfatul unui florar specialist, pentru a nu afecta planta.
Specii si varietati
Abutilon face parte din familia Malvaceae, care cuprinde peste o suta de specii de plante, majoritatea arbusti si plante anuale.
In Romania sunt cultivate mai multe specii de Abutilon, printre care mentionam Abutilon megapotamicum (curgator, cu flori mari bicolore, rosu cu galben), Abutilon striatum (cu flori portocalii strabatute de vinisoare rosii), Abutilon hybridum si Abutilon vitifolium (cu flori albe sau de culoarea lavandei).
Specia Abutilon Theophrasti Medicus are proprietati emoliente si antiinflamatorii, iar semintele acesteia au efect laxativ.
foto: wherehappyplantzcomefrom.com
foto: ubcbotanicalgarden.org